Dávid Kornél

Nemcsak játékosokat, embereket is nevelünk – interjú alapítónkkal, Dávid Kornéllal

Elkezdődött a szezon a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémián. Utánpótlás csapataink már tétmérkőzéseket játszanak, B-csoportos együtteseink pedig a felkészülés közepén járnak. Alapítónkkal tekintettük át az Akadémia helyzetét és a legfőbb nyári történéseket.

Hol tart most az anno elsők között alakult Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia a minősítések terén?
Törekednünk kell arra, hogy a legjobbak között legyünk. Bár nem vagyunk sem nemzeti, sem pedig kiemelt akadémia, de a céljainkért így is sokat tehetünk. Nem feltétlenül arra kell törekednünk, hogy minél több zászló lógjon majd a leendő csarnokunkban, hanem játékosokat és embereket nevelni. Az a célunk, hogy a gyerekek olyan munkát kapjanak az itteni edzőktől, hogy kikerülve az Akadémia falai közül, büszkén vallhassák, hogy itt tanulták meg az alapokat, és versenyképesek lehessenek később is.

Mennyire követed az egyéb elfoglaltságaid, például a játékosmegfigyelés mellett a szervezet napi ügyeit?
Szerencsére legkésőbb hétfőnként, a vezetői értekezleten mindig felveszem a fonalat a történésekkel kapcsolatban. Ilyenkor mindent megbeszélünk Matus Gáborral, az Akadémia ügyvezetőjével. Ezeken a meetingeken szóba kerül az elmúlt hét, illetve feltérképezzük, hogy milyen dolgok várhatók a következőn, illetve, hogy milyen ügyekben kell döntést hoznunk. Persze, szeretnék fizikailag is jelen lenni az Akadémia életében, amennyire csak lehet, és ehhez remélhetőleg az új csarnok új lendületet is adhat.

Hogy áll a saját sportcsarnok projektje?
Azon vagyunk, hogy minél hamarabb elinduljon az építkezés. A terület és a tervek megvannak, az engedélyeztetés pedig zajlik. Az első kapavágásokat az elmúlt években több dolog akadályozta – gondoljunk csak a pandémiára. Ha nem is olyan sebességgel, ahogy szeretnénk, de haladnak a folyamatok a háttérben. Bízom benne, hogy a jövő évben már látható jelei is lesznek az építkezésnek.

Dávid Kornél és Petz GáborB-csoportos csapatainkkal jó perspektívát mutathatunk a nálunk fejlődő fiatalok számára

Mit jelent az itt pallérozódó fiatalok számára, hogy férfi és női vonalon is van B-csoportos kifutási lehetőség?
Nagyon fontos lépés volt mindkét szakágnál a B-csoportos lehetőségek megteremtése. Sok olyan játékosunk van, aki 18 éves korában, amikor az akadémiai nevelés lényegében megszűnik, nem tud továbblépni a profi szintre. Ezt az átmenetet hivatott biztosítani a két B-csoportos együttes. Olyan játékosok számára áll nyitva a két csapat kapuja, akiknek fontos, hogy 18-20 éves koruk között rendszeres játéklehetőséghez jussanak, és jó, ismert edzők kezei alatt fejlődhessenek tovább. Ráadásul ez az a kor, ahol sok fiatal döntéskényszerbe kerül, hogy sportoljon-e tovább, vagy a tanulást preferálja inkább. Szerencsére a mai világban mindkettő egyszerre megvalósítható, és mi biztosítani tudjuk a segítséget a kétfrontos helytálláshoz. Több ilyen korú játékosunkon látjuk, hogy még egy-két év kemény munkával sokkal könnyebben tehetik meg a következő lépést, mi pedig biztosíthatjuk számukra a lehetőséget a B-csoporttal. Ráadásul a környezet is változhat, hiszen most még nem tudjuk, hogy néhány év múlva miként alakul a fiatalszabály vagy a szerepeltethető külföldiek száma. Azoknak is új távlatokat nyújt a két B-csoportos csapat, akik fehérváriként haza szeretnének jönni és itthon folytatni a pályafutásokat, de eddig nem volt hova.

Tervben van akár férfi, akár női vonalon, hogy ennél is tágabb perspektívát tudjunk nyújtani azoknak, akik nálunk dolgoznak?
Azt gondolom, hogy a fiú vonalon ez nem reális. Van a városban élvonalbeli, profi csapat, ami bőven elég. Szeretnénk minél jobban szerepelni, és jó lenne a B-csoportban is a legjobbak között lenni, de ennél tovább gondolni a dolgokat, nem lenne az észszerű. A legfontosabb, hogy a fehérvári tehetségeket neveljük, gondozzuk, és biztosítsuk az átmenetet a profi élethez azoknak, akikben megvan a tehetség és a munkamorál. A lányoknál más a helyzet, ott sokkal nyitottabb a kérdés. Létezik egy űr, hiszen Székesfehérvárnak komoly női kosárlabda múltja van az első osztályban. Ezt, ha van rá lehetőség, akkor meg kell próbálni kitölteni. Lépésről lépésre kell haladnunk, és megfelelő szakmai célok kitűzése, illetve elérése esetén meg kell találni a szükséges támogatottságot, hogy legyen miről beszélni. Az elsődleges cél az idei minél jobb szereplés, amihez szerintem össze is jött egy nagyon jó kis társaság.

