A Kosárpalánta felelőse

Három esztendeje dolgozik erőnléti edzőként a DKKA kötelékében Mészáros Áron. Az egykori NB I-es kosaras – hat esztendőt töltött a legmagasabb osztályban, a Honvéd, a Szolnok, a Debrecen, a Százhalombatta színeiben – pályafutása végeztével trénerként helyezkedett el. A Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia összes csapatának fizikai felkészítésében segédkezik, nyártól a lányokra is ügyel. A napokban ismét elindult Kosárpalánta program elsőszámú felelőse.

  • A Kosárpalánta megálmodója Debrődy István, évekkel ezelőtt kezdte szervezni a projektet, négy sportágra, a gimnasztikára, az atlétikára, a küzdősportokra és természetesen kosárlabdára építve. Évekkel ezelőtt kereste meg a cselgáncs olimpiai bajnokát, Kovács Antalt, a kétszeres, ötkarikás győztes tornászt, Magyar Zoltánt, a fehérvári atlétaedzőt, az ARAK első emberét, Hirt Károlyt, valamint Dávid Kornélt. Elkészült a program, de a lehetőségek sokáig hiányoztak. Az MKOSZ hathatós támogatásával, a TAO bevonásával aztán javultak a lehetőségek, a program elindult. Itt dolgoztam az utánpótlásban, bekapcsolódtam a munkába. A tavalyi esztendő amolyan próba év volt, a város, Cser-Palkovics András polgármester úr, valamint Östör Annamária segítségével találtunk létesítményeket, iskolákat, óvodákat, akik befogadtak bennünket – mondja Mészáros Áron.

A Kosárpalánta négy korcsoportban, összesen 80 gyerekkel kezdte meg működését. Az új szezonban immár országossá terebélyesedik a kezdeményezés.

  • Fehérváron megdupláztuk a létszámot, továbbá bekapcsolódott Szeged, Szolnok, Kiskunfélegyháza, Pécs, Paks, Oroszlány, valamint Budapesten több helyszín, a BEAC, a Zuglói Sasok és a Kőbányai Darazsak akadémiája. Összesen 35 csoportban foglalkoznak 6-7-8-9 esztendő gyerekekkel. Az MKOSZ finanszíroz, a központ továbbra is Székesfehérvár, nálunk van a varázspálca. A honi szövetség érdemei elévülhetetlenek, ők biztosítják az eszközöket, bójákat, labdákat és a gyerekeknek a felszerelést. Minden sportág delegált egy edzőt, a judót a paksi Keszthelyi László, a tornát a budapesti Reszeli Péter, az atlétikát a fehérvári Borsányi Zoltán, a kosárlabdát a DKKA szakmai vezetője, Salamon Endre képviseli, én pedig koordinálom a munkát. Elkészítettük a szakmai programot, ennek alapján dolgoznak a jövőben az összes település szakemberei. A szezonnyitó szakmai napon, a Gáz utcai Vodafone Sportcentrumban bemutattuk az egységes szakmai programunkat, a beépített, bázis sportágak gyakorlatanyagát. A rendezvény kimondottan jól sikerült, ugyanis nem csak azok a szakemberek jelentek meg, akik majd felügyelik a programot, mivel edzőtovábbképző is volt – amiért kreditpont járt –, az ország több szegletéből érkeztek szakemberek.