Nyolc válogatott csatázik Fehérváron

Az esztendő végén nagyszabású, U16-os válogatott torna rendezője lesz a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia. A két ünnep között, december 27-től 30-ig nívós erőpróba, az Olimpiai Reménységek Tornájának házigazdája a koronázó város, a Vodafone Sportcentrumban nyolc ország 16 éven aluli, fiú válogatottjai viaskodnak az Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, a Magyar Olimpiai Bizottság, valamint a DKKA közös rendezvényén.

– Nagy öröm, hogy rendkívül rangos esemény házigazdája lehet a városunk. Az ünnepek alatt is bővelkedünk sporteseményekben, a kosaras torna mellett további két, jelentős rendezvényre kerül sor Fehérváron, a futball és a röplabda ürügyén. Bízom abban, hogy nagyon sokan megnézik az U16-os, kosaras válogatottat is, a színvonalra nem lesz majd panasz, ebben biztos vagyok – mondta Mészáros Attila, Székesfehérvár sportot felügyelő alpolgármestere.

Kiss Norbert helyettes-államtitkár kiemelte, miután hazánk vélhetően harcba száll a 2024-es, nyári olimpia rendezéséért, nem kizárt, hogy a mostani seregszemlén pályára lépő tehetségek – akár a házigazda ország képviseletében, tehát alanyi jogon – részt vehetnek a tíz év múlva esedékes játékokon. Persze, ez még távoli, a december végi torna viszont közeli. „Szükség van ilyen rendezvényekre, ahol fiataljaink megmutathatják magukat.”

Mészáros Lajos, a honi szövetség utánpótlás, szakmai koordinátora elmondta, az MKOSZ azért Fehérvárt, a DKKA-t kérte fel házigazdának, mert túl azon, hogy itt komoly hagyományai vannak a sportágnak, minden feltétel adott a sikeres rendezéshez. A 16 éven aluli fiúk tornája mellett ugyanezen korosztály lány erőpróbájának megrendezését is elnyerte hazánk, azt a seregszemlét Pécsen rendezik, ugyanis ahogy a férfiaknál Fehérvár, a  hölgyeknél a baranyai megyeszékhely számít a sportág bástyájának.

Dávid Kornél, akadémiánk alapítója és névadója megjegyezte, az egyre sikeresebb utánpótlás-nevelés miatt is fontos, hogy ismét rangos eseményre kerül sor Székesfehérváron.

– Nekem nem adatott meg, hogy olimpián szerepeljek, a tornánkon szereplő fiataloknak talán lehetőségük lesz rá. Az ilyen erőpróbák közelebb vihetnek ehhez.

A decemberi torna versenyigazgatója, egyben a DKKA sportigazgatója, Matus Gábor hozzátette, a seregszemle a visegrádi országok U16-os gárdáinak erőpróbájaként indult, a mezőny ezúttal bővül nyolcasra. A mieinken kívül Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Szlovénia, Ausztria, Románia és Szerbia nevezett, tehát a nívós összecsapások garantáltak.

A mérkőzésekre a belépés ingyenes.