Győzelmeket remél a hétvégi tornán

A Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia U14-es csapatának edzője, Kertész Zsolt optimista a pénteken kezdődő, nagyszabású erőpróbát megelőzően. Bízik abban, hogy tanítványai győzelmeket aratnak a seregszemlén.

 

Az EYBL, azaz European Youth Basketball League keretében összesen kilenc – négy magyar, egy olasz, cseh, szerb, horvát és német – együttes részvételével kerül megrendezésre az esemény, amelyen a házigazda Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia mellett a Vasas, a Honvéd, a Szolnoki Olaj KK, külhonból pedig a szerb KK Flash Beograd, a cseh USK Praha, a horvát Cibona Zagreb, valamint a római székhelyű Stellazzurra Basketball Academy képviselteti magát.

A fehérváriak december végén, Zágrábban már megmutatták magukat, az akkori ellenfelek közül a Cibonával ezúttal is mérkőznek.

 

– A Cibonától 13 pontos vereséget szenvedtünk a horvát fővárosban – mondja Kertész Zsolt, a DKKA U14-es csapatának edzője.

– Pénteken délelőtt 10 órakor a KK Flash Beograddal találkozunk, majd 16 órakor mérkőzésünk a Cibonával. Szombaton az Alba Berlinnel, a vasárnapi zárónapon pedig a Budapesti Honvéddal csapunk össze. A zágrábiak egyértelműen előttünk járnak, szerkezetileg erősebbek, továbbá van két, extra képességű játékosuk. Roppant keményen védekeznek, gyakorlatilag a szabálytalanság határán. Remélem, sikerül visszavágnunk a három héttel ezelőtti vereségért, de abban feltétlenül bízom, hogy szoros meccset vívunk. Zágrábban a Ravenna együttesét legyőztük, ezúttal egy másik olasz gárda, a római akadémia érkezik. Úgy gondolom, a 9 csapatos mezőnyben a 4-5. helyet elérhetjük, bízom abban, hogy több győzelmet is aratunk, sőt, azt sem tartom kizártnak, hogy valamennyi ellenfelünket legyőzzük. Persze, ehhez kimagaslóan jó produkcióval kell előállnunk. Zágrábban a 15. helyen végeztünk a 16 csapatos mezőnyben, volt esélyünk arra, hogy előkelőbb pozícióban zárjunk. A szlovén Krka Novo Mesto ellen kétszeri hosszabbításban veszítettünk, a rendes játékidő letelte előtt 48 másodperccel még 3 ponttal vezettünk, végül balszerencsés körülmények között elbuktunk. Remélem, ezúttal jobban figyelünk a végjátékban.

 

Kertész Zsolt hozzátette, roppant fontos az Európai Ifjúsági Kosárlabda Liga néven futó hétvégi seregszemle, ugyanis játékosai saját bőrükön tapasztalják, hol tartanak nemzetközi összehasonlításban, a kontinens élcsapatai milyen ritmusban, dinamikával játszanak. Az ilyen rendezvények segítenek abban, hogy a hazai utánpótlás felzárkózzon az öreg kontinens elitjéhez.

 

A fehérvári eseményen szereplő együttesek márciusban, Szolnokon ismét találkoznak, a két, hazai erőpróba legjobb két gárdája  szerez jogot arra, hogy a tavasszal, Rigában, az EYBL fináléban parkettre lépjen.