Coach Clinic 2023

27 ÉV UTÁN JÁRT ISMÉT MAGYARORSZÁGON SVETISLAV PESIC

Petz Gábor

Botos Péter

Január 6-8 között három napon keresztül tartózkodott hazánkban, Székesfehérváron a Szerb Férfi Kosárlabda Válogatott szövetségi-kapitánya, Svetislav Pesic. A 73 éves szakembert aligha kell a kosárlabdatársadalomnak bemutatni, edzőként csaknem mindent megnyert, amit lehetett: Világbajnoki és Európa-bajnoki aranyérmei mellett, Euroliga győzelem, FIBA Eurocup győzelem, Korac kupa elsőség, német és spanyol élvonalban szerzett bajnoki és kupa címeket zsebelt be, melyek mellett megannyi év edzője szavazáson végzett első helyen.

Coach ClinicLegnagyobb örömünkre elfogadta meghívásunkat és edzőinknek, illetve az ország különböző pontjairól érkezett szakembereknek tarthatott remek előadásokat.

„Utoljára 1995-ben jártam Magyarországon, mikor az Alba Berlin edzője voltam, és az akkori Korac kupán (a mai Euro Cup elődje) a Zalaegerszeg ellen játszottunk.” – emlékezett vissza pénteki előadásán Pesic mester a magyar kapcsolataira. Az edző szerepéről, feladatairól tartott első, interaktív beszélgetésen rengeteg érdekes kérdést megválaszolt a szerb edzőlegenda, érintve alapelveket, anekdotákat és szakmai részleteket is.

Szombaton már az MKOSZ Csarnok termében folytatódott a clinic. Pesic edző első témája a visszarendeződés volt támadásból védekezésbe, melyet a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia U18-as fiú csapatával demonstrált. A téma fontosságánál a mester arra az egyszerű alapvetésre világított rá, hogy az a csapat képes meccset nyerni, amelyik kevesebb gyors indításos kosarat enged ellenfelének.

Coach Clinic 2023A sort Branislav Dzunic folytatta, akadémiánk fiú szakágának vezetője, kinek témája az agresszív pick and roll védekezés volt. Báne – ugyancsak junior srácaink segítségével – mutatta  be az egyes pick and roll fajtákat támadásban, illetve az erős kisegítést, mint az egyik fontos agresszív védekezési módszert.

Ebédszünetet követően visszatért a terembe Svetislav Pesic, aki az általa képviselt edzői filozófia alapjait mutatta be, előtérbe helyezve a védekezés alapelveit. A junior fiúk ezúttal is sok újat tanulhattak, megízlelhették milyen mikor egy világhírű edző foglalkozik velük.

A napot Andrea Turchetto, akadémiánk Férfi NB I/B-s csapatának vezetőedzője zárta, aki prezentációjában bemutatta milyen analitikai háttérrel dolgoznak a felnőtt csapatnál, illetve hogy ott milyen szempontok szerint, milyen felállt védelem elleni támadásokat játszanak.

A zárónapot akadémiánk alapítója, Dávid Kornél nyitotta meg. Az interaktív beszélgetésen a játékosmegfigyelésben szerzett évtizedes tapasztalatait osztotta meg az érdeklődőkkel, érintve a fiatal játékosok fejlesztéséhez használt külföldi modelleket, valamint a motiváció fontosságát is. A továbbképzőt nem is zárhatta más, mint Pesic mester, aki a tranzíciós támadásról, annak fontosságáról, elméletéről, és természetesen gyakorlatáról tartott bemutatót. Fontos részletek mellett azt is megfigyelhette a nagyérdemű, milyen támadást játszott annak idején, 1995-ben a ZTE ellen az általa edzett Alba Berlin.

„Örülök, hogy itt lehettem, köszönöm a szíves vendéglátást a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémiának! Bízom benne, hogy hasznos információkkal szolgáltam és segíthettem a magyar edzők munkáját.” – zárta gondolatait Svetislav Pesic, akinek mindannyian hálásak lehetünk, hogy hatalmas tapasztalatát, óriási tudását elhozta hozzánk és tanulhattunk tőle!

Coach Clinic 2023

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS