„Minden tőlünk telhetőt megteszünk majd!” – interjú Dávid Miával

Petz Gábor

Botos Péter

Szolnok, Fehérvár, Miskolc, Liszabon. Akadémiánk növendéke, Dávid Mia az elmúlt egy hónapban a 3×3-as válogatottal megjárta a hazai rendezésű selejtezőt, majd elkezdte a felkészülést U18-as csapatunkkal. A sikeres selejtezőt követően a portugáliai Európa-bajnokságra készültek, de a világversenyt még a miskolci junior selejtező is megelőzte. Erről a tömény időszakról beszélgettünk, az idén, az Amatőr NB I-ben is egyre nagyobb szerepet vállalni kívánó Miával.

Intenzív másfél hónap áll mögötted. Augusztus elején, Szolnokon selejteztetek a 3×3-as válogatottal. Milyen élmény volt az azt megelőző felkészülési időszak?

Természetesen nagyon örültem a válogatott meghívásnak. A felkészülés zökkenőmentes, gördülékeny volt, napi 2 edzésünk volt, meglehetősen kemények, de megérte. Úgy érzem, hogy rengeteget fejlődtem fizikailag és technikailag ezeken az edzéseken.

Új közegbe csöppentél, mennyire volt nehéz megszokni az új csapattársakat, illetve mennyire ment gördülékenyen a három-három elleni játékra való átállás?

Szerencsére nagyon gyorsan összebarátkoztunk a lányokkal, ezért nyugodtan mondhatom, hogy könnyen és gördülékenyen folyt a közös munka. Kezdetben új volt számomra, sokkal fizikálisabb, gyorsabb ez a játék, mint az 5-5 elleni kosárlabda. Az elején kellett egy kis idő mire hozzászoktam ehhez a játékstílushoz, de a nyár folyamán nagyon megkedveltem és megszerettem.

Szolnokon remekül játszottatok. Az osztrákok és a lengyelek ellen is nagyszerűen játszottál. Hogy emlékszel vissza a hazai selejtezős szereplésre?

Hihetetlenül izgatottan vártam a selejtezőt, és nagyszerű érzés volt hazai közönség előtt kivívni a továbbjutást az Európa-bajnokságra. Büszke vagyok az egész csapatra, úgy gondolom, hogy a nyár folyamán belefektetett munka meghozta a gyümölcsét.

Az akadémián közben elkezdődött a felkészülés az új szezonra. Hogy bírtad a pihenés nélküli ingázást a válogatott és a junior csapat alapozása között?

Kezdetben nehéz volt mindkét csapatban helyt állni, edzéseken részt venni, két fronton is a legjobbamat nyújtani. Igyekeztem csak a kosárlabdára koncentrálni és minden mást kizárni. Azonban rendkívül motiváltnak éreztem magam az Európa-bajnokság miatt, ami jó hatással van szerintem az akadémiai szereplésemre is.

Még a portugál Európa-bajnokság előtt az U18-as csapattal Miskolcon jártatok az első selejtezőn. Hogyan értékeltétek csapaton belül, mi volt a három meccs tapasztalata?

Örültünk a győzelmeknek, de sokkal jobb játékra lesz szükségünk. Tamás bácsival (Gáll Tamás, vezetőedző, U18) ez egy kicsit új irányt vett csapat most, aminek időre is szüksége van. Igyekeztünk levonni a következtetéseket a mérkőzésekből, és arra koncentráltunk, hogy kijavítsuk azokat a hibákat, amiket elkövettünk az első selejtezőn.

Ezt követte a sűrű programodban az EB. Volt előzetesen kitűzött cél előttetek, mire készültetek a tornát megelőző napokban?

Mindig igyekeztünk a következő mérkőzésre fókuszálni. A célunk az volt, hogy továbbjussunk a csoportból, ami sajnos nem sikerült. Igyekszünk ebből is levonni a tanulságokat, és tanulni a hibáinkból. Remélem lesz még lehetőségem bizonyítani a 3×3-as válogatottban!

Franciaország és Portugália ellen is derekasan küzdöttetek, de mindkét csapat jóval erősebbnek tűnt a korábbi, selejtezős ellenfeleknél. Csalódottak voltatok a korai hazatérés miatt?

Természetesen a mérkőzések után csalódottak voltunk, szerettünk volna ennél előrébb végezni. Sajnos ezen a két mérkőzésen nem tudtuk megmutatni mire is vagyunk képesek, de sokat tanultunk és tapasztaltunk.

Van egyénileg erre a szezonra valamilyen speciális elvárásod, célkitűzésed magaddal szemben? Akár a válogatott, akár az akadémia kapcsán?

Szeretnék fizikailag, és technikailag is fejlődni idén, hogy támogatni tudjam az Amatőr NB I-es és junior csapatomat az idény során. Emellett remélem, jövőre is tagja lehetek a válogatottnak, és megmutathatom mennyit fejlődtem az év során.

A juniorokkal újabb selejtező vár rátok. Ezúttal Budapestre látogattok, a tét pedig a második főtáblára kerülés, ahonnan még akár az A-döntő elérése sem lehetetlen. Mit vársz magadtól és a csapattól ezen a hétvégén?

Nagy bennünk a bizonyítási vágy, nem úgy ért véget a miskolci első selejtező, ahogy azt elvártuk magunktól. Nem szeretnénk beérni a regionális bajnoksággal, a cél, hogy legalább a második főtáblára felkerüljünk. Elöljáróban azt ígérhetjük, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk majd a pályán a lányokkal!

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS