Ismét rangos torna, februárban

Ahogy a korábbi esztendőkben, ezúttal is rendkívül komoly csapatok érkeznek a koronázó városba, a hagyományos Szent István Kupára, új együttesként ezúttal a Stellazzurra Roma, valamint a lett Riga nevezett. A házigazda Dávid Kornél Akadémia mellett a korosztályos válogatott is parkettre kép a négynapos erőpróbán.

– Nyugodtan mondhatom, a rendezvényünk a kontinens egyik legjelentősebb utánpótlás tornája lett az évek folyamán – közli Molnár Tamás, a torna koordinátora. – Kialakult a nyolcas mezőny, az A-csoportban az állandó vendégnek számító Bayern München, a Cibona Zagreb, a Partizan Beograd és a Real Madrid, míg a B-ben a Roma, a Riga, a házigazda Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia korosztályos gárdája, továbbá az U16-os válogatott szerepel. Tehát nem pusztán a fehérvári, a magyar kosárlabda szempontjából is fontos a seregszemle, mivel a nemzeti együttes tagjai is a kontinens élgárdái ellen mérhetik le, hol is tartanak valójában. Közben már figyelünk a közeli jövőre is, ugyanis  a rendezvény fő szervezője, Tonk Emil jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik, szakmai úton.

Molnár Tamás elmondta, több megfigyelő is érkezik Görögországból, Németországból és Spanyolországból, ami jól mutatja, külföldi szakemberek érdeklődését is felkeltette az esemény, amely február 11-től 15-ig, négy napon át kerül megrendezésre a Vodafone Sportcentrumban.

– Az Alba Regia SC-vel, a DKKA-val, valamint a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségével harmonikus a kapcsolatunk, a klub és a szövetség is minden támogatást megad a torna minél nívósabb megrendezéséhez. A szervezés során akadtak problémák, ugyanis a torna helyosztóira vasárnap kerül sor, a TLI-Alba Fehérvár felnőtt együttese előző nap, szombaton, 18 órakor fogadja a Jászberényt. Tanakodtunk, végül sikerült megtalálnunk a megoldást, ami nem zavarja a bajnoki mérkőzés megrendezését. Aznap előbb kezdünk, s később zárunk. A spanyoloknál, a Real esetében amúgy sem szokatlan, ha este 22-23 órakor lépnek pályára. Velük, a tavalyi győztes királyi gárdával egyébként immár baráti a nexus, jó ideje túlmutat a hétköznapi sportkapcsolaton.

A koordinációs vezető hozzátette, a tornára a belépés természetesen ezúttal is ingyenes. Mi több, a kilátogató iskolásoknak a szervezők ezúttal is különböző ajándékokkal kedveskednek. Újdonság lesz, hogy nem csak a helyszínen, az interneten is élőben lesz megtekinthető az összes találkozó, valamennyi platformról. 

A torna első meccsét a DKKA vívja február 11-én, csütörtökön délben a Roma együttesével, a helyosztók 15-én, vasárnap, 9.30-kor kezdődnek, a döntőre 16.15-kor kerül sor.