Lezajlott a kupa sorsolása

A korábbi évek hagyományainak megfelelően, ezúttal is február első hétvégéjén rendezik a Szent István Kupa, U16-os kosártornát, amelyen természetesen szóhoz jut az Alba Fehérvár-DKKA korosztályos együttese is. Biztosan sor kerül albások randevújára, ugyanis az Alba Fehérvár és a német főváros reprezentánsa, az Alba Berlin azonos csoportban kapott helyet.

Ismét a kontinens elitje látogat az Alba Regia Sportcsarnokba, a magas színvonal tehát garantált. A korábbi években olyan játékosok pattogtattak itt, akik azóta rendkívüli karriert futottak be. A Real Madridban immár meghatározónak számító, a szlovén válogatottal tavaly, kora ősszel Európa-bajnoki aranyat szerző tini szuperklasszis, Luka Doncic többször lépett pályára a Gáz utcában, ő lett mindig a rangos torna legértékesebbje.

A szervezők kisorsolták a csoportokat, az A-jelű négyesben az FC Barcelona, a szerb KK Mega Basket, az Alba Berlin és az Alba Fehérvár, a másik kvartettben pedig a Real Madrid, a Bayern München, a török Anadolu Efes és a magyar korosztályos fiú válogatott kapott helyet. Korosztályos együttesünk vezetőedzője, Matthieu Donnard elmondta, megtiszteltetésnek, ugyanakkor komoly kihívásnak tartja, hogy együttesével európai élcsapatok ellen léphetnek pályára, lemérhetik, a fejlődési ütem tekintetében hol is tartanak.

A torna első összecsapását az U16-os válogatottunk vívja az Anadolu gárdájával, február 1-jén, déli 12 órakor. Az Alba Fehérvár 14.15-kor harcol a szerb Mega Baskettel. A két Alba pénteken délben találkozik majd. Érdekesség, hogy a berliniekkel Fehérvárra látogat a spanyol Raul Rodriguez, aki évekkel ezelőtt, Carlos Frade vezetőedző segítőjeként az Alba felnőtt együttesénél dolgozott, egy idényen át. Frade is a berlini utánpótlásban ténykedik jelenleg, de nem tagja az utazó keretnek.

Az Alba Fehérvárból négy játékos szerepel a válogatottban, amelyet Váradi Attila irányít, segítője pedig akadémiánk férfi szakágának vezetője, Peresztegi Nagy Ákos. Kosarasaink közül Kovács Ákos, Takács Erik, Kass Balázs és Somlai-Kiss Máté ezúttal nem címeres mezben lép pályára, ahogy a korábbi, hasonló rendezvényeken, ezúttal is klubunkat erősíti.