Új impulzusokra vágyott

Petz Gábor

Botos Péter

A nyáron, Pécsről került a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémiához a 26 éves Szentpáli Gergő. A pécsi születésű sportember hat éven át dolgozott a Rátgéber Akadémián, majd elfogadta a DKKA ajánlatát.

– A baranyai megyeszékhelyen születtem és kezdtem kosárlabdázni, 8 évesen, az évek folyamán 1-es és 2-es poszton jutottam szóhoz, a pécsi utánpótlásban az U20-as csapat jelentette számomra a végállomást, később a Kozármisleny és a PEAC gárdájában, az NB I/B-ben jutottam szóhoz. Még játszottam, de az utolsó évben már belekóstoltam az edzősködésbe is, az U11-es fiúkkal kezdtem 2010-ben a Rátgéber Akadémián, amely akkor nyitotta kapuit. Fiú vonalon ténykedtem, a 11 éven aluliak után következtek az idősebbek, végül az U18-as gárdának vezettem foglalkozásokat másodedzőként, közben kitekintettem a felnőtt női csapatra is, a spanyol Roberto Hernandeznek voltam a segítője, a 2015-16-os idényben az 5. helyen végeztünk az NB I-es bajnokságban. Sokat tanultam, komoly tapasztalatokat szereztem, akkor fogalmazódott meg bennem, hogy az elkövetkező éveket az utánpótlásban szeretném eltölteni – mondja Szentpáli Gergő.

A legjobb eredménye másodedzőként bajnoki bronzérem a fiú junior csapattal, az idei tavaszon érték el a szép eredményt. Vezetőedzőként sem volt eredménytelen, a nyolcas döntőbe jutott a kenguru és gyermek együttessel. A fiatal tréner az elmúlt idény derekán vette fel a kapcsolatot a DKKA illetékeseivel.

– Farkas Sándorral, a fehérvári utánpótlás vezetőjével, valamint az akadémia igazgatójával, Matus Gáborral kezdtem meg a tárgyalásokat, szimpatikusnak találtam a lehetőséget, tetszett, amit felvázoltak. Úgy éreztem, olyan lehetőséget kaptam, amit el kell fogadnom, szükségem volt új impulzusokra, mindig szerettem volna kipróbálni magam Pécsen kívül is, gyorsan megegyeztem a DKKA vezetőivel. Nem bántam meg, hogy váltottam, jól érzem magam Fehérváron, augusztus 1-én kezdtem el a munkát. A belvárosnak már a szerelmese vagyok, remélem, hosszú éveket tölthetek itt, az ország szívében. Fehérvár fekvése remek, mindenhez közel van. A kadett lány csapattal egyedül tevékenykedem, valamint a serdülő fiú D együttest irányítom, több opció volt, ezt választottam. Az edzőkollégákkal gördülékenyen dolgozom együtt, úgy érzem, gyorsan befogadtak. Gáll Tamás szakágvezetővel hasonlóan gondolkodunk a kosárlabdáról, hatékonyan tudunk együttműködni. Szabadidőmben gyakran futok a Bregyó-közben, valamint körbebiciklizem a Velencei-tavat.

Karácsony