A kosaras család tehetségei

A Balsay famíliát nem kell bemutatni a fehérvári kosárlabda szurkolóinak, az ismert, sportos család több élsportolóval büszkélkedhet. A Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia korosztályos együtteseiben jelenleg hárman pattogtatnak, Rita, Dalma és Ádám.

 

 

Lehetnének négyen is, ám a 20 esztendős Anna másfél éve a TF együttesében, az amatőr NB I-ben szerepel. Előzőleg éveken át szőlővárosában szórta a pontokat, aztán egyetemi tanulmányai miatt a fővárosba költözött és a testnevelésiek együttesében bizonyít.

A DKKA színeiben jelenleg a család rangidőse Rita, a 18 esztendős, roppant tehetséges bedobó. Az akadémia junior, valamint a Pest megyei első osztályban érdekelt együttesében remekel, általában 20 pontot átlagol. A Kodolányi Gimnázium 4. osztályos tanulója, érettségi előtt áll, nővéréhez hasonlóan ő is a TF-en képzeli el a jövőjét, rövidesen oda felvételizik. Testnevelő, gyógytestnevelő szakon, valamint tervei között szerepel, hogy edzőképzésen is részt vesz. Amit a család többi tagjához hasonlóan ő is fontosnak érez, a sport mellett a tanulást sem hanyagolhatja el. „Ha úgy alakul, nem kizárt, hogy élvonalbeli kosaras leszek, de az biztos, hogy a sport nem mehet az iskola rovására.”

Balsay Dalma 16 esztendős, centerként jeleskedik, a közelmúlt egészen kiváló produkcióval, tripla duplával jelentkezett. Dalma is rendszeresen 20 pontot szorgoskodik össze a bajnokikon. Ritához hasonlóan az ő edzéseit is Bekő Zsolt irányítja. A tréner együttesében az utóbbi években két Balsay szerepel, ugyanis amikor Anna Budapeste igazolt, Dalma érkezett, tehát a 18 éves Ritának mindig volt játszótársa a famíliából.

A legkisebb testvér, Ádám 13 éves, a Kertész Zsolt által dirigált U14-es gárdában szerepel, bedobóként. Nővéreihez hasonlóan, ő is 8-9 évesen ismerkedett meg a kosárlabdával.

Nem is csoda, hogy mindegyikük a világ egyik legnépszerűbb labdajátékát választotta, édesanyjuk, Bata Ágnes válogatott kosaras volt, nagyapjuk, Bata László pedig hosszú időn át fehérvári, élvonalbeli, női csapata szakvezetője. A másik nagypapa, Balsay Miklós, valamint testvére, Balsay István szintén NB I-es kosaras volt, utóbbi Magyar Népköztársasági Kupát is nyert.