Vereség a szlovének elleni összecsapáson is

A harmadik játéknapon sem sikerült megszerezni az első győzelmet a magyar U16-os kosárlabda válogatottnak, fiataljaink ezúttal a szlovénoktól szenvedtek vereséget az Olimpiai Reménységek Tornáján, a Vodafone Sportcentrumban. A döntőt a szlovének és a lengyelek vívják, kedden 15.45-kor.

 

A hétfői játéknap első összecsapásán az egy győzelemmel és egy vereséggel álló csehek – a mieinket legyűrték, ám a szlovénoktól vereséget szenvedtek – a románokkal találkoztak. A keleti szomszéd is ugyanilyen előzmények után várta a hét első munkanapját, lévén egy sikerrel és ugyanennyi kudarccal rendelkezett, kikapott a szlovénoktól, ám vasárnap, nagy csatában 91-79-re verték Magyarországot. A Csehország-Románia találkozón előbbiek tűntek esélyesebbnek, ugyanis a mieinket magabiztosabban verték, mint a románok, valamint a csoportból kiemelkedő szlovéneket is nagyobb erőkifejtésre késztették. Persze, a papírforma nem jelent automatikusan győzelmet, a tézis ezúttal is beigazolódott. Az első negyedben 14-14-et mutatott az eredményjelző, egyik gárda sem tudott ellépni. A középső játékrészben a csehek domináltak, ám a félidő után egyértelműen a románok voltak fölényben. Olyannyira, hogy az utolsó negyedben a csehek szakvezetője hiába próbálta megtörni a lendületüket, ez csak részben sikerült, Románia végül 62-55-re (14-14, 15-20, 13-12, 20-9) nyert a remeklő, 20 egységig jutó Tohatan és a 11 pontos Ionita vezérletével.

A folytatásban a szlovákok és az osztrákok találkoztak, előbbiek ötvenszázalékos mérleggel várták a derbit, utóbbiak mindkét, előző találkozójukat simán elveszítették. Nem ígért sok jót számukra ez a randevú sem, lévén Szlovákia vasárnap meglepő magabiztossággal, 79-66-ra verte a korábban, e korosztályban acélosabb szerbeket. A szlovákok végig magabiztosan vezettek, ahogy múltak a percek, úgy nőtt a különbség, a korábbi derbikhez hasonlóan, ezúttal is az irányító, Samir Hebibi volt csapata legjobbja, később felzárkózott mellé David Javorsky is. Félidőben már 31 pontos különbséggel vezetett az északi szomszéd a nyugati ellen, a vége 80-38 (19-9, 23-6, 19-15, 19-8) lett.

Ezúttal is a nap harmadik összecsapását vívta a magyar válogatott, a hibátlan és roppant magabiztos szlovénekkel szemben. Nem kezdtek bátortalanul a mieink, az elején tartották a lépést, aztán a néhány éven belül minimum Európa-klasszissá, sőt, akár világsztárrá váló, ezúttal 33 pontot termelő Luka Doncic vezérletével Szlovénia egyre nagyobb előnyt épített. Végül 98-61-re (23-11, 21-11, 27-21, 28-17) győztek, ezzel megnyerték a küzdelmeket a csoportjukban. A magyarok pontjait Katona (18), Fazekas (11), Mucza (9), Piukovits (6), Füzi (6), Werner (4), Zsebe (3), Pálosi (2), Németh (2) szerezte.

A hétfői zárómeccsén Lengyelország találkozott Szerbiával, a lengyelek ezúttal is roppant magabiztosan kezdtek és a folytatásban pedig arra figyeltek, hogy a szerbek ne kerüljenek látótávolságon belül. A nagyszünetben 64-32-re vezettek, végül 88-73-ra-ra nyertek a varsói vendégek, a végére valamelyest feltámadó belgrádiak ellen.

Kedden, kora délelőtt, 9 órától Magyarország-Ausztria meccsel indul a nap, a derbi a 7-8. helyről dönt, 11.15-kor pedig Szerbia és Csehország harcol az 5. helyért. A bronzmeccsen, 13.30-kor Szlovákia és Románia feszül egymásnak, a fináléban, 15.45-kor Szlovénia és Lengyelország találkozik. A záróünnepségre 18 órakor kerül sor.