Picture of Petz Gábor

Petz Gábor

A bajnoki döntőben is bevettük Tiszaújvárost

Férfi NBI/B Zöld csoport
Tiszaújvárosi Sportcentrum
2024-05-04, szombat 18:00
Lengyel Ádám, Balogh Gyula, Marton Péter (Gergely Csaba)
Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK
61

-

63
Dávid Kornél KA
Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK
61
Dávid Kornél KA
63
Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK
Dávid Kornél KA
61

-

63
Negyedek: 19-17, 17-10, 14-21, 11-15
DKKA Férf i NBI/B

Rosszul sikerült első félidő és körömrágós végjáték után kettőre növeltük előnyünket a Phoenix elleni párharcban.

Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés vár ránk a visszavágás vágyától fűtött Tiszaújváros otthonában, és nem is alakult ez másképp. Az első percekben felváltva estek a kosarak. 7-6 után Tóth Péter vágott be két hárompontost gyors egymásután, de aztán a hazaiak szereztek zsinórban 7 pontot. Innentől inkább a Phoenix vezetett, az első negyed végén 19-17-re. A kezdeményezés maradt a hazai oldalon a második negyedben is. A 15. percre 8 pontra hizlalták előnyüket, majd Szabó és Tóth kosara után 6 hazai pont következett, amivel tízre nőtt a hátrányunk (19. perc, 33-23). Különösen az eddig oly kiválóan működő támadógépezetünk akadozott, hiszen másfél perccel a második etap vége előtt mindössze 6 pontnál tartottunk ebben a negyedben. Keller és Simon kosarával zárkóztunk, de a félidőt Kiss Kolos triplája zárta.

Vagy sikeresebb dobásokra, vagy szigorúbb védekezésre volt szükség a második félidőre a hátrány eltüntetéséhez. Lakatos hármasával 12-re nőtt a Tiszaújváros előnye, majd Tóth és Simon állt csapatunk élére 4-4 ponttal. Két mezőnyemberünk szállította a pontokat. Tóth Péter hármasa után már csak 3 pontra voltunk a vendéglátónktól (26. perc, 46-43). Két perccel később Molnár keze is elsült a triplavonal mögött, amivel 48-47-nél megérkeztünk a Phoenix nyakára ugyan, de a vezetést nem tudtuk átvenni. 50-48-ról indulhatott a negyedik felvonás – Tóth Péter egyenlítést érő kosarával! Lakatos triplájával még elnapolta a fordítást, ami a 33. percben, Kuttor pontjai után következett be. Gáspár Balázs tartotta a lelket a hazaiakban, nálunk Szabó és Somogyfoki Péter is hármast szerzett. 60-58-cal mentünk bele az utolsó két percbe. Molnár 1, Simon 2 ponttal toldotta meg a vékonyka előnyt, és 63-58-ról már nem volt visszaút a hazaiak számára. Vaskó még elsüllyesztett egy triplát, a Phoenix pedig támadhatott az egyenlítésért, de nem lett újabb kosár.

A csapat vezére ezúttal Tóth Péter volt, aki 19 pontja mellé 6 személyit harcolt ki. Teljesítménye 20 VAL-t ért.

Ha a döntő első mérkőzése után leírtuk, hogy teljesen megérdemelt győzelmet arattunk, akkor most meg kell említeni, hogy ennek a találkozónak az első félideje a Tiszaújvárosé volt. A mérkőzés második felében azonban szigorítottunk a védekezésünkön, az izgalmasan alakuló végjátékban pedig talán a nagyobb rutin vagy a hosszabb kispad győzött. A lényeg, hogy egyetlen lépésre vagyunk a döntő megnyerésétől, de egy pillanatig sem szabad azt hinni, hogy 2-0-nál eldőlt a párharc, hiszen ellenfelünk erős és nagy küzdő csapat. Folytatás kedden este, újra Székesfehérváron.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK – Dávid Kornél KA 61-63 (19-17, 17-10, 14-21, 11-15)

DKKA: Simon B. 14/3, Tóth P. 19/9, Kuttor G. 6, Szabó Zs. 5/3, Kis R.

Csere: Molnár D. 4/3, Somogyfoki P. 6/3, Keller V. 6, Somogyfoki Sz. 3 (Szalczgruber Á., Büki B., Denk N.)

Fotók: Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK / Kerényi György

Dzunic Branislav: Egy kiélezett – mondhatni, egylabdás meccsen – nekünk jobban sikerült a végjáték. Ezt a második félidőben mutatott jó játékunknak köszönhettük.