Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia

Komoly érdeklődés mellett

 

Nagy sikerrel tartotta edzőtovábbképzését a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia. A szövetség megbízásából került sor az egynapos szakmai találkozóra, amelyen az ország szinte minden szegletéből érkeztek szakemberek. Öt előadást és egy gyakorlati bemutatót kísérhettek figyelemmel.

–          Az MKOSZ megbízásából, nem először láttuk vendégül a kollégákat, úgy gondolom, mint mindegyik alkalommal, most is sikerült hasznos tapasztalatokat átadnunk. Ezúttal a teljes programot én állíthattam össze, igyekeztem olyan témákat válogatni, amelyek engem érdekelnek, valamint reményeim szerint a többi kollégát is. Az előadások anyagai önállóan is megállták a helyüket, mégis összefüggő rendszert alkottak – mondja Salamon Endre, a DKKA szakmai vezetője.

Közel ötven szakember tette tiszteletét a Gáz utcában található Vodafone Sportcentrumban, érkezett érdeklődő Szerencsről, Kaposvárról, Budapestről, Siófokról, gyakorlatilag az ország minden pontjáról.

Az első előadást dr. Dobos József, a kajak-kenu válogatott orvosa tartotta, neki komoly múltja van a kosárlabdában is, több élvonalbeli csapatnál dolgozott. A sportsérülések akut, elsősorban helyszíni ellátásáról számolt be, amit a jelenlevők érdeklődéssel hallgattak. Fontos információkat kaptak, ugyanis az utánpótlás eseményeken, főleg alacsonyabb osztályú csapatok találkozóin, nem minden rendezvényen van orvos, így nem árt, ha az edző sérülésnél felismeri a bajt, eldöntheti, a játékost milyen ellátásban részesíti, a sérült testrészt miként rögzíti, valamint a sportolót hova irányítja.

A következő téma is az orvoslással volt kapcsolatos, dr. Téglási György – évtizedek óta a kosárlabda válogatott orvosa – osztotta meg tapasztalatait, elsősorban a táplálkozás, táplálék kiegészítők összetétele, tartalma, veszélyei kapcsán. Elmondta, hol lehet információkat szerezni az adott termékekről. Ez egy hatalmas piac, ahol akadnak „csalóka” táplálék kiegészítők, tehát nem árt ébernek lenni. A két témát érdeklődéssel hallgatta dr. Kovács Ignác, az Alba Fehérvár csapatorvosa is, akinek amúgy jó barátai az előadók.

A folytatásban két edzéselmélettel foglalkozó előadás következett. Egyiket Mészáros Áron, a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia erőnléti edzője tartotta, a másikat pedig dr. Dubecz József, a Testnevelési Egyetem tanára. Előbbi az utánpótlás korú játékosok fizikai, felmérési rendszerének kialakításáról, ellenőrzéséről beszélt, elsősorban az akadémiánkon alkalmazott módszerekről, valamint a további tervekről, célokról. Utóbbi pedig a fiatalok kondicionális és koordinációs képzésének érzékeny időszakait mutatta be.

Aztán a kosárlabda sportszakmai feldolgozása következett, Salamon Endre és Peresztegi-Nagy Ákos az elzárásokkal foglalkozott.  Salamon az oktatás módszertanát, előkészítését, a hibák megelőzősét, kijavítását ismertette, míg Peresztegi az előadást gyakorlati bemutatóval támasztotta alá. Ezzel a két szakember bemutatta, hogy az akadémia egy szakmai egységet képez, amelyben az edzők szorosan, hatékonyan működnek együtt.

–          A nap sikeres volt, amit egyértelműen bizonyít, hogy a résztvevők nem csak gratuláltak, hanem ötleteket is adtak, hogy a legközelebbi alkalommal milyen témákat szeretnének meghallgatni. Annyi hasznos, megfontolásra érdemes gondolat érkezett, hogy azok alapján egy újabb szakmai napot azonnal össze tudnék állítani. Ami biztos, folytatása következik.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com