A védekezésnek és a mentalitásnak volt köszönhető a serdülő lányok főtáblára jutása – interjú Boda Istvánnal

Picture of Petz Gábor

Petz Gábor

Leány serdülő csapatunk a múlt hétvégi székesfehérvári fordulóban bejutott a legjobb tizenhat közé az országos bajnokságban. Boda István csapata előbb szoros vereséget szenvedett a Soproni Darazsaktól, majd kikapott a csoportfavorit Óbudai Kaszásoktól, végül (elég) nagy különbséggel verte meg a Nyíregyházi Kosársulit. A Kaszások mögött körbeverés alakult ki, amiből mi jöttünk ki nyertesen, így Akadémiánk csatlakozhatott a fővárosiakhoz a Főtáblán. Boda Istvánnal beszélgettünk a továbbjutásról.

Szurkoltál az Óbudának a forduló utolsó mérkőzésén?

Nagyon. Megmondom őszintén, a szoros első félidő után kimentem sétálni egyet. A Sopronnak nyernie kellett, hiszen akkor már tudta, hogy a körbeverés nem neki kedvez, és a Kaszások sem hagyta magát. Könnyebb dolgunk lett volna, ha mi játszhatjuk a forduló zárómérkőzését, mert akkor nem kellett volna végigizgulni ezt a meccset.

Mit mondtál a lányoknak aznap reggel, az utolsó esélyt jelentő, Nyíregyháza elleni találkozó előtt?

Sajnos az első napon a Sopron, majd a csoport legerősebbje, a Kaszások ellen is veszítettünk. A Darazsak elleni meccset nagyon sajnáltam, mert így utólag úgy érzem, hogy egy kicsit túlságosan tiszteltük a mezükön lévő városnevet. Másnap reggel elmondtam a lányoknak, hogy ezen a meccsen tudják bebizonyítani saját maguknak és a családjuknak, barátaiknak, hogy mit tudnak. Aztán nagyon komoly védekezést mutattunk be. És nem csak ezen a meccsen! Az egész hétvégén meg voltam elégedve a lányokkal. Hozzá kell tenni, hogy bár Székesfehérváron játszottuk a fordulót, mégse mondhatjuk teljesen hazai pályának az MKOSZ-csarnokot, hiszen nem elsősorban itt edzünk, pláne nem a nagypályán.

 

Mi volt a továbbjutás titka edzői szemmel?

Azt gondolom, hogy hatalmas mentális erő volt a lányokban. Ez már az első két meccsen is látszott, hiszen, ha például a Sopron ellen kiengedünk és nagyobb különbséggel veszítünk, akkor a számolgatás és a gólkülönbségek nem a javunkra billentették volna a továbbjutást. Annak ellenére, hogy nagy stressz és izgalom volt a lányokban, teljesítettük a célunkat. Ez a hétvége az egész pályafutásuk alatt ott lesz velük. Nagy erőt lehet meríteni egy ilyen szituációból.

Mit jelent ez a második hely?

Az első két helyezett jutott tovább a legjobb tizenhat közé. Elég komoly körbeverés volt az Óbudai Kaszások mögött, és szerencsére ebből mi jöttünk ki a legjobban. Ettől a fiatal csapattól ez egy nagy eredmény. Mindössze öt játékosunk van, aki 2010-es születésű, a többiek fiatalabbak a korosztályuknál. Tegyük gyorsan hozzá, hogy a szezon elején játszottunk egy szoros meccset a Kecskemét B-csapatával, és ha azt megnyertük volna, akkor nem az Alsó-, hanem a Középházban kezdhettük volna meg az alapszakaszt. Ebből most visszakaptunk valamit. A szezon előtt a legjobb tizenhat közé szerettünk volna bejutni, azaz minimum B-döntőt játszani. Ez most sikerült. Úgy érzem, hogy a helyére került a társaság.

Mennyire lehet reális megcsípni az A-döntőt? Vagy gondolkodjunk inkább a B-döntőben?

A legfontosabb, hogy ebből a tizenhatos mezőnyből már nem lehet kiesni, azaz minimum B-döntőt játszhat a csapat. Az A-döntőt azonban nem tartom reális célkitűzésnek, legfőképpen azért, mert ez egy fiatal társaság. A tizenhat közé kerülést jó célnak tartottam a szezon előtt, mert nem érdemes sem megvalósíthatatlan, sem könnyedén elérhető célkitűzéseket felállítani. A legfontosabb, hogy olyan ellenfelekkel játsszunk minél többet, akik ellen kihívás a játék. Senkinek sem jó, ha 50-60 ponttal jobb vagy rosszabb egy csapat az ellenfelénél.

Két vereség után szerezték meg a továbbjutást erő győzelmet a lányok

Hogy látod az egész éves munkát a lányoknál?

Szépen haladunk, nagyjából tudunk abban a ritmusban dolgozni, amit év elején elterveztem. A csapatkohéziót kellene még erősíteni. Ebben a korban fontos, hogy egyértelmű, egyszerű és a lányok további pályafutása során folyamatosan alkalmazható alapszabályokat tanuljanak meg. Nem egyszerű a dolgunk, mert sokan sokfelől jöttek, és más rendszerben, más elvárások mentén töltötték az elmúlt éveket.

Hogy zajlik a rájátszás?

Négyes csoportokba sorolják a csapatokat, és három fordulót rendeznek. Az elsőt a jövő hétvégén. Minden körben új ellenfeleket kapunk majd, attól függően, hogy milyen eredményt érünk el az adott fordulóban. Elsőre valószínűleg erősebb csapatokat fogunk kapni, aztán egyre inkább hasonló képességű gárdák ellen fogunk tudni játszani.

A lányok március 23-24-én Szekszárdon lépnek pályára a Főtábla 1. fordulójában. A D-csoportba kaptak besorolást a Törekvés SE, a BEAC és a KSC Szekszárd társaságában.