Csillagtúra, fehérvári indulással

Évek óta irányítja a fiú szakágat a Dávid Kornél Akadémiánál, valamint az Alba Fehérvárnál Peresztegi Nagy Ákos. Fiatal szakvezetőnek számít, pedig már 1990 óta rendelkezik edzői végzettséggel. Dolgozott az élvonalban több klubnál a férfiaknál és a nőknél is, két és fél éve, 2014 nyara óta felel a fehérvári, fiú utánpótlásért.

– Kilenc évesen kezdtem a kosárlabdát, a Székesfehérvári Városi Sportiskolában, tíz éven át pattogtattam, sajnos nem voltam elég magas, hogy igazán sokra vigyem a palánk alatt. Akkoriban OIK-nak, azaz Országos Ifjúsági Kupának hívták az utánpótlás bajnokságot, 1989-ben megnyertük, ami komoly siker volt akkoriban. A csapat tagja volt többek között Matus Gábor, Véh Balázs, Rajkó Zsolt, Kozma Tamás, Márton Zoltán. Én bedobót játszottam, de a 182 centiméteres magasságommal nem volt esélyem az NB I-ben való bemutatkozásra. Így utólag, talán érdemes lett volna előzőleg az irányító posztot választanom. De engem nem oda képeztek, abban a csapatban a DKKA jelenlegi ügyvezető igazgatója, Matus Gábor, valamint Horváth László szerepelt, akik meg is oldották a feladatot. Bedobóként is akadtak erényeim, gyors voltam és elég ügyes is, ráadásul balkezes, ami akkoriban előnyt jelentett, a védők nehezebben tudtak rám felkészülni. Soha nem voltam sérült, a bokám nem ment ki egyszer sem – mondja Peresztegi Nagy Ákos.

Miután látta, hogy a felnőtteknél nem juthat szóhoz az élvonalban, kézilabdásnak állt, itt eljutott a legmagasabb osztályig, a Honvéd Szondi SE-ben, amely akkoriban NK Hungária néven szerepelt.

– Hét évet játszottam náluk, az utolsó szezonban az NB I-ben vitézkedtünk. A bajnokság nyitánya előtt a frissen kinevezett edző nem számított rám, abbahagytam a kézilabdát, ám edzőcsere következett, a második félévre visszatértem. Az utolsó, fehérvári, férfi, NB I-es gólt én szereztem, büntetőből, a Pécs ellen, Szentes Gábor állt velem szemben, értékesítettem a hétméterest. A csapat bennmaradt az élvonalban, 1996 tavaszán, de a főszponzor távozott, a pénz elfogyott, a gárda a következő szezonban már nem indult a legmagasabb osztályban. Ezzel az én kézis, élvonalbeli karrierem is véget ért. Ha megy tovább a történet, talán én is folytattam volna. 1990-től kosárlabdaedzői végzettséggel rendelkeztem, a kézilabda mellett a kosaras utánpótlásban dolgoztam, de előfordult, hogy felnőttekkel is, az 1993-94-es szezonban kineveztek a Videoton edzőjének, 23 évesen vállaltam a feladatot. Bennmaradtunk az NB I-ben, sikerrel vívtuk meg rájátszás küzdelmeit.  Aztán az Alba Regia Építőkhöz szerződtem, Nagy Gábor klubelnök invitált az utánpótlásba, azóta tulajdonképpen ez az otthonom, a Gáz utcai csarnok. Amikor a kézilabdával végleg szakítottam, a kosárlabda lett az elsődleges az életemben, ez a hivatásom. Dolgoztam az Alba U16-os, U18-as, U20-as és felnőtt csapatánál, a női élvonalban, Szegeden, Baján és Miskolcon, mindig azt szoktam mondani, csillagtúrát folytattam, fehérvári indulással és érkezéssel. A fehérvári utánpótlással öt bajnoki címet szereztem, nyertünk a Közép-európai Kupában, a CEBL-ben. Itthon az Alba felnőtt együttesével bajnoki bronzig jutottunk, a Szegeddel bronzot szereztünk a bajnokságban, ezüstérmet a Magyar Kupában. A Sopron elleni döntőt mindössze öt ponttal veszítettük el, a bajnokságban pedig a Farkas Sándor vezette BSE-t utasítottuk magunk mögé a harmadik helyért vívott találkozón. A diósgyőri, női csapattal a bajnokságban bronzig jutottunk, a hazai kupában 4. helyig, a CEWL-ben, a Közép-európai Kupában a második helyig meneteltünk.

Peresztegi jelenleg felügyeli a fiú utánpótlást, valamint dolgozik az U20-as, U18-as és U16-os csapattal, a húsz éven aluliaknál a bajnoki találkozókon Góbi Henrik meccsel, amúgy megosztják a munkát a fentebb említett, egykori válogatott centerrel, valamint Blahó Barnabással, aki az Alba Fehérvár NB I/B-s, felnőtt csapatát dirigálja a mérkőzéseken.

–  Az U16-os és U18-as együttest én irányítom a bajnoki derbiken, a többi, versenyző korosztálynál zajló munkát is figyelemmel kísérem, valamint az egyéni képzésre és a tehetséggondozásra is nagy hangsúlyt fektetünk, szoros együttműködésben Farkas Sándor szakmai igazgatóval. 450 fiú dolgozik az akadémián, célunk a létszám megtartása, lehetőség szerint növelése. A legfőbb feladatunk az, hogy minél több, olyan tehetséget neveljünk, akik majdan a felnőtt csapatba is bekerülhetnek. A siker természetesen fontos, főleg a gyerekeknek, én mégsem az érmekben mérem egy utánpótlásedző sikereit, hanem abban, hogy mennyi klasszist tud kinevelni. Dolgoztam Hanga Ádámmal, Wittmann Krisztiánnal, Keller Ákossal, Supola Zoltánnal, Soós Zoltánnal, mindegyikük felnőtt válogatott lett.

A tréner 2003 óta, kisebb megszakításokkal dolgozik a korosztályos válogatottakkal is, legnagyobb eredményének azt tartja, hogy aktuális csapatával, 2003-ban, a 2. helyen feljutott az A-csoportba.  Jelenleg az U16-os, fiú válogatottnál Váradi Attila segítője.

DKKA Sportmajális 2024
Nevezési lap ide kattintva érhető el!
nyári táborok
Jelentkezz nyári táboraink egyikébe! Kattints a részletekért!

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS