A nyolcadik helyen

Egy győzelmet arattak a fiatalok a rigai szuperdöntőben

 

Kosarasaink a rangos, nemzetközi sorozat, az EYBL szuperdöntőjében szerepeltek a lett fővárosban. A debreceni és római csoportküzdelmek során, majd a márciusi, Fehérváron rendezett középdöntőben is jól szerepeltek az Alba U16-os csapatunk játékosai. A fiúk a koronázóvárosi forduló megnyerésével szereztek jogot a lettországi szereplésre. A Baltikumban három mérkőzést játszottak Matt Donnard és Pethő Ákos tanítványai, akik a 10 együttest számláló mezőnyben a 8. helyen zártak.

Az első meccset a litván TTU Tallinn ellen vívták, hatalmas csatában szenvedtek 53-48-as vereséget. Kiválóan kezdtek, az elején gyorsan elléptek, öt perc után 8-2-re, az első negyed végén 16-9-re vezettek. A folytatásban kiegyenlített játék folyt, félidő 28-28 állt a táblán, az utolsó negyedet megelőzően pedig két ponttal jobbak az észtek, akik végül ötpontos sikert arattak. A fehérváriaknál Awogbemi Sodig volt a legjobb, 25 pontot szerzett, mögötte Kass Balázs (15) és Kovács Ákos (9) következett. A második meccsen a lett BS Ridzene várt a kék-fehérekre, az albások ezúttal álmosan kezdtek, az első negyedet 20-12-re nyerték a lettek. Félidőben is hat ponttal vezettek (37-31), a fehérváriak fokozatosan dolgozták le hátrányukat, a végjátékot pedig hozták, a dudaszó előtt Kovács Ákos kosarával szerezték meg a bravúros győzelmet, 80-78-ra diadalmaskodtak. A csapat legeredményesebbje Körmöczi Mihály volt (13), Somlai-Kiss Máté (11), Molnár Mátyás (11), Awogbemi (9), Takács Erik (9), Kovács Ákos (8) és Kass Balázs (8) is jól teljesített. 

A győzelemnek köszönhetően a 7. helyért harcolhattak, a lett VEF Riga gárdájával. A házigazdák gyorsan elléptek, az első negyedben már komoly előnyt építettek (28-12), a folytatásban csak arra ügyeltek, hogy ne engedjék közel az Albát, a vendéglátók végül 78-56-ra győztek. A fehérváriaknál ezúttal Awogbemi pihent, a kispadról szemlélte az összecsapást. Takács Erik és Kovács Ákos is 10 pontot szerzett, mögöttük Kass Balázs (8), és Góbi Marcell (8) következett.

– Komoly tapasztalatokat szereztünk. Érdekes volt a szervezés, ugyanis mi 22 órás utazás után, 24 óra alatt három meccset játszottak, akadt két, orosz csapat, akik kiemeltként csak a végjátékban kapcsolódtak a küzdelmekbe. A sorozat kezdetén az volt a célunk, hogy eljussunk a szuperdöntőbe, amit meg is valósítottunk. A helyezésünk megfelel a realitásoknak. Ha az első meccsen, a TTU ellen kicsit jobban alakul a végjáték, győzelem esetén a négy közé kerülhettünk volna. Az utolsó mérkőzésen, a VEF Riga elleni helyosztón Awogbemi nem lépett pályára, pihentettük, valamint Takács Erik, Kass Balázs és Somlai-Kiss Máté is kevesebb, mint tíz percet töltött a pályán, hasonlóan, pihentető jelleggel, ezzel próbáltuk óvni őket a túlterheltségtől és az esetleges sérüléstől – mondta Matt Donnard.

 

nyári táborok
Jelentkezz nyári táboraink egyikébe! Kattints a részletekért!