Bukva szerint sokat fejlődtek a fehérváriak

Tíz éven át szerepelt Magyarországon, elmúlt negyven, amikor szakított a kosárlabdával. Persze, csak játékosként, később sportvezetőként folytatta hazájában, Bosznia-Hercegovinában. Az egykori kiváló center, a fehérvári szurkolóknak is sok, kellemes percet szerző Sejo Bukva Szarajevóban kosársulit alapított. A hétvégén, nagyszabású, húsvéti tornát rendezett, 16 csapat részvételével. A nívós seregszemlén vendégül látta a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia 16 és 18 éven aluli, fiú együttesét is. A koronázó városiak hat összecsapást vívtak, az erőviszonyoknak megfelelően mindegyik gárda az utolsó helyen zárta az erőpróbát. A szervező, Sejo Bukva elégedett volt a magyar fiatalok teljesítményével, saját akadémiája a KOS Sarajevo 18 éven aluli gárdája hatalmas küzdelemben, az utolsó pillanatokban verte a kék-fehérek hasonló együttesét.

  • Fehérváron a horvát Bojan Lapovval szerepelt centerben, ő menedzser lett, ön akadémiát nyitott. Nem lett volna egyszerűbb, ha ön is előbbit választja?
  • Ez nem vonzott, az sokkal inkább, hogy gyerekeket neveljünk kosárlabdázónak. 30 évesen kerültem Magyarországra, játszottam Zalaegerszegen, Fehérváron, Kaposváron, végül Debrecenben. Utóbbi helyen négy évet töltöttem, bajnoki ezüstöt nyertünk, aztán a klub tönkrement. Én pedig befejeztem a kosárlabdát. Igaz, ez sem volt korán, 40 évesen búcsúztam.
  • Ha nincs a csőd a cívisvárosban, talán még mindig játszana?
  • Biztosan nem, így is elég sokat töltöttem a palánk alatt. Eredményes pályafutás van mögöttem, Boszniában kezdtem, megfordultam Horvátországban, Törökországban, Szlovákiában is. Debrecenből 2007-ben tértem haza, egy évig semmit nem csináltam, pihenni akartam. Aztán egy éven át a bosnyák élklub, a Bosna Sarajevo sportigazgatójaként dolgoztam, az Adria Ligában szerepeltünk, ám távoztam, mert folyamatosan anyagi gondokkal küzdöttünk, nem volt rend a klub körül. Továbbra is kosárlabdával akartam foglalkozni, az edzősködés nem vonzott, megalapítottam a KOS nevű kosársulit, ami körülbelül azt a nagyságrendet képviseli Boszniában, mint Magyarországon a Dávid Kornél nevével fémjelzett akadémia. Nem véletlenül őket hívtam meg a húsvéti tornára, két korosztályban is. Más klubokat is invitáltam már, jártak itt a pécsiek, a zalaegerszegiek és a Vasas lányai is. Két hónapja Szarajevóban találkoztam Dávid Kornéllal, aki felnőtt bajnoki meccset nézett meg a Milwaukee Bucks európai megfigyelőjeként, akkor dumáltunk, említettem neki az áprilisi tornát, mondta, szívesen eljönnek. Aztán a nejem és Matus Gábor lebeszélte a részleteket, örömmel vettem, hogy az U16-os és U18-as gárda elfogadta a meghívást. Mondjuk, ez számukra is hasznos volt, hiszen délszláv élcsapatokkal mérkőzhettek. Komoly csapatok látogattak el hozzánk, a török bajnokság listavezetője, a Tofas Bursa öt, korosztályos válogatottal jött. A junior Euroligában szerepel a szerb Mega Vizura és a Spars, örömömre mindkettő elfogadta a meghívásomat.
  • A KOS hatalmas meccset vívott a fehérváriakkal, csak a végjátékban kerekedett felül az ön akadémiája.
  • Kiélezett küzdelem volt, a DKKA remekül kezdett, három negyeden át vezetett, végül sikerült nyernünk. Úgy gondolom, a fehérváriak nagyon sokat fejlődtek az utóbbi időszakban, mindkét, korosztályos együttesük meccseit igyekeztem megnézni a Skenderija sportközpontban. Persze, ha az időm engedte, egy ilyen torna szervezése rendkívüli feladat. Összesen 16 gárda lépett parkettre, ugyanis nem csak a juniorok és az ifik, a serdülők számára is biztosítottunk játéklehetőséget, a Cedevita Zagreb, a Kvarner Rijeka, a KOS és egy másik helyi klub, a Gen Sarajevo szerepelt. Szívesen foglalkozom gyerekekkel, a kosársuliban fiúkat és lányokat egyaránt nevelünk. Benne van a saját pénzem, segít a város, az állam és természetesen a szülőknek is a zsebükbe kell nyúlniuk, ám igyekszünk minimálisra szorítani a költségeiket. Nem könnyű az élet a hazámban, a délszláv háborúban nagyon sokat szenvedett az ország, de képes volt talpra állni. Egész Boszniából érkeznek hozzánk tehetségek, a Bosna mellett a másik jelentős szarajevói klub, a Spars akadémiája mellett mi vagyunk a legnagyobbak. Hasonló nagyságrendben neveljük az utánpótlást, jelenleg 400-an sportolnak nálunk. A legfiatalabbak 11 évesek, a legidősebbek 18 esztendősek.
  • Lehet, hogy idővel felnőtt csapatot üzemeltet az élvonalban?
  • Nem kizárt, de momentán nincs realitása, ehhez egy komoly szponzor belépése elengedhetetlen lenne. Egyelőre 18 éves korig nevelünk kosarasokat, akik aztán másutt folytatják. A nejem is az akadémián dolgozik, rengeteget segít, a szervezésben, a szakmai munkára pedig tíz edző figyel, én nem irányítok tréningeket. Nálunk sportol a két lányom is, Indira 14, Aila 11 éves, elképzelhető, hogy mindketten élsportolók lesznek. Amire büszke vagyok, hogy tőlünk került ki és igazolt a Cedevitába a kontinens legnagyobb tehetsége a kadetteknél, Dzanan Musa, akik a szarajevói torna legjobb játékosának bizonyult az U16-os korosztályban. Ivo Milicevic immár a Kvarner Rijeka, Edin Atic pedig az OKK Spars erőssége.
  • Rengeteg a dolga, a tornán is végig rohangált. Mikor járt utoljára Fehérváron?
  • Nem mostanában. De májusban jövök, Dávid Kornél meghívott, ugyanis a DKKA rendez egy hasonló tornát, mint a miénk. Örömmel térek vissza a koronázó városba, az ott töltött időszak alatt barátokra leltem, a csapatban Matus Gabival és Góbi Ricsivel voltam a legjobb viszonyban, velük nagyon jól megértettem magam. Örülök, hogy mindketten vezetőként tevékenykednek, hallottam, hogy előbbi segít a felnőtteknél és az akadémia sportigazgatója, utóbbi pedig a felnőtt csapat vezetőedzője. Amit sajnálok, hogy Dávid Kornéllal nem szerepelhettem együtt, elkerültük egymást. Vele szívesen játszottam volna egy csapatban.
DKKA Sportmajális 2024
Nevezési lap ide kattintva érhető el!
nyári táborok
Jelentkezz nyári táboraink egyikébe! Kattints a részletekért!

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS