Eredményes esztendő után

A fehérvári utánpótlás újabb csúcsokat hódítana meg a folytatásban

 

Immár tizenöt éve, 1999-ben alapították a Dávid Kornél Kosársulit, amely két esztendeje akadémiaként működik. A nemrég zárult idényben akadtak jó és kevésbé jó időszakok. A szakmai vezető, Salamon Endre szerint az irány jó, de a folytatásban több dolgon érdemes finomítani.

 

–        A 2013-14-es szezon a vártnál nehezebben indult, ugyanis komoly aggodalmaink voltak, miként tudjuk áthidalni a teremgondokat. Otthonunk, a Vodafone Sportcentrum átépítése miatt a felnőttek a VOK-ban tréningeztek, az utánpótlásunk ottani edzésidejéből vettek el. Aggasztónak tűnt a heti 27 edzés pótlása, amire korábban a fentebb említett létesítményekben került sor. Szerencsére a város vezetése megfogta a kezünket, iskolai tornatermek átcsoportosításával sikerült megoldani, hogy minden csapatunk megfelelő körülmények között készülhessen. Januártól visszatértünk a Gáz utcába, tehát helyreállt a világ rendje. Az elnyert TAO támogatásoknak köszönhetően kimondottan optimisták lehetünk a jövő tekintetében, hiszen az utóbbi másfél hónapban négy, fehérvári iskola tornaterme újult meg, aminek köszönhetően tovább bővülnek a mi lehetőségeink is – mondja Salamon Endre.

Az akadémián, 18 csoportban közel 300-an kosaraznak, a vezetők reményei szerint ez a szám a közeljövőben tovább emelkedik. Az együttesek 350, hivatalos, bajnoki meccset vívtak, továbbá parkettre léptek 160 felkészülési, barátságos – közte 40 nemzetközi – mérkőzésen. A DKKA legfiatalabb nebulói az U11-es bajnokságban szerepelnek, a legidősebbek pedig az U23-as pontvadászatban érintettek. Az U23-as és az U18-as együttest Sinisa Savovic irányította, a 23 éven aluliak nem jutottak a döntőbe, összesítésben a 9-16. helyen végeztek. A 18 éven aluliak a B-döntőben a 3- zártak, így a végelszámolásnál a 11. helyen értek célba. Az U18-as B-csapatot Tápai Márton felügyelte, a megyei bajnokságban, a felnőttek között a 12. helyet szerezték meg. Az U18-as gárdát Kertész Zsolt vezényelte, a regionális döntőt megnyerve a bajnokság 13. helyén végeztek. Ugyanezt a pozíciót szerezte meg a nagy Tamás vezette U14-es együttes. Az U12-es és U11-es csapatok szerepeltek a legjobban, előbbieket Szigetvári Zoltán, utóbbiakat Ács Péter és Tiringer László készítette fel, mindkét együttes bejutott az országos döntőbe, nagyszerűen megállta helyét a kenguru és gyermek jamboree-n. A kosársuli B-csapatai a regionális bajnokságokban voltak érdekeltek, a kadett B-t Fehér Dávid, a serdülőket Blahó Barna és Nagy Dániel, a legkisebbeket pedig Schermann László, Fekete Csilla és Hegedűs Péter irányította.

Elismerték azon kosarasok teljesítményét, akik nem csak a parketten, hanem az iskolapadban is megállták a helyüket, a Jó tanuló, jó sportoló díjat négy éve alapították, az akadémia három korosztályban kitünteti a legjobbakat. Az U12-eseknél Csaba Péter, a Hétvezér Általános Iskola tanulója, az U14-eseknél Heinrich Zsombor (Tóparti Gimnázium), az U18-ban pedig Molnár Dániel (Tóparti Gimnázium) vehetett át elismerést.

– Ami feltétlenül öröm, hogy két játékosunk kapott meghívást a korosztályos válogatottba, a center Fülöp Bence és az erőcsatár, Blaskovits László. Előbbi az U16-os, utóbbi az U20-as nemzeti együttesben bizonyíthat, mindketten a korosztályos Európa-bajnokságra készülő keretben kaptak helyet. A mögöttünk hagyott idényben a legjobb eredményeket a legfiatalabb korosztályok értéke el. „Úgy gondolom, az irány feltétlenül jó, amelyen elindultunk, de a folytatásban dolgon érdemes változtatni. Az elkövetkező években még jobb eredményeket szeretnénk, újabb csúcsokat szeretnénk meghódítani.”

Horog László

nyári táborok
Jelentkezz nyári táboraink egyikébe! Kattints a részletekért!