Komoly érdeklődés mellett

 

Nagy sikerrel tartotta edzőtovábbképzését a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia. A szövetség megbízásából került sor az egynapos szakmai találkozóra, amelyen az ország szinte minden szegletéből érkeztek szakemberek. Öt előadást és egy gyakorlati bemutatót kísérhettek figyelemmel.

–          Az MKOSZ megbízásából, nem először láttuk vendégül a kollégákat, úgy gondolom, mint mindegyik alkalommal, most is sikerült hasznos tapasztalatokat átadnunk. Ezúttal a teljes programot én állíthattam össze, igyekeztem olyan témákat válogatni, amelyek engem érdekelnek, valamint reményeim szerint a többi kollégát is. Az előadások anyagai önállóan is megállták a helyüket, mégis összefüggő rendszert alkottak – mondja Salamon Endre, a DKKA szakmai vezetője.

Közel ötven szakember tette tiszteletét a Gáz utcában található Vodafone Sportcentrumban, érkezett érdeklődő Szerencsről, Kaposvárról, Budapestről, Siófokról, gyakorlatilag az ország minden pontjáról.

Az első előadást dr. Dobos József, a kajak-kenu válogatott orvosa tartotta, neki komoly múltja van a kosárlabdában is, több élvonalbeli csapatnál dolgozott. A sportsérülések akut, elsősorban helyszíni ellátásáról számolt be, amit a jelenlevők érdeklődéssel hallgattak. Fontos információkat kaptak, ugyanis az utánpótlás eseményeken, főleg alacsonyabb osztályú csapatok találkozóin, nem minden rendezvényen van orvos, így nem árt, ha az edző sérülésnél felismeri a bajt, eldöntheti, a játékost milyen ellátásban részesíti, a sérült testrészt miként rögzíti, valamint a sportolót hova irányítja.

A következő téma is az orvoslással volt kapcsolatos, dr. Téglási György – évtizedek óta a kosárlabda válogatott orvosa – osztotta meg tapasztalatait, elsősorban a táplálkozás, táplálék kiegészítők összetétele, tartalma, veszélyei kapcsán. Elmondta, hol lehet információkat szerezni az adott termékekről. Ez egy hatalmas piac, ahol akadnak „csalóka” táplálék kiegészítők, tehát nem árt ébernek lenni. A két témát érdeklődéssel hallgatta dr. Kovács Ignác, az Alba Fehérvár csapatorvosa is, akinek amúgy jó barátai az előadók.

A folytatásban két edzéselmélettel foglalkozó előadás következett. Egyiket Mészáros Áron, a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia erőnléti edzője tartotta, a másikat pedig dr. Dubecz József, a Testnevelési Egyetem tanára. Előbbi az utánpótlás korú játékosok fizikai, felmérési rendszerének kialakításáról, ellenőrzéséről beszélt, elsősorban az akadémiánkon alkalmazott módszerekről, valamint a további tervekről, célokról. Utóbbi pedig a fiatalok kondicionális és koordinációs képzésének érzékeny időszakait mutatta be.

Aztán a kosárlabda sportszakmai feldolgozása következett, Salamon Endre és Peresztegi-Nagy Ákos az elzárásokkal foglalkozott.  Salamon az oktatás módszertanát, előkészítését, a hibák megelőzősét, kijavítását ismertette, míg Peresztegi az előadást gyakorlati bemutatóval támasztotta alá. Ezzel a két szakember bemutatta, hogy az akadémia egy szakmai egységet képez, amelyben az edzők szorosan, hatékonyan működnek együtt.

–          A nap sikeres volt, amit egyértelműen bizonyít, hogy a résztvevők nem csak gratuláltak, hanem ötleteket is adtak, hogy a legközelebbi alkalommal milyen témákat szeretnének meghallgatni. Annyi hasznos, megfontolásra érdemes gondolat érkezett, hogy azok alapján egy újabb szakmai napot azonnal össze tudnék állítani. Ami biztos, folytatása következik.