Müchenben edzőtáboroztak

Székesfehérvár (hl) – A Bayern München kosarasainál vendégeskedett a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia három tehetsége, Molnár Máté, Abu M. Patrik és Varga Máté, valamint edzőjük, Blahó Barnabás.

A 17 esztendős sportolók az MKOSZ és Sportopus Kft. támogatásával négy napot töltöttek Bajorországban, a kosárlabda tekintetében alig néhány éves múltra visszatekintő, ám a futball kapcsán világhírű egyesületnél.

–          A tervek szerint négy játékost és négy edzőt invitáltak hazánkból, végül eggyel kevesebb edző kelt útra, én nagy örömömre közéjük tartoztam – mondja a 24 éves Blahó Barnabás. – Játékosaink közül Molnár Máté irányító, Varga Máté bedobó, Patrik szintén bedobó. Mindhárman jól szerepeltek a korosztályos bajnokságban, valamint a német klub képviselői látták őket az idén januárban, Fehérváron rendezett Szent István Kupán, s meginvitálták őket. A Bayern illetékesei arra voltak kíváncsiak, hogy fiataljaink miként állják meg a helyüket a német játékosok között. A négy nap alatt hat, közös tréningen vettek részt a München U19-es és U16-os csapatával.

Az edzőnek és a fiataloknak is újdonságot jelentett a tréningek rendkívüli intenzitása, ám a fiúk gyorsan felvették ritmust. Akadtak olyan technikai elemek, amelyeket az ottani szakemberek másként oktatnak. „A németek az U10-es korosztálytól kezdve alapos munkát végeznek, az egyesület alapelveihez rendkívüli módon ragaszkodnak, ezt már az egészen kicsiknél igyekeznek rögzíteni. Fegyelem van és maximális koncentráció az edzéseken, de a legkisebbeknél azt tapasztaltuk, hogy az elsődleges a játék megszerettetése, a változás a 14 éves korosztályban következik, ott már jóval többet követelnek, komolyabb a kontroll. Az U19-es együttes edzője szerb, a másodedző pedig Greene, aki Dirk Nowitzki után a második legkomolyabb karriert befutó német játékos volt. A körülmények kifogástalanok, több helyszínen voltunk, az 1972-es olimpia helyszínén, az Audi Dome-ban, egy régi, mégis tökéletes tornateremben, valamint a Bayern edzőközpontjából. Ez igazából egy sportkomplexum, ahol egyetlen tornacsarnok van – a kosarasok itt gyakorolnak -, valamint sok focipálya, ahol az FC Bayern világsztárjai is készülnek. A srácok megismerték a bajor főváros nevezetességeit, valamint megtekintették a labdarúgók edzését, meglepve tapasztalták, hogy tőlük pár méterre klasszisok tréningeznek.”