Megtanulni a nyomás elleni játékot – interjú fiú U16-os csapatunk új vezetőedzőjével

Picture of Petz Gábor

Petz Gábor

Augusztustól Tóth Viktor veszi át fiú kadett csapatunk vezetését. Viktor fiatal kora ellenére tapasztalt edzőnek mondhatja magát az utánpótlásban, és világos, tiszta elképzelésekkel rendelkezik a kosárlabdával kapcsolatban. Ismerkedjünk meg a szakemberrel.

Hogy kerültél hozzánk?

Az elmúlt két szezonban Kaposváron dolgoztam, ahol röplabdázó feleségem is játszott. Jól éreztem magam ott és csak jókat tudok elmondani az ottani műhelyről. A feleségem azonban váltani szeretett volna, és kapott egy jó ajánlatot az itteni röplabda csapattól, így kerültem én is Székesfehérvárra.

Mit érdemes tudni rólad, mint kosárlabdázóról és edzőről?

Kecskeméten ismerkedtem meg a játékkal, ahol végigjártam az utánpótlás korosztályokat, és valamennyiben nyertünk országos döntőt. Tehetséges és jó csapatunk volt, amely sok NBI-es játékost adott. Többek között Tóth Péterrel és Szabó Zsolttal is szerepeltem egy csapatban. Innen Szegedre kerültem, ahol pályára léphettem az A-csoportban is. Sajnos több komoly sérülésem volt, ezért idejekorán abba kellett hagynom a profi kosárlabdát. Kecskemétre visszakerülve kezdtem bele az edzősködésbe. Itt nyolc évet töltöttem, aztán a DVTK-nál hármat női vonalon. Közben folyamatosan játszottam a Piros csoportban. Ezután Debrecenben vállaltam munkát, úgy, hogy közben Nyíregyházán laktunk a párommal. Az U23-as csapattal feljutottunk a Piros csoportba. Ekkor jött a kaposvári lehetőség nekem is, és a páromnak is. Tavaly egyetlen nem akadémiai csapatként jutottunk be a kadett A-döntőben a legjobb négy közé. Most következik a tizenhatodik évem edzőként.

Tóth Viktor játékosként egy Nagykőrös-Vasas derbin

Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

Kecskeméten, amikor átvettem az U11-U12-t, hét éven át neveltem a lányokat. A tizenötös keretből több mint tíz játékos vagy az Egyesült Államokba ment magasan jegyzett főiskolákra, vagy NBI/A-s játékos lett. De mondhatnám a két kaposvári évemet is, ahol a kadettekkel nemakadémiai csapatként érem közelébe kerültünk.

Mik az első benyomásaid a csapatról?

A táborban találkoztam először a srácokkal. Itt láttam, hogy nagyjából mire számíthatok: jó mentalitású, jó hozzáállású a társaság. A héten elkezdtük az edzéseket, kezdjük megszokni egymást. Munkamániás edzőnek tartom magam, a sok edzésben hiszek. Emiatt az első héten azért gyakori volt a fiúknál az izomláz. Az első edzések alapján élvezzük a közös munkát, és jó úton járunk.

A KASI-val tavaly a legjobb négy közé jutott a kadett fiú bajnokságban (Tóth Viktor a hátsó sorban balról az első)

Milyen stílust láthatnak majd a csapattól a pályán, akik követni fogják a szereplésünket?

Inkább a gyors, mint a taktikai játék felé hajlok. Szeretem az agresszív védekezést, szerintem ez a játék alapja, és a fizikális képességeken túl mentalitás, hozzáállás függvénye. Az a tapasztalatom a korosztályról, hogy a kisebb együtteseket agresszivitással, letámadással, nyomásgyakorlással könnyedén meg lehet zavarni. A nagyobb csapatok ellen már nehezebb dolgunk van, mert ők dominálnak ellenünk fizikailag. Erre is fel kell készülni: hiába tudják jól a fiúk a figurákat, ha nem tudják áthozni a labdát vagy pontosan passzolni a társaknak. Éppen ezért az lesz a célunk ebben az évben, hogy a srácok megtanuljanak megfelelő sebességgel, nyomás ellen, magukhoz képest a lehető legmagasabb szinten játszani.

Ez mire lehet elég a bajnokságban?

Az első és legfontosabb, hogy a selejtezőből bejussunk a kiemelt bajnokságba. Ha ez megvan, akkor szeretném, ha év közben annyit lépnénk előre, hogy stabil B-döntős csapat legyünk. Ha ez is teljesük, akkor meglátjuk, hogy tudunk-e még előrébb lépni.