Szezonnyitó a kosaras akadémián

Az iskolakezdés után elkezdte a szezont a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia is. A szerdai sajtótájékoztatón bejelentették, a női szakágat Zsolnay Gyöngyi igazgatja, valamint Farkas Sándor, a korábbi sikeredző is visszatér.

Az Alba Regia SC elnöke, Balássi Imre elmondta, az utánpótlás nevelés rendkívüli fontosságú, egyetlen profi, felnőtt klub sem működhet hatékony hátország nélkül. A Dávid Kornél Akadémián rengeteg gyerek sportol, a DKKA önálló jogi személy, de ahogy eddig is, ezentúl is a klub fontos részét képezi. „Már most is rengeteg gyerek sportol az alapítvány keretei között, remélem, a folytatásban még többen lesznek, s egyre több tehetség bizonyíthat később a TLI-Alba Fehérvár együttesében. Szerkezeti átalakításokról határoztunk, ezentúl a női szakágat Zsolnay Gyöngyi irányítja. Farkas Sándort pedig arra kértem fel, hogy ismerje meg és mérje fel a jelenlegi helyzetet, készítsen javaslatot a további irányokat illetően. Az akadémia eddig sem gyenge szakmai stábja tovább erősödött, ami reményeim szerint az eredményekben is még inkább megmutatkozik.

–             A város életében a kosárlabda kiemelt jelentőségű – mondta Mészáros Attila alpolgármester. – Az akadémia jelentős létszámmal dolgozik és komolyak a céljai. Minden gyerek, aki itt él és kosarazni akar, annak megfelelő lehetőséget kell biztosítanunk a sportolásra. Tehetséges fiatalokat kell találnunk, akik a korosztályos válogatottakban bizonyítanak, később pedig meghatározók lesznek az első csapatban. A város minden infrastrukturális feltételt biztosít, a tavalyi évben négy tornatermet újítottunk fel az MKOSZ-szel közösen, az új tanév második felében pedig további három létesítmény következik. Remélem, a DKKA a folytatásban tovább erősödik. Bízom abban, hogy az akadémia harmonikusan működik együtt a felnőtt együttessel, hiszen a cél közös.

Dávid Kornél, az akadémia névadója elmondta, örül Zsolnay Gyöngyi és Farkas Sándor szerepvállalásának. „A DKKA-t 15 éve hoztuk létre, az elmúlt másfél évtizedben mindenki azon tevékenykedett, hogy az ország egyik legjobb utánpótlás műhelye legyünk, úgy gondolom, ez sikerült is. Minden évben azon dolgoztunk, hogy előrelépjünk, nem csak tömegesítésben, hanem minőségi fejlődésben gondolkodtunk. Egy éve már nem csak fiúk, hanem lányok is sportolnak a kereteink között, a jövőben is az a feladat, hogy mindkét szakágunk sikeres legyen. Egyre jobb, minőségibb kosarasokat szeretnénk kinevelni.

A sportigazgató, Matus Gábor megjegyezte, a tavalyi évben különös hangsúlyt fektettek arra, hogy a korosztályos fiú és lány együtteseket folyamatosan versenyeztessék, itthon és külföldön. „Nemzetközi erőpróbákat rendeztünk, illetve különböző tornákon vettünk részt az országhatárokon túl. Fontos, hogy a gyerekeink más országok, más stílust képviselő együttesei ellen a saját bőrükön érezzék, hol is tartanak valójában. Ez a fejlődés szempontjából rendkívül fontos.”

Zsolnay Gyöngyi elmondta, megtiszteltetésnek tartja a felkérést a szakágvezetői posztra, elsődleges céljának azt tartja, hogy a női szakág a jövőben még inkább meghatározó legyen hazánkban. „A lányok tavaly csatlakoztak a DKKA-hoz, több, kisebb egyesület fúziójából jött létre a közös, női szakág. Egységes elvek alapján szeretném egységbe terelni női együtteseinket, adott rendszer szerint olyan szakmai munkába akarunk kezdeni, amire a folytatásban építhetünk. Jelenleg 12 edző dolgozik a lányokkal, 10 csapatot versenyeztetünk. Anno volt itt NB I-es csapat, az A, illetve a B-csoportban, szeretnénk újraéleszteni a felnőtt, női kosárlabdát.  

A férfi szakág vezetője, Peresztegi Nagy Ákos elmondta, az országos összesítésben a 2013-14-es idényben a 9. volt az akadémia, tavaly viszont már a 4-5. legjobb eredményekkel rendelkezett. Ez nem hivatalos ranglista, de az eredmények kapcsán könnyedén kiszámolható. Hat korosztályból négy országos döntőbe jutott, két korosztályos válogatottat neveltek, Lévi Kevint és Fülöp Bencét. A cél egyértelmű: minden korosztályban az országos, nyolcas döntőbe lépjenek az együttesek. A fiatalabb korosztályokban létrehozták az akadémiai válogatottat, akiknek plusz edzéseket tartanak, őket idősebbekkel is versenyeztetik.

Farkas Sándor, az ezredfordulón a felnőttekkel mindent megnyerő szakember megjegyezte, nagy öröm számára, hogy hosszú idő, tíz év után visszatérhet a fehérvári kosárlabdába.

–        Balássi Imre klubelnök kért fel, vázolta az elvárásait, elmondta a feladataimat, ezeknek igyekszem maximálisan megfelelni. Bízom abban, hogy eredményes lesz az együttműködésünk.