Ismét rangos tornát rendezünk

Újra jelentős, nemzetközi, korosztályos tornát bonyolít a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia és az Alba Fehérvár, október 14-én, 15-én és 16-án kerül sor az EYBL, azaz European Youth Basketball League egyik fordulójára. Kilenc együttes U15-ös tehetségei harcolnak három napon át, az MKOSZ csarnokban, a belépés ezúttal is valamennyi versenynapon ingyenes. A torna részleteiről az Alba Regia Sportcsarnok VIP-termében, nagyszabású sajtótájékoztatón számolt be Mészáros Attila alpolgármester, Matus Gábor, a DKKA ügyvezető igazgatója, Simon Balázs, az Alba Fehérvár sportigazgatója és Peresztegi Nagy Ákos, a DKKA fiú szakágvezetője, egyben a 15 éven aluli együttes vezetőedzője.

A hétvégi seregszemlén a házigazda Alba Fehérvár-DKKA együttese mellett a német TS Jahn München, az olasz Stellazzurra Basketball Academy, a Basketball Academy Budapest, az osztrák Wiener Team, a szerb KK Flash Beograd, a szlovén Kosarkarski Klub Grosuplje, a cseh USK Prague és a horvát Cibona Zagreb fiataljai harcolnak az EYBL-torna B-csoportjában. Egy másik helyszínen további kilenc együttes küzd, a szálak a folytatásban majd összeérnek.

Székesfehérvár alpolgármestere, Mészáros Attila elmondta, nagy dolognak tartja, hogy ismét jelentős, kosaras, utánpótlás rendezvényre kerül sor a megyeszékhelyen.

– Az EYBL torna már hagyományosnak számít nálunk, ugyanis a korábbi U14-es és U16-os seregszemle után most az U15-ösök számára kerül sor rangos erőpróbára. Látva az eseményen szereplő gárdák névsorát, elmondható, magas színvonalú utánpótlásprogram előtt állunk. Köszönöm a szervezőknek, a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémiának és az Alba Regia SC-nek, hogy a rendezéssel járó feladatokat elvállalták. Természetesen bízom abban, hogy a fehérvári házigazda jól szerepel majd. Izgalmas meccsek várnak ránk, így mindenkit arra biztatok, a hétvégén feltétlenül látogasson ki az MKOSZ csarnokba – közölte Mészáros Attila.

Matus Gábor, a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia ügyvezető igazgatója, egyben a hétvégi EYBL torna versenyigazgatója elmondta, immár harmadszor a házigazdája Székesfehérvár a rangos erőpróbának.

–  Kimondottan előnyös számunkra, hogy ismét erős nemzetközi csapatokkal mérettethetjük meg magunkat. Évekkel ezelőtt adtuk ki a jelszót, hogy a lehetőségekhez mérten, együtteseink minél többször találkozzanak külföldi együttesekkel, így lemérhetjük, hol is tartunk a fejlődésben. Meggyőződésem, hogy az elkövetkező esztendőkben ezen az utánpótlás eseményeknek meglesz a hozadéka. Az U15-ös korosztályon kívül az U17-es csapatunk is érdekelt az EYBL sorozat idei küzdelmeiben, ebből pedig a gyerekeken kívül a felnőtt csapat is profitálhat a jövőben. A hétvégihez hasonló intenzitású tornák segítenek abban, hogy a közeljövőben minél több, saját nevelésű fiatalunk bemutatkozzon a felnőtt csapatban.

Simon Balázs, az Alba Fehérvár nyáron kinevezett sportigazgatója kijelentette, a koronázó város kosaras utánpótlása számára különösen fontosak ezek a rendezvények.

– Nagy dolognak tartom, hogy a fiataljaink egy ilyen nívós és neves nemzetközi tornán mutathatják meg tudásukat. A hétvégi meccseken olyan tehetségeket láthatunk, akik néhány éven belül a felnőtt együttes kapuján kopogtathatnak. Kiegyensúlyozott és látványos tornára számítok, hiszen magyar, szlovén, horvát, szerb, német és olasz gárdák is képviseltetik magukat, ami egyértelműen jelzi az esemény rangját. Bízom benne, hogy a fiataljaink jól szerepelnek, továbbá sokat tanulnak a három nap során.

Peresztegi Nagy Ákos, a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia férfi szakágának vezetője, egyben a hétvégi erőpróbán érintett, U15-ös együttes edzője közölte, az esemény jól illeszkedik az akadémia évekkel ezelőtt megfogalmazott filozófiájába: a korosztályos csapatok minél több nemzetközi meccset vívjanak, erős, külföldi ellenfelekkel.

– Az EYBL torna is ennek a szakmai koncepciónak a része, hiszen komoly játékerőt képviselő csapatok érkeznek Fehérvárra. Mindent megteszünk, hogy felvegyük a küzdelmet a rendkívül erős ellenfelekkel. Minden bizonnyal komoly intenzitású meccsek várnak ránk, ugyanis komoly kosaras kultúrával rendelkező országok élcsapataival találkozunk.