Újra dolgozik a felnőtteknél is

Három éve került Fehérvárra, a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémiához Mészáros Áron, fiataljaink erőnléti edzéseit irányította. Egy év elteltével Carlos Frade stábjában dolgozott, majd ismét a DKKA kötötte le minden energiáját. A nyártól ismét tevékenykedik a felnőtteknél is, a TLI Alba Fehérvár új vezetőedzője, Dzunics Braniszlav segítőjeként.

Minden napja foglalt, mindössze negyedórás szünetek jutnak neki. A Vodafone Sportcentrumban képző tábort vezet az utánpótlás tagjainak két héten keresztül Peresztegi Nagy Ákos, Góbi Henrik, Blahó Barnabás, Nagy Dániel és Tápai Márton társaságában. Három esztendeje, 2012 nyarán került Fehérvárra, a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémiához Mészáros Áron.

Ahogy a családban a többi férfi, ő is kosarazott. Édesapja a szövetségben dolgozik az utánpótlás vonalon, korábbi háromszoros szövetségi kapitány. Bátyja, Zalán százszoros válogatott, jelenleg a pécsi, Rátgéber Akadémia vezetője.

– A családban anyu és a nővérem nem kosarazott, mindenki más igen. A nővérem, Réka aerobic Európa-bajnok csapatban és egyéniben, Világkupa-győztes, a sportban ő vitte közülünk a legtöbbre, eredményesség tekintetében. Bár, kosárlabdában, mivel világsportágról beszélünk, egy Eb-re kijutni is óriási teljesítmény. Hátvéd voltam, hat évet töltöttem az élvonalban, a Honvédban és Szolnokon, Debrecenben és Százhalombattán. A fővárosiakkal bajnokságot nyertünk, az 1996-97-os idényben. Arra pontosan emlékszem, hogy nem én dobtam a győztes kosarat.

– Nyilván az édesapja volt a vezetőedző.

– Nem, ő soha nem volt az edzőm. Egyéni képzéseket tartott nekem is, a tesómnak. A bátyámnak volt a szakvezetője, harcoltak is eleget. Alighanem velem is lett volna konfliktusa apunak, ha azt a csapatot dirigálja, ahol én pattogtatok. A játékkal ma sem szakítottam, NB II-ben ma is játszom az Öreg Kaszások együttesében. Nem panaszkodom, megy a játék, a sokadig fénykoromat élem.

– Közben edzősködik, a DKKA-nál és immár a TLI Albánál is.

– Hét évvel ezelőtt kezdtem sportág specifikus, állóképességi felméréseket végezni Téglásy Györggyel, ezekkel a műveletekkel azóta is foglalkozom. Azonban 2010 óta erőnléti edzőként is tevékenykedem. Labdajátékos élsportolókkal is dolgozom, futballistákkal, kosarasokkal. 2012-ben kerestek meg a DKKA vezetői, Salamon Endre, a női szakág vezetője invitált Fehérvárra. Akkoriban lányok még nem voltak az akadémia kötelékében, fiúkkal kezdtem a munkát. Egy szezont dolgoztam csak az utánpótlásban, majd Carlos Frade stábjában kaptam feladatot. Tehát a felnőttek mellett is ténykedtem, közben az akadémiás feladataimat sem hanyagoltam el. Lezárult a szezon, a továbbiakban csak az utánpótlásban kaptam szerepet.

– Most viszont ismét aláírt a felnőttekhez is.

– Nem vagyok Michael Jordan, hogy nagy csinnadrattával aláírjak egy szerződést. Maradjunk annyiban, bekerültem Dzunics Braniszlav stábjába. A közös munkát augusztusban kezdjük. Örültem a felkérésnek, korábban nem dolgoztunk együtt. Várom a közös munkát. Hogy pontosan mi lesz a feladatom, azt rövidesen tisztázzuk. Nyilván a játékosok erőnlétére ügyelek, de hogy milyen mélységben bízzák rám a feladatokat, az kiderül.

– Az elmúlt két idényben a várakozás alatt teljesített az együttes. Előbb nem jutott a négybe, majd a nyolcba sem. Mit vár a gárdától az új szezonban?

– Minimum a négybe kerülést. amúgy erről inkább a vezetőket kellene kérdezni. Én a magam részéről mindent megteszek a minél sikeresebb szereplés érdekében. A szakmai munkával szerintem nem lesz gond, de nagyon sok múlik azon is, hogy a jelenlegi kerettagok mellé milyen játékosokat sikerül a klubnak szerződtetnie. Mindenki erősít, de szerintem nekünk nem másokkal, hanem magunkkal kell foglalkoznunk. A klub múltjához illően kell teljesítenünk a folytatásban.