Szentpáli Gergő

Motiváltan tért vissza Fehérvárra Szentpáli Gergő

Petz Gábor

Botos Péter

Női amatőr csapatunk nagy átalakuláson ment keresztül a nyáron. A sok érkező játékos mellett vezetőedzői poszton régi-új ismerőst köszönthetünk: Szentpáli Gergő korábban már dolgozott Akadémiánkon, most pedig nem kevesebb feladata lesz, mint versenyképes csapattá kovácsolni a DKKA női B-csoportos együttesét.

Mi hozott vissza Fehérvárra?
Kezdjük azzal, hogy szeretném megköszönni a bizalmat Gáll Tamásnak, Matus Gábornak és Dávid Kornélnak. Hatalmas motivációval térek vissza Székesfehérvárra, a vezetőség által felvázolt tervek maximálisan inspirálnak. Nagyon szép emlékeket őrzök arról a két évről, amit itt töltöttem. Szakmailag és emberileg is sokat kaptam anno, tehát abszolút nem lesz ismeretlen a közeg számomra. Tudom, hogy minden támogatást meg fogunk kapni a háttérből.
Milyen célokat vázolt fel számodra a vezetőség? Feljutni az élvonalba?
Nagyon könnyű ezt így kimondani és sokkal nehezebb lesz ezt elérni. Rengeteget kell dolgozni érte, mert semmit sem adnak ingyen. Mi mindent meg fogunk tenni, hogy versenyképesek legyünk. Tele vagyunk fiatal, tehetséges játékosokkal, akikkel érdemes hosszabb távon akár az élvonalban is gondolkozni. Ezért van nagy szerepünk, hogy az eredmények mellett az egyéni fejlődésre is nagy hangsúlyt fektessünk. Egy biztos, hogy Kovács Dávid másodedzőmmel és az egész stábbal nagy energiákat fogunk mozgósítani, hogy ez egy sikersztori lehessen. A felnőtt csapat mellett fontosnak tartom kiemelni, hogy a következő években találjunk „házon belül” is olyan fiatal és szorgalmas lányokat, akiket be tudunk majd építeni a felnőtt keretbe. Ez egy hosszabb, de talán mindennél fontosabb folyamat lesz. Fontos, hogy megtartsuk értékeinket, és lássák maguk előtt a lehetőséget az Akadémián.

Szentpáli Gergő
Nemcsak az eredményeket, hanem az egyéni fejlődést is fontosnak tartja vezetőedzőnk

Voltál már másodedző egy A-csoportos, nemzetközi kupás csapatban, most pedig vezetőedző vagy egy ambiciózus B-csoportos együttesnél. Szerinted melyik jelent nagyobb kihívást?
Az már jó régen, 2015-ben volt, de egy fontos állomásként emlékszem vissza rá. Rengeteget tudtam tanulni egy kiváló spanyol szakember, Roberto Hernandez mellett. Természetesen az ideit tekintem nagyobb kihívásnak. Itt már a felelősség is teljes mértékben az enyém, de úgy érzem, szereztem annyi tapasztalatot az évek során, hogy bele merjek vágni. Természetesen továbbra is napról napra próbálom képezni magam, valamint azok a baráti kapcsolatok, amelyeket kialakítottam más edzőkkel az elmúlt bő 10 évben, szintén támogatást jelentenek a háttérből.
Nemcsak a DKKA-ba való visszatéréseddel nyílt új fejezet az edzői pályafutásodban, hanem válogatott szinten is. Az U20-as válogatottal részt vehettél az Európa-bajnokságon. Mit adott neked szakmailag ez a litvániai torna, illetve az arra való felkészülés?
Először is, nagyon hálás vagyok a szövetségnek, hogy bizalmat szavaztak, és másodedzőként képviselhettem Magyarországot az U20-as Európa bajnokságon. Természetesen kicsit csalódottak vagyunk, hisz a Portugálok elleni vereség fájó pont, megérdemeltük volna, hogy a legjobb 8-ba kerüljünk. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy ebből a tornából rengeteget tudnak majd profitálni a játékosok, és mi edzők is. Sokat tudtam tanulni Tursics Krisztiántól, Antolovics Adéltól, a játékosoktól és a stáb többi tagjától egyaránt.

Szentpáli Gergő
Pécsett volt már A-csoportos, Európa Kupás csapat másodedzője (Fotó: NKA Universitas Pécs)

Mivel lett több a mostani Szentpáli Gergő annál, aki anno hazatért Pécsre?
Tapasztaltabb, higgadtabb és magabiztosabb lettem. Nagyon hálás vagyok Rátgéber Lászlónak és a Nemzeti Kosárlabda Akadémiának, mert rengeteget tanulhattam Pécsett. Külön szeretném kiemelni Zalay Zoltánt, aki elindított az edzői pályámon 2010-ben, és a mai napig az egyik mentorom is egyben. Emellett a magánéletemben is előrébb léptem, hiszen megnősültem, és született is egy kislányom. Mondhatjuk, hogy szakmailag és emberileg egyaránt több lettem a pécsi időszakomban.
Hogyan jellemeznéd az idei csapatot?
Nagy átalakuláson ment át a társaság a nyár folyamán. Szerencsére sikerült megtartanunk olyan játékosokat, akik a tavalyi szezonban is fontos szerepet töltöttek be a csapatban, melléjük pedig fiatal, de A-csoportos tapasztalattal rendelkező játékosokat tudtunk igazolni. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a keret kialakításánál nagy hangsúlyt fektettünk az emberi tényezőkre is. Hosszú lesz a szezon, de végig egységesek kell maradni; nagyon sok fog múlni a csapat kohézióján. Szűk egy hónap után pozitívak a tapasztalataim: jó nézni, ahogy a lányok segítik egymást a pályán és azon kívül egyaránt.

Szentpáli Gergő
A BEAC elleni edzőmérkőzés megmutatta, hogy a védekezésen még van mit dolgozni a szezonkezdésig

Egyre jobban látszik a felkészülési időszak vége és a bajnokság kezdete. Hogy értékeled az eddig elvégzett munkát?
Abszolút elégedett vagyok azzal, ahogy dolgozunk. Úgy gondolom, jól sikerült az augusztus, a fizikai felkészítés mellett nagy hangsúlyt fektettünk a védekezés, illetve támadásbeli alapok lefektetésére. Az eddigi felkészülési mérkőzéseken már sok elemet viszontláttunk az eddig gyakoroltakból. Úgy gondolom, hogy ez egy jó alap, nem mellesleg látszik a csapaton, hogy élvezi a játékot, és a lányok napról napra összeszokottabbak.
Mi áll a középpontban a felkészülés utolsó heteiben?
Szeretnénk mindenkinek megtalálni a szerepét a csapaton belül, hogy ki milyen szegmensben tud a legtöbbet hozzátenni a játékunkhoz. Emellett most már minden héten mérkőzést is játszunk, így a meccsszituációkból is sok következtetést le tudunk vonni. A BEAC elleni, hétvégi találkozó például megmutatta, hogy hiába dobtunk 86 pontot, ha 92-t kaptunk. A védekezésünkön még sokat kell csiszolni, agresszivitásban előre lepni. Ha ez megvalósul, akkor mondhatjuk, hogy készenállunk a bajnoki szezonra.

A 2023/24-es keret

Maradtak: Frindt Nikolett, Dávid Mia, Vas Beatrix, Vas Viktória, Németh Enikő, Monics Dorka

Érkeztek: Laufer Gabriella (VBW CEKK Cegléd), Szücs Réka (NKA Universitas Pécs), Varga Sára (Cordoba, Spanyolország) Szücs Lilla (Fr. Mathews, Írország), Kötő Luca (Nka Univeristas Pécs), Drávecz Boróka (MAFC), Papp Lilla (DVTK Akadémia)

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS