A nagydöntőbe jutottak

Az U16-os és U20-as, fiú kosarasaink is bejutottak az EYBL nagydöntőjébe, amit Rigában, illetve Léván rendeznek. Előbbi seregszemlére áprilisban, utóbbira májusban kerül sor.

Összesen tíz csapat részvételével, négy napon át zajlottak a küzdelmek az Alba Regia Sportcsarnokban, az EYBL, azaz European Youth Basketball League rájátszásában. A házigazdák mindkét korosztályban bejutottak a nagydöntőbe. A 16 éven aluliak a lett fővárosban, Rigában lépnek pályára, az U20-as korosztály pedig Szlovákiában, Léván bizonyíthat.

Az U16-osoknál első játéknapon az Alba nagy csatában verte a kolozsváriakat, 71-64-re, másnap a német TS Jahn Münchent 75-61-re. Az olasz Stellazzurra Basketball Academy sem tudta útját állni Matthieu Donnard és Pethő Ákos tanítványainak, a rómaiakat 64-49-re verték, a zárónapon pedig a Szolnoki Sportcentrumot, 67-63-ra. Négy győzelemmel zárták a seregszemlét, mögöttük a taljánok következtek, 3-1-es mérleggel, a Cluj Napoca 2-2-vel, a Jahn München 1-3-as mutatóval fejezte be a seregszemlét, az utolsó helyen a szolnokiak zártak, mind a négy derbit elbukták. A fehérváriak a diadaloknak köszönhetően magabiztosan jutottak a rigai nagydöntőbe, a csapat legjobbjának járó különdíjat Kovács Ákos kapta, az all star együttesbe, tehát a legjobb ötösbe bekerült Somlai-Kiss Máté és a Kass Balázs. Rajtuk kívül a müncheni Federico Semino, a szolnoki Bella Ádám és a római Felipe Motta kapta a legtöbb szavazatot. A torna legértékesebb játékosának pedig nigériai centerünket, az utolsó meccsünkön már pihenő, előzőleg végig remeklő Awogbemi Sodiq Seyit választották.

A húsz éven aluliaknál a Bassano del Grappa városából érkező Oxigen Orange1 gárdája nyújtotta a legmeggyőzőbb teljesítményt, 4 győzelmet szereztek, a négy nap során nem szenvedtek vereséget. Mögöttük a Fehérvár következett, 3-1-es mérleggel, a szlovén KK Grosuplje kétszer nyert és kétszer vesztett, a lengyel Hensfort Przemysl és az olasz Lido di Roma Basket egyaránt egyszer győzött és háromszor hagyta el vesztesen a játékteret. A fehérváriak a nyitónapon meggyőző játékkal verték a rómaiakat, 91-62-re, másnap a lengyeleket 88-73-ra, a későbbi győztes Oxigen ellen háromnegyeden át jól tartották magukat, az olaszok a zárás előtt elléptek és 104-79-re győztek. A zárónapon Antal Balázs és Pethő Ákos együttese 75-51-re verte a szlovéneket, ezzel biztosította helyét a májusi, lévai fináléban. A házigazdák legjobbja a végig remeklő Papp István lett, a legjobb ötösbe a szintén kiváló produkcióval jelentkező, ponterős Takács Milán került, mellette a római Nicola Alessandrini, a lengyel Szymon Janczak, az Oxigen játékosa, Nemanja Gajic és a szlovén Nikolas Susa nyújtott átlag feletti teljesítményt. Az MVP, a legértékesebb kosaras az olasz Niccolo Filoni lett.

A fehérvári utánpótlás fejlődését jól mutatja, hogy korábban egyetlen fiú, vagy lány gárdánk sem jutott az EYBL nagydöntőjébe. Ezúttal ugyanazon a hétvégén kettő is.

nyári táborok
Jelentkezz nyári táboraink egyikébe! Kattints a részletekért!