Mányoky Fanni

Interjú Mányoky Fannival

A szezon végéhez közelítve fogynak a mérkőzések, az állva maradt csapatok a döntőkben bizonyíthatnak. Női vonalon a serdülők döntője maradt utoljára, kiknek ezen a hétvégén rendezik az utolsó mérkőzéseket. Ennek apropóján kérdeztük U14-es „B” döntőbe jutott leány csapatunk vezetőedzőjét, Mányoky Fannit.

Hétvégén Nagykanizsán szerepeltek, ahol a „B” döntővel zárjátok le a 2021-2022-es szezont. Hogyan értékeled az idáig vezető utat?

Nehézkesen indult számunkra a szezon, kis csalódottságot éreztünk, amikor a felsőházi selejtezőben egy igazán könnyű csoportból, nem tudtuk kivívni a legjobb nyolc közé kerülést, de valamiért így kellett történnie. A középházi selejtezőben nagyon magabiztos játékkal bekerültünk a kiemelt bajnokságba. Innentől fordulóról-fordulóra előre lépve már februárban sikerült biztosítanunk helyünket a legjobb 12 csapat között. Májusra már csak az a kérdés maradt, hogy az „A” vagy a „B” döntőben veszünk végül részt. Reálisan nézve a mezőnyt, úgy gondolom némi szerencsével, éppen hogy becsúszhattunk volna az „A” döntőbe is, de igazából nekünk a B döntőben van a helyünk.

Hosszú szezon volt, rengeteg szakasza volt a serdülő bajnokságnak a selejtezőkkel kezdve négy alapszakasz körön át, főtáblás selejtezőkön túl három főtáblás körig. Melyik periódusban, milyen teljesítményt láttál a lányoktól?

Tényleg sikerült fordulóról fordulóra előre lépnünk a játék bizonyos elemeiben. Sokszor küszködtünk betegségekkel, sérülésekkel és ritkán tudtunk teljes csapattal kiállni. Volt, hogy a serdülő B-csapatunkból hívtunk játékosokat egyes fordulókra, hogy ki tudjuk állni. Azt gondolom, hogy talán a legjobban az is mutatja a fejlődésünket, hogy az alapszakasz mérkőzésein a Sopron csapatától 80 ponttal kaptunk ki, illetve a Szekszárd csapatától 50-60 pontokkal. Majd az A döntőbe kerülés mérkőzésein méltó ellenfelei voltunk az ilyen erős csapatoknak is, és sokkal kevesebb különbséggel veszítettük el a mérkőzéseinket velük szemben.

A fiú serdülő bajnokság kapcsán már szóba került ez a lebonyolítási rendszer. A leány vonalon te hogyan látod a havi egyszeri csoportmeccses versenyeztetést?

Bizonyos téren szerencsés, hogy tényleg van idő felkészülni a következő fordulóra és van elegendő idő a fejlődésekre. Sokkal több fizikális edzést lehet végezni, de a havi egyszeri mérkőzéseket napi két mérkőzést vagy két nap alatt három mérkőzést nem tartom annyira szerencsésnek.

A folyamatos terhelés érdekében U16/B csapatként – javarészt a kiemelt serdülőkkel – elindultatok a leány kadett regionális bajnokságban is. Ez milyen plusz tapasztalatot hozott a lányok számára?

Nagyon jót tett a lányoknak, hogy elsősorban végre nem két ötösre kellett bontani a csapatot az első félidőben, hanem egyből az aktuális legerősebb ötöst lehetett a pályára küldeni. Mindemellett nagyon sokat tudtunk profitálni a serdülő bajnokságban az itt lejátszott mérkőzésekből, hiszen rutint tudtak szerezni a lányok, gyorsabb és fizikálisabb mérkőzéseket játszottunk. Rengeteget tudtak fejlődni a kadett mérkőzéseken.

Az idény során több játékos is kapott meghívást a 2008-as és 2009-es születésűek közül is a válogatottsággal felérő kiválasztó-képző táborokba. Egyénileg ígéretes generáció van felnövőben?

Büszkék vagyunk a lányokra, hogy az ilyen válogatott programokra meghívást kapnak és bontogathatják a szárnyaikat. Személy szerint az országban a 2008-as korosztályban nem ismerek annyira kiemelkedő játékosokat egészen kiegyenlített a mezőny a csapatok legjobbjai között, nálunk is vannak olyan játékosok, akik többszöri visszahívást kaptak már a teljes, bő keretbe és nem csak a régiósba. 2009-es korosztályban sok kiemelkedő játékos van, közéjük bekerülni nagyon nehéz lesz a játékosainknak eddig csak a régiós válogatón szerepeltek, de bízunk benne, hogy kemény munkával sikerül ebben a korosztályban is játékost adni Akadémiánkról.

Közeledik a kanizsai „B” döntő. Hogyan készültök rá, illetve milyen reményekkel utaztok a döntőre?

A szezon folyamán rengeteg egyéni edzést is végeztünk, az edzéseken sokszor a hiányosságainkat és hibáinkat javítottuk, hogy aztán előre tudjunk lépni. A szezon előtt eltervezett éves programot, illetve a 2008-as korosztállyal már a 4. ciklust, úgy gondolom el tudtuk végezni. Már csak rajtunk múlik, hogyan tudjuk ezt a mérkőzéseken is megmutatni.

Nagyon kiegyenlített a mezőny és tényleg nüanszokon fog múlni szerintem minden mérkőzés. Az elmúlt egy hónapban magunkra koncentráltunk leginkább, csináltunk egy mini alapozást és a legtöbb hangsúlyt az erősségeinkre fektettük és azokra összpontosítottunk.  Az első mérkőzésen a DVTK/B csapata lesz az ellenfelünk, nekik is összeszedtem az erősségeiket, de úgy gondolom, hogy a fő kulcs a védekezés lesz, ha tényleg kemények leszünk, és a lányok betartják az utasításainkat, akkor eredményesen tudjuk zárni a döntőt.