Apró, de biztos lépésekkel haladunk előre – interjú Gáll Tamással

Picture of Petz Gábor

Petz Gábor

Rendkívül mozgalmasan teltek az elmúlt hetek, hónapok Akadémiánk női szakága számára, hiszen mindenki az A-csoportos bemutatkozásra készül. Fel kell építenünk a hátteret, kialakítani a játékoskeretet, megoldani a technikai, infrastrukturális kérdéseket. Arról, hogy milyen lesz a játékoskeret, és mit jelent számunkra az élvonalbeli szereplés, Gáll Tamással, a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia női szakágvezetőjével beszélgettünk.

Milyen alapelvek szerint épül majd fel a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia első női A-csoportos csapata?

Az utóbbi hetekben elég sokszor esett róla szó, így lehet, hogy egy kicsit elcsépelt a válasz: a folytonosságra próbáltunk építeni. Nyilván itt nem kell nagyon hosszú időtávra gondolni, hiszen az előző szezonnak futottunk neki először komolyabb tervekkel. Szerettünk volna a tavalyi csapat magjával továbbra is együtt dolgozni, ideértve a játékosok mellett a stábtagokat is. A másik fontos szempont az volt, hogy hazacsábítsunk Laufer Gabi mellé olyan fehérvári kötődésű játékosokat, akik már bemutatkoztak az A-csoportban. Ez sajnos nem valósult meg, de természetesen nem mondtunk le erről a szándékunkról. Harmadrészt, próbálunk olyan fiatalokat beilleszteni, akik a tanulmányaik mellett kóstolnának bele az élsportba és fejlődnének tovább. Mindemellett szükség van rutinos játékosokra is a csapatban, hiszen a fiataloknak tapasztalatra van szükségük, hogy az első osztályban is versenyképesek lehessünk akár rövid, akár hosszú távon. Ezen elvek mentén próbáltuk megerősíteni a csapatot az A-csoportos bemutatkozásra. A keret 95 százaléka kész, egyetlen apró puzzle darabka hiányzik még. A következő napokban, hetekben be is fogjuk mutatni a csapat azon tagjait, akiket eddig nem publikáltunk.

Sikerült egyben tartani a B-csoportos csapat magját

Hogy fogadta a kosárlabda társadalom Akadémiánk kezdeményezését, hogy a legmagasabb osztályban is szeretnénk bemutatkozni, illetve ott stabil csapattá válni?

Igyekeztünk mindenki felé kommunikálni, hogy hosszú távú projektben gondolkozunk. Nem szeretnénk abba a hibába esni, hogy feljutunk, aztán rögtön ki is esünk, vissza a B-csoportba. Az apró lépcsőfokokat szeretnénk meglépni, amiken minden újonc csapatnak keresztül kell menni. Ezt pozitívan fogadta a kosárlabda társadalom. Ugyanakkor kevés olyan játékossal találkoztunk, akik nyitottak voltak, hogy adott esetben csatlakozzanak is hozzánk. Kerestünk volt vagy jelenlegi válogatott játékosokat is, akik teljesen érthető módon inkább a nemzetközi kupaszereplés lehetőségét választották. Akik viszont úgy döntöttek, hogy csatlakoznak hozzánk, azok örömmel érkeznek Székesfehérvárra. Számukra ez egy jó lehetőség, hogy tovább fejlődjenek, és általuk mi is. Bízunk benne, hogy később ez változni fog, és még vonzóbb lesz Székesfehérvár női első osztályú csapatában szerepelni. Összességében, sok munka van a keret kialakításában, és úgy érzem, hogy versenyképesek leszünk a bajnokságban.

Mekkora kihívás az Akadémia számára az A-csoportosnak megfelelő háttér megteremtése?

Mindenképpen nagy. Ebben a helyzetben a Dávid Kornél és Matus Gábor nevével fémjelezte vezetőség, illetve a stáb komoly feladatok előtt áll. Nem is csak gazdaságilag, hanem a szükséges infrastruktúrát is elő kell teremteni. Szerencsére ez utóbbiban Dr. Cser-Palkovics András polgármester úr is kinyilvánította, hogy Akadémiánk mellett áll, és segít megoldani a felmerülő problémákat. Apró, de biztos lépésekkel kell előrehaladnunk. Ez nem könnyű, de megvan az akarat, így pozitívan látom a jövőt. Ez a projekt az iroda, az edzők és a játékosok közös vállalkozása. Egy csapatban kell gondolkoznunk, hogy egy irányba tartsunk.

