Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia

„Tökéletességre törekvés legyen a célunk!” – interjú Andrea Turchettoval

Minden korosztályban végéhez közelítenek az utánpótlás-bajnokságok, jövő héten az U18-as fiú mezőnyben is megrendezik a döntőket. Ennek apropóján, valamint a fiú szakág akadémiai korosztályairól beszélgettünk Andrea Turchettoval. Olasz szakág-vezetőnkkel készült interjúnkat magyar és angol nyelven is olvashatjátok.

Legutóbb 2020 év végén beszélgettünk. Azóta milyen új tapasztalataid vannak helyi és országos szinten?
Eddig nagyon pozitív tapasztalataim vannak. Mint akadémia, kezdetektől az volt a célunk, hogy az összes edzőt és csapatot ugyanazon szakmai program irányába tudjuk terelni, megváltoztatva az edzések módszertanától a filozófiánkig sok mindent. Elégedett vagyok ezen célunk eddigi teljesítésével, a törekvés legalábbis mindenképp megvolt.
A szezon során sok meccset láthattam különböző korosztályokban és meg kell mondjam a magyar kosárlabda sokat fejlődött, köszönhetően az egész rendszernek ami nem csak pénzt de energiát is fordít a fiatal játékosok fejlesztésére.

A serdülők szezonja véget ért, az elsőszámú csapatunk B-döntőbe jutott, ahol ötödik helyen zárt. Hogy látod az ő fejlődésüket?
Az U14 A-csapat nagyon szerencsés, mert egy nagyszerű edzőjük van Blahó Barni személyében. A szezon kezdete óta szépen dolgoztak egészen az alapoktól kezdve azon, hogy egyre jobbak és jobbak legyenek majd a jövőben.
A végeredmény sem sikerült rosszra, bár úgy gondolom többet fejlődtek az idény során, mint amit az elért helyezésük végül tükröz, és ez számomra sokkal fontosabb.
Amivel azonban egyáltalán nem értek egyet, az az U14-es bajnoki rendszer. A jövőre nézve sokkal kifizetődőbb lenne, ha a ebben a korosztályban rendes bajnoki programot írnának ki, nem pedig havonta egyszer egy hétvégén játszanának 2-3 meccset a srácok. A játékosoknak játszaniuk kell, amennyit csak tudnak, és ha azt akarjuk, hogy fejlődjenek folyamatos lehetőséget kell nekik biztosítani.

Az U16-os korosztály nemrégiben fejezte be a szezont, ami egyik csapatunknak sem volt könnyű. Az Aligátorok is B-döntőbe jutottak, akik közül sokakat az U18-as csapatba is feljátszattál. Elégedett vagy a srácokkal?
Az U16 A-csapat sokat fejlődött az évad alatt, remek hozzáállással játszottak minden meccset és napról napra értek csapattá. Rengetegszer bizonyították hogyan tudnak átlendülni nehézségeken, és harcolni minden egyes meccsen, minden labdáért.
Valóban, néhány kadett játékos az U18-as csapattál edzett, szerintem normális, hogy a tehetségesebb, fiatalabb játékosoknak adjunk lehetőséget az idősebbek között. Úgy tapasztaltam ez az Akadémián belül mindenkit motivált és a kihívásokkal sikerült is megküzdenie a srácoknak.

Te vetted át az U18-as fiú csapatot és nagyon sok fejlődést mutattatok. Hogyan foglalnád össze ezt a pár együtt töltött hónapot?
Mindenekelőtt had kezdjem a legfontosabbal: Egy olyan csapatot vettem át, ami hihetetlen srácokból áll, és most nem arra gondolok milyen jó játékosok. Mikor azt mondom „hihetetlen srácok”, arra gondolok, hogy mennyire okosak, szenvedélyesek, hűségesek egymáshoz, tisztelik a szervezetben dolgozókat és tisztelik a játékot. Amikor egy edző ilyen „képességű” játékosokkal találkozik, azonnal megérti, hogy a munkája sokkal könnyebb lesz.
Mindezek egyébként Hegedüs Peti munkáját dicsérik: az ő vezető személyisége, a szenvedélye, és a szeretete a játékosai iránt még most is, minden nap hajt előre bennünket a helyes irányba. Az alapok nélkül, amiket ő letett korábbi években, nem tudtam volna elérni a céljaimat a csapattal, úgyhogy a szívem legmélyéről köszönök mindent Peti, amit edzőként és mentorként tettél mindannyiunkért!
Egyelőre nagyon elégedett vagyok azzal a mentalitással, amit naponta építünk: nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy megértsék a fiúk, hogyan játszik egy győztes csapat, hogy ne „csak játszunk”.
Kosárlabdázni nem csupán azt jelenti, hogy érezzük jól magunkat és legyünk boldogok: áldozatot, odaadást, fáradtságot és figyelmet követel. Keményen védekezni és elosztani a labdát támadásban olyasvalami, amihez idő kell, azonban ezt az utat követve versenyképes lehetsz komoly meccseken.

A korosztályok közül utoljára a juniorok szezonja is a végéhez ér. Három meccs vár rátok a héten a budapesti B-döntőben. Hogyan készültetek ezekre a meccsekre?

Három edzőmeccsünk volt az elmúlt hetekben, melyeken próbáltuk megtalálni azokat a pontokat, melyek fejlesztésre szorulnak és kipróbáltunk olyan játékelemeket, amiket az alapszakasz vége óta tanultunk.

A B-döntőig nem változtatunk már a terveinken és az edzésmódszereken, alap, egyéni készségeken dolgozunk mind támadásban, mind védekezésben. Nem hiszek abban, hogy a döntő előtt különlegesen kellene készülni: „Rómát sem egy nap alatt építették”, úgyhogy amit a héten mutatunk, az az egész év lenyomata lesz. Bíznunk kell abban, amit eddig tettünk és minden labdabirtoklásból a lehetőségeinkhez mérten a legtöbbet kell kihoznunk.

