Kosártorna, két korosztályban

Petz Gábor

Botos Péter

Komoly kihívással néz szembe a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia és az Alba Fehérvár utánpótlása, ugyanis csütörtöktől négy napon át, egyszerre két helyszínen és két korosztályban kerül sor rangos, nemzetközi seregszemlére a koronázó városban. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a kontinens több élcsapata tiszteletét teszi az EYBL, azaz European Youth Basketball League középdöntőjén, amelyen ezúttal 15 és a 17 éven aluli, fiú korosztályok viaskodnak a Vidámparki tónál található MKOSZ-teremben, valamint az Alba Regia Sportcsarnokban.

Előbbi helyszínen, az MKOSZ-teremben csak csütörtökön pattog a labda, ugyanis aznap az Alba Fehérvár felnőtt együttese bajnoki mérkőzést vív a Gáz utcában, az ősz egyik meglepetéscsapatát, a PVSK-Pannonpowert látják vendégül, 18.30-tól, az U20-as együttesek pedig 15.30-tól viaskodnak ugyanitt. Emiatt az utánpótlás seregszemle résztvevői csak péntektől teszik át székhelyüket a belvároshoz közeli, kosaras centrumba. Három napon át, vasárnap estig az összes EYBL mérkőzésre az Alba kosarasainak otthonában kerül sor. Az U15-ös korosztályban az Alba Fehérvár mellett a Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI, a horvát Cibona Zagreb, a szerb KK Mladost Zemun és a szlovén Kosarkarski Klub Grosuplje méri össze erejét. Az U17-eseknél az Alba Fehérvár, a cseh USK Prague, a BC Megyeri Tigers, az olasz Lido di Roma Basket és a finn BC Muki játékosai lépnek parkettre. 

Ezen két korosztályban kilenc együttes nevezett a küzdelmekre, tavaly októberében és idén januárban bonyolították az első két fordulót, négy-négy összecsapás várt a résztvevőkre. Az összesített eredmények alapján az A és B csoport első két helyezettje, illetve a házigazda Alba Fehérvár került a hétvégi középdöntőbe. Az ezúttal pályára lépő gárdák közül az első kettő folytathatja a Baltikumban, léphet pályára április végén a litvániai, illetve lettországi nagydöntőben. 

A most következő, fehérvári esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatón Balássi Imre, az Alba Regia SC elnöke közölte, a klub számára nem csak a jelen sikerei fontosak, az utánpótlás nevelés is. Szívből reméli, hogy azok a fiatalok, aki most szóhoz jutnak a hétvégi erőpróbán, pár év múlva már a felnőtt, élvonalbeli csapatban szerepelnek.

Mészáros Attila alpolgármester megköszönte a rendezvény szervezőinek, valamint a fehérvári utánpótlásban dolgozó szakembereknek, hogy ismét jelentős, korosztályos seregszemlére kerül sor a koronázó városban. Továbbá arra bíztatott mindenkit, hogy látogasson ki a hagyományoknak megfelelően, ezúttal is ingyenes rendezvényre, amelyen a magas színvonal most is garantált.

Az U15-ös csapatot irányító Hegedűs Péter kiemelte, játékosaitól azt várja, hogy becsülettel küzdjenek. Két csapattal már találkoztak korábban, nyilvánvalóan a többi együttes is komoly játékerőt képvisel. Együtteséből név szerint nem óhajtott kiemelni senkit, azt mondta, mindegyik játékosától megbízható, egyenletes teljesítményt vár.

– A játékosaim tisztességgel, becsülettel dolgoznak, biztosra veszem, hogy a hétvégén is mindent megtesznek majd a sikeres szereplés érdekében. Aztán kiderül, ez mire lesz elegendő. A csapatunkban nem csak 2002-es, hanem fiatalabb, 2003-as születésű gyerekek is vannak, fontos, hogy ők is nemzetközi mérkőzéseken lépjenek pályára, erre kiváló alkalom nyílik a hazai rendezésű viadalon. Két vendégjátékos jut szóhoz együttesünkben, egyik Szegedről, a másik Miskolcról, velük kapcsolatban nem titkolt célunk, hogy a folytatásban a fehérvári utánpótlásban pattogtassanak.

Az U17-es gárda, Peresztegi Nagy Ákos elmondta, a finn Mukival és a cseh Prágával már viaskodtak, szoros vereségeket szenvedtek. Reméli, hazai pályán sikerül győzedelmeskedniük.

– Úgy gondolom, hazai pályán a finneket és a cseheket jó játékkal legyőzhetjük, de természetesen jó szereplést várok a többi rivális ellen is. A másik két együttesről túl sok információval nem rendelkezünk, a Megyeri Tigrisekkel és a rómaiakkal még nem találkoztunk. Úgy gondolom, az U15-ös és az U17-es korosztály számára ez a torna plusz lökést adhat a bajnoki folytatás előtt. Ez a torna azért is jelentős, mert a hazai, korosztályos pontvadászatokon érdekelt U14-es, U16-os és U18-as csapatunknak is komoly esélye van arra, hogy az országos döntőbe jusson. Illetve pontosítok, az U16-os gárda már ott is van, remélem, az U14 április elején biztosítja helyét a fináléban, az U18 pedig a jövő hónapban, a keresztjátékok során szintén kivívja a nyolcas döntőben való szereplés jogát. Biztosra veszem, csapataink hétvégi mérkőzései segítenek a hazai bajnokságban kitűzött céljaink elérésében.

Az Alba U17-es gárdája csütörtökön 18 órakor, az U15-es pedig 20 órakor kezd az MKOSZ-teremben. Előbbiek az USK Praha együttesével találkoznak, a fiatalabbak a KK Grosuplje csapatával. Pénteken, immár a Gáz utcában az Alba U15 a KK Mladost Zemunnal meccsel 17.30-kor, az U17-es brigád pedig 19.30-kor találkozik a Lido di Roma Baskettel.