Kéz a kézben

Mosolygós arcok, pattogó labda és koncentráció – a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia és a RealTanoda növendékei közös edzésen vesznek részt a Puskás Akadémia Sport- és Konferenciaközpont labdajátékcsarnokában. A 2010 óta tartó szakmai együttműködés során először zajlik az összehangolt gyakorlás az impozáns építményben, ám a fehérvári küldöttség vezetője, Gáll Tamás számára így sem idegen a környezet.

„Két héttel ezelőtt volt itt egy nemzetközi kosárlabdatorna, amelynek mi voltunk a házigazdái, így nem első ízben járunk itt. A létesítmény lélegzetelállító, nemcsak Magyarországon, hanem Európában is a párját ritkítja” – mondja a DKKA szakosztályvezetője.

Az első magyar NBA-kosaras által megálmodott akadémia húsz éve létezik, és az idők folyamán rendkívül fontos utánpótlásközponttá vált. A fiú-, illetve lányszakosztályban több száz gyerek pattogtatja a labdát, s az ott dolgozó szakemberek elmondhatják: NB I-es és válogatott játékosokat is kineveltek már.

„Székesfehérvár földrajzi fekvése okán is fontos volt, hogy Pécs vagy éppen Miskolc mellett itt is létrejöjjön egy regionális kosárlabdaközpont, s természetesen a város kosárlabdás hagyományai is köteleznek. A gyerekek 9-10 éves koruktól 20 éves korukig sportolnak nálunk – a fókusz természetesen a versenysportolók képzésén van, örvendetes, hogy az utóbbi időben mind fiúk, mind pedig a lányok tekintetében komoly eredményeket értünk el.”

A közös edzést a mieink részéről Siposné Bokor Katalin, az akadémiáéról Szentpáli Gergő vezeti a szakosztályvezető figyelő szemei előtt. A gyerekek hamar összhangba kerülnek – ez remekül látszik például a kéz a kézben gyakorolt a labdavezetésnél –, ám ezen sem kell csodálkozni.

„Ezek a gyerekek ősszel már találkoztak egymással, és akkor is kiváló hangulatban dolgoztak együtt – tájékoztat Gáll Tamás. – Ha a RealTanoda növendékei tanulhatnak a profi sportra készülő társaktól, s később akár szurkolóként, akár amatőr sportolóként megmaradnak a kosárlabdánál, már elérte a célját a közös foglalkozás, ráadásul barátságok is szövődhetnek egy-egy ilyen alkalommal.”

Forrás: pfla.hu