Nagyon nehéz szezonon vagyunk lassan túl, mit gondolsz a csapat fejlődéséről, illetve milyen eredménnyel lennél elégedett az elkövetkező héten?
Az nem kifejezés, hogy nehéz idény volt, de köszönhetően az Akadémia szervezettségének, sosem kellett leállnunk az edzésekkel, meccsekkel, úgyhogy minden lehetőségünk megvolt, hogy növeljük tudástárunkat. Eddig boldog vagyok a fejlődésünkkel, de sosem elégedett, mivel soha nem is leszek az. Az üzenet, amit az összes játékosomnak és az edzőknek is sulykoltam a szezon során az volt, hogy elsődleges célunk legyen a tökéletességre törekvés. Természetesen tökéletesség nem létezik, különösen nem a kosárlabdában, de az biztos, hogy jó motiváció a kemény munkára és arra, hogy legyünk kemények a pályán és azon kívül is.

Ezen okok miatt jelenleg nem is gondolok eredményre: Arra törekszem, hogy felkészítsem magunkat arra, hogy a bennünk rejlő potenciált maximálisan kihozzuk. Tisztában vagyok azzal, ha tökéletességre törekszünk, akkor együtt kell tudnunk szenvedéllyel és odaadással dolgoznunk. Győzelem vagy vereség, ez mind a játék része, amit nem tudunk irányítani. Egyet tehetünk, a saját lépéseinket kontrolláljuk annak érdekében, hogy a lehető legmesszebb jussunk.

Last time we have talked, it was the end of the year. Since then what are your new experiences in the Academy and about all around hungarian youth system?

So far my experience is surely very positive. As Academy in the beginning of the season we told each other that our main goal was putting all the coaches and teams on the same technical program changing a lot the practices methods and our philosphy. I am pretty satisfay about the level we were able to get considering this main goal.

During the season I had the chance to watch a lot of games of many different ages and I can say that basketball in Hungary is for sure getting better thanks to a whole system that want to invest energy and money to develop young players.

U14 season is over, and our A-team has been playing in the B-Final, earned 5th place out of the second Final eight. What do you think about our U14 teams improvement?

Under 14 players are lucky because they have a very good coach. I think that they have worked good and seriuosly all the season starting to put the right basements to get better and better every season in his future.

The final result was quite good but I also think that what they have learnt was bigger than the placement they had and this is very important form my point of view.

If I can say something about the tournament, I would like that in the future Under 14 Tournaments will be organized with a regular schedule avoiding the 3 games tournament one time per month: players need to play as much as they can and with a constant rythm if we want them to improve.

U16 just finished their season, which was not easy for anybody. „A” group participated in B-Final as well, which group followed by you well, since you have been coaching many of those guys in U18 practices. Are you delighted with U16 boys performance?

Under 16 A-team improves a lot during the season playing with the right attitude every game and growing up day by day. They show many times their ability to overcome difficulties during the game fighting for each possession.

Some U16 players practice and play with under 18 group: in my view moving players from the different ages is normal inside the Academy because it helps everybody to be motivated, focus and with the right mind in front of more difficult challenges.

You took over U18 team, and guys showed some improvement. How would you summarize your months spent together?

Firts of all let me say the most important thing: I took over a team made by incredible guys and I’m not talking about how good players they are. When I say „incredible guys” I mean that they are well educated, passionate, loyal to each other, respectful to everybody in organization and respectful to the Game. When a coach meets players with these „abilities”, he understands immediately that his job will be a way easier.

So all the credits for his amazing team goes to Peti Hegedus: his leadership, his passion and his love for the players still keeps on pushing all of us in the right direction every day. Without the basements he built in the previuos years, I could not reach any goal with the team so, from the bottom of my heart, thank you Peti for everything you did as Coach and Mentor for all the kids and all the Coaches.

So far I am pretty happy about the mentality we are building day by day: we are putting a lot of focus on understanding the way a team has to play to get the W and not just „play to play”.

Playing basketball is not only having fun and be happy; it requires sacrifice, devotion, efforts and attentions. Playing hard on defense and sharing the ball on offense is something that needs time but also gives you the chance to compete and play seriously every game.

Finally, U18 boys season is also coming to an end. This week you are going to play 3 games during the B-Final in Budapest. How could you practice for these games?

We had 3 scrimmages in the last week to try to understand what we need to improve more and to try all the things we did since the regular season was finished.

Now we have another full week in front before we start play but we will not change anything of our method or plann. We will keep on working on indivual fundamentals, offensive and defensive collaboration trying to be better everyday. I don’t believe that before the final you have to do special things: „Rome wasn’t built in a day” so what we will do in the next week will be the result of the whole year. We have to trust in what we have done so far playing every possession at the top of our potential.

It’s been a tough year in many ways, how do you see their development? What result would be satisfying for you during this upcoming week?

For sure it was a tough year but thanks to our organization we actually never stop practicing or playing so we all have the possibility to increase our quality. So far I’m pretty happy about our improvements but I am not satisfay because… I will never be. The message that I really want to deliver to all my players and all my coaches as well is that our goal is trying to be perfect. Of course perfection doesn’t exist, especially on basketball, but for sure is a good motivation to work hard and strong every minute of everything we do on and off the court.

For the reasons I mentioned you above, right now I’m not thinking about a result: I am very focus to prepare ourself at the maximun of our potential having clear that if we want to be perfect we need to work all together with passion and desire. Winning or losing is a part og the game that we can’t control at all but we can control the steps we do to maximaze our path and try to reach the highest level possible.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com