A rómaiakkal kezd az akadémia

Nyolc csapat részvételével rendezik az öreg kontinens egyik legrangosabb utánpótlás kosártornáját, a Szent István Kupát. Csütörtök déltől vasárnap estig pattog a labda Vodafone Sportcentrumban. Az első meccset a Dávid Kornél Akadémia vívja a tornán ezúttal bemutatkozó olasz Stellazzurra Romával.

 

Február 11-én, csütörtökön délben ismét elstartol az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő, U16-os, nemzetközi, fiú kosártorna a Vodafone Sportcentrumban. A seregszemle az évek során Európa egyik legkomolyabb korosztályos rendezvényévé nőtte ki magát. Az A-csoportban szereplő spanyol Real Madrid, a horvát Cibona Zagreb, a török Fenerbahce és a magyar korosztályos válogatott, valamint a B-jelű kvartettben érintett német Bayern München, szerb Partizan Beograd, a Stellazzurra Roma és a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia garancia a minőségi kosárlabdára. Utolsóként a török Fener került a résztvevők közé, a lett VEF Riga helyett. Ezt nem is bánják a szervezők, ugyanis a kontinens élvonalába tartozó, a hazai bajnokságban rendre érmes pozícióban tanyázó Boszporusz-partiak rendkívül erős együttessel érkeznek. 

A rendezvény hétfői sajtótájékoztatóján elhangzott, a torna megtekintése ezúttal is mind a négy napon át ingyenes.

A főszervező, Tonk Emil elmondta, komoly köszönettel tartoznak a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének, hogy lehetővé tette az erőpróba megrendezését, továbbá Székesfehérvár városának, ugyanis a település illetékesei, a korábbi esztendőkhöz hasonlóan, ezúttal is minden támogatást megadtak. Továbbá az Alba Regia SC vezetőin is múlott, hogy ismét sikerült tető alá hozni az eseményt, a klub elöljárói rendkívül rugalmasan álltak a rendezvényhez. Ugyanis szombaton a TLI-Alba felnőtt, valamint U20-as együttese is bajnoki mérkőzést vív a Gáz utcai csarnokban, mégis sikerült közös nevezőre jutniuk, senkinek nem sérülnek az érdekei. A szombat tehát különleges nap lesz, lévén pályára lép a korosztályos válogatott, a TLI-Alba felnőtt és utánpótlás együttese, valamint több, külföldi sztárcsapat is. 

– Az összes hír a csapatokról és a menetrendről, valamint a mérkőzésekkel, az élő közvetítésekkel kapcsolatos információk megtalálhatók a rendezvény internetes felületén, a http://szik2016.sportopus.com/ oldalon. Persze, reméljük, a nézők nem otthon, hanem a csarnokban követik majd az eseményeket. Hat együttes állandó résztvevője a tornának, ám igyekszünk mindig színesíteni a palettát, ezúttal a Fenerbahce mellett a Stellazzurra Roma számít újdonságnak. Utóbbiak érdekessége, hogy náluk játszik az erdélyi Bobroczky Róbert, aki 16 évesen már Európa legmagasabb játékosa, 229 centiméterrel – közölte Tonk Emil. 

Székesfehérvár alpolgármestere, Mészáros Attila elmondta, a város nevében szeretné megköszönni a szervezőknek, hogy negyedszer kerül sor az erőpróbára. A zsúfolt, szombati nap különösen sok fejtörést okozott, de közös akarattal sikerült áthidalni a problémákat. „A visszatérő csapatok roppant erősek, a török és az olasz gárda is jócskán emeli az erőpróba színvonalát.”

Az Alba Regia SC elnöke, Balássi Imre hozzátette, természetes volt, hogy a város, sőt, az ország határain is túlmutató torna megszervezését minden eszközzel segítik. 

– A klubunk egyértelmű stratégiája az, hogy az utánpótlásunk rangos külföldi csapatokkal találkozzon, fiataljaink lemérhessék, hol is tartanak valójában a nemzetközi élcsapatokkal való összevetésben. Ebbe a sorba tökéletesen illeszkedik a torna, ráadásul a saját csarnokunkban. A cél az, hogy minél több játékosunk legyen a korosztályos válogatottakban és a felnőtt együttesünkben. Külön öröm, hogy a DKKA két tehetsége, Takács Milán és Takács Martin a nemzeti együttes tagja, ám ezúttal érthetően az akadémiánk csapatában bizonyíthatnak.

A főrendező, Varga Róbert elmondta, minden esztendőben pályára lépnek olyan klasszisok, akik a közeli jövőben meghatározó játékosokká válnak a nagyok között is. Az utóbbi években, a Szent István Kupán bizonyító kosarasok közül a madridi Luka Doncic és Dino Radoncic már a királyiak felnőtt csapatában is egyre több lehetőséghez jut a spanyol bajnokságban és a nemzetközi porondon, az Euroligában is. A szerb Partizanban szereplő Vanja Marinkovic és a müncheni Richard Freudenberg szintén meghatározó tagja a klubjának. 

A Dávid Kornél Akadémia tehetségei, a Takács ikrek ezúttal nem a nemzeti együttesben, hanem klubjukban bizonyítanak. Elmondták, tisztában vannak vele, rendkívül nehéz mérkőzések várnak rájuk a négy napon. Szeretnének minél jobban szerepelni. Tavaly, az FC Bayern München elleni derbin már megtapasztalhatták, milyen gyors kosárlabdát játszanak a hétvégi riválisok.