DKKA Női AmatőrNői amatőr csapatunk töltheti ki a székesfehérvári női kosárlabdázásban meglévő űrt

Mindkét B-csoportos csapat új edzővel kezdte meg a munkát. Hogy esett a választás Dzunics Branislavra, illetve Szentpáli Gergőre?
Gergőt ismertük már, hiszen dolgozott nálunk korábban. Örültünk neki, amikor jelezte, hogy nálunk szeretné folytatni. A női szakág vezetője, Gáll Tamás is rendkívül pozitív véleménnyel volt róla. Az ő kinevezése egy fontos lépés, hogy tovább építkezhessünk. A fiúknál Báne tavaly tért vissza Fehérvárra, viszont az utánpótlás világa még új volt neki. Mostanra feltérképezte, hogy az egyes korosztályokban hogyan zajlik a munka, és erre nagyszerű volt az elmúlt szezon. Bár korábban csak profi csapatokkal dolgozott, mégis az első pillanattól kezdve nagyszerűen állt hozzá az akadémiai munkához. A személyét sem itthon, Fehérváron, sem az országban nem kell bemutatni. Nagyon jól cseng a neve a kosárlabda világában, hihetetlenül képben van a modern kosárlabdában, és ilyen szakembert nagyon ritkán lehet meggyőzni, hogy az utánpótlásban vállaljon szerepet. Éppen ezért meg kell becsülnünk. A róla kapott visszajelzések is nagyon jók, felnéznek rá a játékosok.

Tóth PéterTóth Péter játékosként és edzőként is kamatoztathatja rutinját a DKKA-nál

A B-csoportos együttest erősíti Kis Raul és Tóth Péter, akik a játék mellett edzőként is részt vesznek a DKKA életében. Az ilyen komoly játékosmúlttal rendelkező, és az edzői pályájuk elején járó szakembereknek milyen perspektívát nyújthat az Akadémia?
Mindkét játékos látja már a pályafutása végét, és mindketten edzőként képzelik el a jövőjüket, így szintén átmenetet biztosítunk számukra. Itt a lehetőség, hogy beletanuljanak az edzősködésbe. Számunkra nagy előny lesz, hogy itt tanulják meg az alapokat, és komoly játékosmúlttal, példaképként gondozhatják a tehetségeinket. Én is játszottam fiatalon alsóbb osztályokban, és emlékszem, hogy mindig felnéztünk azokra, akik NBI-es rutinnal kerültek hozzánk. Az ilyen játékosok adják a napi motivációt a fiatalok számára, hiszen már átélték, elérték azt, amire ők még készülnek.

A lányoknál sikerült hazacsábítani egy olyan játékost az élvonalból, akinek kint van a képe honlapunk főoldalán, mint büszkeségünk. Mit jelent a klubnak Laufer Gabriella visszatérése?
Ugyanez a helyzet Gabinál is. Ő is érték. Nemcsak azért, amit produkál a pályán, hanem azért is, ahogy a pályán kívül viselkedik, vagy ahogy az edzéseken teljesít. Ő is jó példát mutathat a fiataloknak, hogy érdemes ezt csinálni, érdemes naponta beletenni a munkát, és el lehet jutni ilyen szintre. Minden nap lehet tanulni ezektől a játékosoktól valamilyen apróságot. Egy-egy passzt, dobást vagy döntést. Nagyon fontos az ő szereplésük, és az, hogy ők nálunk játszanak. Abban is példát mutat mindenkinek, aki elkerült innen a korábbi években, hogy van lehetőség visszajönni.

DKKADávid Kornél azt várja edzőinktől, hogy kezeljék értékként a nálunk kosárlabdázó fiatalokat

Ha májusban találkozunk, és értékelni fogjuk a szezont, konkrét helyezéseket nem is feltétlenül említve, mivel lennél elégedett?
Nem is gondolom, hogy feltétlenül helyezésekben kell gondolkodni. Nem a Real Madrid, vagy a Barcelona vagyunk, akik mindig mindent meg akarnak nyerni, és erre meg is van a lehetőségük. A mi mércénknek megfelelően szeretném, ha versenyképesek lennénk, és a meglévő játékosainkból kihoznánk a legtöbbet. Nyilván jó lenne olyan csapatokkal dolgozni, ahol tíz-tíz tehetség áll rendelkezésre, de ha azzal a kerettel, ami adott, el tudják érni a maximumot, emellett a játékosainkat értékként kezelve segítik a fejlődésüket, akkor én elégedett leszek. A B-csoportos csapatok sikere erőt adhat az alsóbb korosztályoknak is. Abban is szeretnénk előrelépni, hogy lehetőség szerint minél több fiatal kijöjjön a felnőttek mérkőzéseire, és ezeket a sikerélményeket éljék át együtt az idősebbekkel. Ezért is fontos, hogy versenyképes csapataink legyenek.

nyári táborok
Jelentkezz nyári táboraink egyikébe! Kattints a részletekért!