Fejlődni a komfortzónán kívül – interjú leány kadett csapatunk vezetőedzőjével

Picture of Petz Gábor

Petz Gábor

Az idei szezonban is Kovács Dávid vezeti leány kadett csapatunkat. A keret alaposan átalakult, a koncepció és a szemlélet viszont ugyanaz maradt. Vezetőedzőnk azt emelte ki, hogy a pillanatnyi eredményeknél sokkal fontosabb a folyamatos fejlődés – szakmailag és emberileg is.

Hogyan változott a keretetek a mostani szezonra?

Az első edzést azzal kezdtük, hogy ez egy teljesen új csapat. Két éve mikor a 2009-2010-esek alkották az U14-es korosztályt, egészen más játékosok formáltak csapatot. Azóta volt némi fluktuáció, így idén egy merőben új megközelítést kellett alkalmaznunk. Ebben nagy segítségünkre vannak azok a lelkes 2011-es, idén még serdülő lányok, akik közül jó néhány gyerekben látunk hosszútávú lehetőségeket, fejlődési potenciált, első körben velük egészült ki az a nem egészen tíz fő, akik az idei kadett korosztályba tartoznak „alanyi jogon”. Azt is hozzá kell tenni a teljes képhez, hogy fokozatosan szeretnénk feledzetni és játszatni olyan 2009-eseket, akikkel már tavaly egy évet végigdolgoztunk, és úgy hiszem, alkalmasak arra, hogy a juniorok között is kipróbálják magukat. Ez az akadémiai működési szolgálja mindenki érdekeit, de elsősorban a gyerekekét, akik a legfontosabbak számunkra. Jelenleg úgy dolgozunk, hogy az U16-os edzőcsoport egy serdülőket és kadetteket gyűjtő csoport, amiben mindenkinek esélye nyílik arra, hogy megmutassa, mi rejlik benne. Arra bíztatjuk a lányokat minden edzésen, hogy feszegessék határaikat, merjenek hibázni, mert csak így tudunk közösen fejlődni.

Zele Dorina anyai örömök elé néz, Hadlaczky Bence viszont továbbra is segíti a leány kadett csapat munkáját

Hogy dolgozik a csapat eddig az edzéseken?

Közel egy hónap alatt nagyon elégedett vagyok a csapattal. A csoport nagyobb részével még ismerkedünk, a szakmai munkának is csak az alapjainál tartunk, de bizakodó vagyok a távlati terveket illetően. A nagyobbakra azért vagyok büszke, mert bár az első hetekben nagyrészt számukra ismerős feladatokat végeztünk, mindegyikük segítette a kisebbeket, akik pedig nagyon nyitottak az újdonságokra és hatalmas szorgalommal vetették bele magukat a munkába. Lefektettük az alapszabályainkat, amikhez mindenkinek tartania kell magát egész szezonban, de a csapat kémia is apránként alakul.

Mikor kezdődnek a tétmeccsek? Hol kapcsolódtok be a bajnokságba?

Szeptember végén selejtezünk az alapszakasz pozíciónkért. Addig még rengeteg időnk van, az eheti edzőmeccsen túl még legalább kettőt szeretnénk játszani addig, és akkor felkészülten várhatjuk az első kihívásokat. De a legfontosabb számunkra nem is az, hogy milyen eredményekkel zárunk, hanem hogy ez az új csapat hogyan fejlődik a szezon során. Nyilván a fejlődés sok esetben az eredményesség rovására mehet, de a lényeg, hogy azt lássam a lányokon: mindent tesznek és az általunk képviselt alapelvek mentén játszottak. Az a legnagyobb feladatuk, hogy minden edzésen próbáljanak jobbak lenni, és fejlesszük az egyéni képességeiket úgy, hogy közben a csapat is épül.

Milyen játékstílusra számíthatunk év közben?

Azt a stílust folytatjuk, amit tavaly elkezdtünk. A védekezés fontossága mindenek előtt áll, amiben minden szabályt, mindig be kell tartanunk, legyen szó a labdásra helyezett nyomásról, a helyezkedésről, az egészpályás letámadásunkról, a csapdázásunkról, ezek elsősorban mind hozzáállásbeli kérdések. Ha agresszív a csapatunk, taktikailag is könnyebben léphetünk előre. Támadásban egyszerűen, de nagyon nagy sebességgel kívánunk kosárlabdázni, amibe – főleg eleinte – még a hibák is beleférnek, csak legyünk hűek önmagunkhoz.

Szeptember végén kapcsolódik be a csapat a bajnokságba

Milyen célokat tűztél ki a csapat elé a szezonra?

Ahogy már említettem, kevésbé lényegesek az eredmények, sokkal fontosabbak a gyerekek, akik most a kezeink közé kerültek egy csokorban. Szeretném, ha fejlődnének, ha tanulnának minél többet erről a nagyszerű játékról, miközben olyan emberi tulajdonságaikat is építjük, mint bajtársiasság, tisztelet, fegyelem, önbizalom, bátorság. Hiszek abban, hogy az ember kizárólag a komfortzónáján kívül, megszabott rendszerben tud fejlődni, ez nagy valószínűséggel az első pillanatokban még nem ízlik annyira a gyerekeknek, de nem is a pillanatban élünk, hanem hosszú távon szeretnénk a gyerekek számára perspektívát kínálni.

Hogyan változott a stábod a mostani szezonra?

Zele Dorina anyai örömök elé néz, aminek szívből örülünk, de egyúttal egy nagyon fontos stábtag esett ki. Bukics Zsolt sokéves utánpótlás-edzői tapasztalattal segíti a munkámat, és a gyerekeknek is fontos mentor az edzéseken. Az erőnléti munkát továbbra is Hadlaczky Bence látja el, akinél jobbat erre a posztra nem is kívánhatnék.