„Szeretnék minél többet tanulni.” – interjú Somogyfoki Péterrel.

Saját nevelésű játékosunkból az új szezonra frissen igazolt edző lett. Az egykori rákóczis kezdetektől, Hanga Ádámon keresztül, a 2017-es NB I-es bajnoki címig rengeteg emlék köti Somogyfoki Pétert közösségünkhöz. Ezekről, valamint pillanatnyi edzői és játékos feladatairól is beszélgettünk vele legújabb interjúnkban.

Összenő, ami összetartozik, tartja a mondás. Első utánpótlás csapatod fehérváriként a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia volt, melyhez idén már edzőként csatlakoztál. Hogyan kerültél vissza hozzánk? Voltak nosztalgikus gondolataid az első napokban?

Szerettem volna visszajönni Fehérvárra, hogy több időt tölthessek a testvéreimmel, így felvettem a kapcsolatot Matus Gáborral, hátha van az akadémián betöltendő pozíció. Bizakodtam benne, hogy visszatérhetek a régi szép emlékek mezejére, csak most már más szerepkörben. Rengeteg minden jutott eszembe hirtelen az első napokban, illetve azóta is minden nap. Igazán meleg fogadtatásban volt részem, mind az irodai dolgozóktól, mind az edzői stábtól, aminek nagyon örültem. Sokukat gyerekkorom óta ismerem és talán sosem gondoltam, hogy egyszer együtt fogunk dolgozni.

Hogyan emlékszel vissza gyerekként az itt töltött időkre?

A bátyám révén jutottam a kosárlabda világába és alig vártam, hogy második osztályban a II. Rákóczi Ferenc általános iskolában elkezdhessek edzeni Tiringer Laci bácsinál. Ha jól emlékszem mi voltunk az elsők, akik összeválogatás nélkül iskolai csapatként bejutottak az országos legjobb 16 csapat közé, ahol ráadásul a hetedik helyet sikerült megszereznünk. Igazán szép emlék ez nekem, én lettem a torna gólkirálya, a döntő meccslabdáját egyébként Hanga Ádámtól kaptam meg. Később Szigetvári Zoli bácsival az ötödik helyig, majd később egészen a második helyig jutottunk az országos döntőkben. Valamint Ács Peti bácsival a Széna Téri általános iskola csapatával is megjártuk az országos döntőt, ahol szintén az ötödik helyet szereztük meg. Pécsre kerülésem előtt pedig a Vasvári Pál Gimnázium csapatával szereztünk második helyet, szintén az országos döntőben. Külön öröm, hogy mindegyik tornán jó játék mellett sikerült valamilyen egyéni díjat is begyűjtenem. Amire még nagyon büszke vagyok, hogy 13 éves koromtól az összes válogatott edzőtáborba kaptam meghívást.

Később játékosként Pécsett is töltöttél viszonylag hosszabb időt, illetve Bonyhádon és a TF-en is játszottál. Ezek azonban jól gondolom, hogy eltörpülnek a 2016-2017-ben szerzett fehérvári bajnoki cím mellett?

Igen, szerencsére több klubban kipróbálhattam már magam, de az itthon töltött egy év valóban különleges év volt. Egy élvonalbeli csapatban, egy fiatal játékosnak nagyon nehéz dolga van, ami nálam hatványozottan igaz volt, ugyanis két keresztszalag szakadás után kerültem vissza Pécsről Fehérvárra. Mind mentálisan, mind fizikálisan nehéz volt az átállás erre a szintre, de hétről hétre egyre jobban rázódtam bele. Nagyszerű érzés volt nap, mint nap magyar válogatott játékosokkal és kiváló képességű légiósokkal edzeni. Lóránt Peti csapatkapitányunk remekül összetartotta a társaságot, ami Magyar Kupa és a Magyar Bajnokság megnyerésében kulcsszerepet játszott. Rengeteg tapasztalatot szereztem ebben az évben, amiket a mai napig tudok kamatoztatni.

Jelenleg is játszol az MTK Törökbálintnál az NB I/B Zöld csoportjában. Hogy álltok ebben a szezonban, hogy megy a játék?

Nagyon fiatal a csapatunk, csupán négy felnőtt játékosunk van. Döcögősen indult a szezon a sok sérülés miatt, de ha visszatérnek, akkor komolyabb játékerőt fogunk képviselni. Az elsődleges hangsúlyt a fiatalok fejlődésére tűzte ki a vezetőség, ennek ellenére szeretnénk szép helyezést elérni majd a playoffban. Nagy pozitívum nekem, hogy két Bonyhádon közösen eltöltött szezon után újra egy csapatban szerepelhetek a bátyámmal, akivel mindketten kulcsemberként szerepelünk a csapatban, amit jó teljesítménnyel tudunk meghálálni.

Emellett hogy fér meg az edzősködés, illetve milyen feladatokat kaptál Andrea Turchetto szakmai vezetőtől?

Szerencsére sikerült összehangolni a kettőt, aminek nagyon örülök. Andrea Turchetto többször is jelen van az edzéseinken, ahol minden alkalommal tud adni egy két tanácsot, hogy mire figyeljek oda jobban, milyen gyakorlatokat csináljunk többször és hasonlók. Azt várja tőlem, hogy próbáljak minél több tudást magamba szívni, mind tőle mind a körülöttem lévő nagy szakmai tudással rendelkező edzőktől.

Mik az első benyomásaid edzőként, hogy tetszik ez a szerep?

Eddig csupa pozitív benyomásaim vannak, nagyszerű körülmények között tudunk edzeni, valamint a gyerekek is nagy elánnal dolgoznak minden nap, a fejlődésük érdekében. Először kicsit fura volt a pálya ezen oldalán állni, de kezdek hozzászokni és nagyon élvezem.

Milyen terveid vannak hosszútávon edzőként, mit vársz magadtól ebben az idényben?

Szeretnék minél többet tanulni, minél több apróságot ellesni a többi edző kollégáktól. Idővel biztosan kipróbálnám magam vezetőedző szerepkörben is majd magam, de ahhoz még sok tapasztalatot kell szereznem. Idén szeretnék – mindegyik csapattal ahol dolgozom –, minél jobb eredményt elérni, emellett szeretném, ha ezek közül a játékosok közül az évek során minél többen bekerülnének a korosztályos válogatottakba.

nyári táborok
Jelentkezz nyári táboraink egyikébe! Kattints a részletekért!