Ketten léptek pályára Szerbiában

A 15 éven aluli, fiú kosárlabda válogatott Szerbiában vívott két edzőmeccset, mindkét mérkőzést a vendéglátók nyerték Kragujevac városában. A Dávid Kornél Kosárlabda Akadémiát két játékos képviselte, Somlai-Kiss Máté és Takács Erik, a kispadon pedig Góbi Henrik ült.

Szerbia U15–Magyarország U15 72-57 (18:17, 13:18, 17:12, 24:10), a mieinknél Kass Balázs 6/6, Maronka Zsombor 8, Somlai-Kiss Máté, Takács Erik, Kármán Domonkos 7, csere: Kenéz Csaba 8, Radics Gerzson 3, Herló György 6, Sövegjártó Ábel 1, Neuwirt Bence 7/3, Horváth Hunor 3, Kiss Dávid 8 lépett pályára. Szövetségi edző: Góbi Henrik

Szerbia U15–Magyarország U15 71-55 (11:15, 11:12, 22:13, 27:15), Kenéz Csaba 6, Maronka Zsombor 13, Sövegjártó Ábel 1, Neuwirt Bence 8/6, Kiss Dávid 2, csere: Kass Balázs 8/6, Párkány Ádám 5, Herló György, Somlai-Kiss Máté 1, Takács Erik 2, Kármán Domonkos 2, Radics Gerzson 6. Szövetségi edző: Góbi Henrik

– Az első mérkőzésen a kezdésnél kicsit beragadtunk, de rendezve a védekezésünket egálba hoztuk a negyedet. Próbáltunk a megbeszéltek szerint gyors játékot játszani és kontrolálni a házigazda gyors támadásait, ezt a félidő eredménye hűen tükrözte is. Védekezésben kellően agresszívek voltunk és rendre megszereztük a lepattanókat saját palánkunk alatt. A második félidőben a kezdésnél ismét „bealudtunk”, ezzel 11:0-ás rohanásra adtunk lehetőséget a vendéglátóknak. Visszakapaszkodás nagyon sok energiát emésztett fel, aminek az utolsó játékrészben láttuk a kárát. Itt már a tiszta kidolgozott dobóhelyzeteinket sem sikerült értékesíteni, lényegében a különbség itt alakult ki a két csapat között. A második mérkőzésen nagyon jól érvényesítettük a megbeszélt taktikát és vendéglátóinkat sok hibára kényszerítve uraltuk a félidőt. Bátran támadtuk a gyűrűt a vendéglátók erőszakos védekezésük ellenére is. Nagyszerű csapatjátékot játszva megléptünk 5 ponttal. A második játékrészben ott folytattuk, ahol előzőleg abbahagytuk. Ezt követően hullámvölgybe került a csapat és nem hittük el, hogy a szerb válogatott még ennél is keményebben tud védekezni, amivel sajnos sok hibára kényszerített minket. Ekkor már csak futottunk az eredmény után, védekezésünkben mindig találtak rést a gyűrűig, amit eredményesen ki is használtak. Az utolsó három percben ismét zárkóztunk, de ez már csak szépítette az eredményt.

Góbi Henrik elmondta, a fehérvári játékosok megtették a magukét Kragujevacon, továbbá szorgalmasan dolgoztak az edzőtáborozás során is.

– Takács Erik nagyon jól dolgozott a táborban. Egy sérülés miatt a mérkőzéseken az előzetesen tervezettnél több játékperc jutott számára, nagyon hasznosan játszott a szerbek ellen mindkét oldalon, tiszta dobóhelyzetei voltak, amiből csak keveset tudott értékesíteni. Somlai-Kiss Máté is keményen készült a társaival egyetemben, de sajnos a meccseken kissé görcsös volt, nem tudta azt a játékot nyújtani, mint Fehérváron, a bajnoki döntőben. Fiatal játékosokról beszélünk, akiknek ilyen derbiken kell rutint szerezniük.

A keret következő összetartására Pécsen kerül sor augusztusban, egy héten keresztül dolgoznak a fiúk Baranyában. Aztán az őszi szünetben találkoznak ismét, ahol már az U16-os válogatott szövetségi kapitánya veszi át a gárdát Góbi Henriktől.