A fiú szakágat irányítja

Július 1-én állt munkába a fiú szakág vezetője, a 44 esztendős Peresztegi Nagy Ákos. Nem cseppent idegen helyre, a klubhoz ezer szállal kötődik, 1994 óta ténykedik – kis megszakításokkal – a Gáz utcában. Volt a felnőtteknél vezetőedző, másodedző, az utánpótlásban edző és vezető, a nyártól pedig a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia fiú szakágát felügyeli.

–          Nyolc éve, 2006-ban távoztam először, Szegeden voltam vezetőedző a női csapatnál, aztán visszatértem Fehérvárra, a felnőtt együttes szakmai munkáját irányítottam két éven át, 2009-ig. Baján dolgoztam a nőknél két esztendőt, másfelet pedig Miskolcon. Ezzel párhuzamosan a korosztályos válogatottnál voltam a munka elsőszámú felelőse. Az utánpótlásban a nemzeti együtteseknél, valamint az élvonalbeli klubokkal a felnőtt pontvadászatotokon, valamint nemzetközi porondon szerzett tapasztalatokat szeretném az akadémián hasznosítani, a tudásomat az edző kollégáknak és a játékosoknak átadni – mondja Peresztegi Nagy Ákos.

–          Miskolc volt az utolsó állomáshelyed. Furcsa körülmények között távoztál.

–          Decemberben felmentettek a vezetőedzői tisztségből, arra hivatkozva, hogy a szakmai képességeimet meghaladja a felnőttek irányítása, ezzel egy időben pedig kineveztek szakmai igazgatónak. Azonban januárban ezt a szerződést is egyoldalúan felbontották. Konkrét ajánlatom nem volt más kluboktól, pusztán érdeklődés. A DKKA vezetői december végén már felvették velem a kapcsolatot, néhány hónap elteltével megegyeztünk a hosszú távú, közös munkáról, tehát hazatértem.

–          Az erősebb nem munkáját felügyeled. Milyen elvárásokat fogalmaztak meg veled szemben az akadémia vezetői?

–          Olyan, minőségi munka folyjon az összes korosztályos együttesünknél, ami biztosítja, hogy ismét egyre több, saját nevelésű játékos kerüljön a felnőtt csapatba. Az ország egyik legnagyobb akadémiája épül Fehérváron. Nem csak a gyerekek száma, hanem a lehetőségrendszer is ezt mondatja velem. Az alapítványhoz 19 fiúcsapat tartozik, valamint 13 edző, az ő munkájukat koordinálom.

–          A sportolók száma örvendetesen emelkedik. A cél a mennyiség, vagy a minőség?

–          Úgy gondolom, az a folyamat, ami három évvel ezelőtt elindult, elérte célját. Az MKOSZ által létrehozott „Dobd a kosárba!” programnak köszönhetően egyre több gyerek választotta a kosárlabdát, szervezett keretek között. A már meglevő csoportjaikhoz sok nebuló csatlakozott, aminek köszönhetően újabb csapatokat sikerült létrehoznunk. Fontos a mennyiség, hiszen abból lesz a minőség. Továbbá lényeges, akik kicsi gyerekként ismerkedtek a kosárlabdával, ha nem is érnek el kimagasló szintre, nekik is jut sikerélmény. Mindenkinek biztosítjuk az edzés-, valamint versenyzési lehetőséget, az ügyesebbek az országos korosztályos bajnokságokban bizonyíthatnak, a kevésbé rátermettek a régiós seregszemléken. Utóbbiaknak is van lehetőségük arra, hogy később a legjobbak közé kerüljenek. Ha ez nem sikerül, akkor is egészséges, sportot szerető és tisztelő felnőttek válnak belőlük, akikből a későbbiek akár edző, vezető, szponzor lehet, tehát maradhatnak a palánkok mellett. Újdonságot jelent, hogy szeptembertől VIP-csoportot hozunk létre.

–          Ahol a különösen ügyesek pattogtathatnak.

–          Három éve, mielőtt Diósgyőrbe távoztam, szakmai vezető voltam az alapítványnál, javaslatomra akkor hoztuk létre a VIP-csoportot, amelyben a különösen tehetségek fiataloknak tartottunk plusz egyéni képzést, szombatonként Salamon Endre kollégámmal, aki akkoriban technikai vezetőként tevékenykedett, valamint az alsó korosztályok szakmai munkájáért felelt, jelenleg a DKKA teljes női szakágát vezeti. Ez a csoport működött az utóbbi években is, de az egyéni gyakorlásokra szétszórtan került sor, szeptembertől ismét nagyobb figyelmet fordítunk az ő képzésükre. A csoportnak külön masszőre, dietetikusa, orvosa, pszichológusa és erőnléti edzője lesz, tehát minden feltétel adott a minőségi és eredményes munkához. Az itt szereplő játékosok saját csapatukban is tréningeznek, itt a plusz feladatokat végzik, hetente három-négy alkalommal.

–          A csapatok már megkezdték a felkészülést, milyenek az eddigi tapasztalatok?

–          Az U12-től az U21-ig az A és B-csapatok augusztus 4-én álltak munkába, a C-együttesek, illetve a kenguru gárdák szeptember 1-én, az iskola kezdésekor lépnek először parkettre. A szakmai munkát már közös alapokra építve, az általam kialakított koncepció szerint kezdték meg a szakvezetők. Augusztusban és szeptemberben több hazai, valamint külföldi tornán vesznek részt együtteseink, a bajnoki küzdelmek pedig szeptember végén kezdődnek. Érdeklődéssel várom, az eltervezettekből mit sikerül megvalósítanunk, a gyakoroltakból mi köszön vissza téthelyzetekben. Szeretném, ha minden korosztályban országos döntőbe, azaz a legjobb nyolc közé verekednénk magunkat.