Huszonnégy órás, hét napos munkát jelent vezetni Akadémiánkon a női szakágat

Milyen célokkal vágunk neki az A-csoportnak a legelső évben?

Bízom benne, hogy a B-csoportos bajnoki döntőn látottakhoz képest szintet fogunk tudni lépni. Hogy hová fogunk tudni eljutni, azt most még nem lehet megmondani. A kiűzött cél a biztos bentmaradás lesz, de én szeretnék ennél egy picivel nagyobbat álmodni. Nyilván dobogós helyezésben gondolkodni irreális, de nem leszek elégedett, ha csak néhány mérkőzést tudunk megnyerni.

Mennyire lesz motiváló az A-csoportos kifutási lehetőség az utánpótlásban pallérozódó játékosok számára?

Mindenkinek inspiráló lesz, aki nálunk játszik. Ősztől három fiatalunk a felnőtt kerettel fog edzeni: Vagyon Réka, Sverteczki Sára, illetve a legidősebbek között tavaly már bemutatkozó Milis Lilla számára ott lesz a lehetőség az első csapatban. Az a célunk, hogy minél több fiatal bekapcsolódhasson ebbe a folyamatba. Ez nyilván nem megy egyik napról a másikra, hanem egy nagyon hosszú tanulási folyamat része. Szerencsére az edzőink maximálisan nyitottak ebben. Az említett három lány példaképként is szolgálhat a többiek számára, hiszen láthatják, hogy hová lehet eljutni 16 évesen, illetve a felnőtt kort elérve sem feltétlenül kell máshová menni játszani, hanem itt az A-csoportos együttes. Hosszú távon ez nagyon sokat emelhet az Akadémia utánpótlásán. Nekünk, edzőknek pedig folyamatosan nyitott szemmel kell járnunk, hogy lássuk, kik lehetnek részei hosszú távon ennek a projektnek. Azt sem szabad elfelejteni, hogy utánpótlás bázis vagyunk, emiatt ugyanúgy kell kezelni a korosztályos csapatokat és a felnőtt együttest.

Várható az utánpótlás minőségének javulása a felnőtt csapat élvonalba jutásától?

Mindenképpen pozitív hatást várok. A kifutási ideje nem egy-két év lesz, a hatásai viszont apránként érezhetők majd remélhetőleg. Amikor nyolc évvel ezelőtt Székesfehérvárra kerültem, már akkor szembetűnő volt a tehetségek kiáramlása. A saját értékeink megtartása az Akadémia minden erőfeszítése ellenére roppant nehezen ment. Azt szeretnénk elérni, többek között a női élvonalbeli csapattal, hogy ez a folyamat megforduljon, és nagyobb legyen a megtartó, mint az elszívó erő. Vannak jobb csapatok és műhelyek, mint a miénk, de mellettük is lehet jól dolgoznii. Nagyon jó és értékes munkát végző edzőink vannak.

Milis Lilla (balról az első), Sverteczki Sára (balról a második) és Vagyon Réka (balról a negyedik) egyaránt lehetőséget kap a felnőttek között

Női szakágvezetőként milyen feladataid vannak pontosan ebben a rendszerben?

Elég nehéz körülhatárolni ezt a posztot, hiszen beletartozik a női szakág edzőinek mentorálása, menedzselése, a felnőtt csapat háttérmunkája, a játékosokkal, menedzserekkel való kapcsolattartás. Napi szinten egyeztetek az Akadémia vezetésével és az irodával. De ott az utánpótlás is, amit külön kell választani a felnőttektől. Ugyanolyan fontos, hogy melyik korosztály mikor és hol tud edzeni a jövő héten, mint hogy a felnőtt csapat négy hónap múlva a Miskolc ellen fog készülni. Kellemes pozíció, de az is biztos, hogy ha szeretnék, akkor napi 24 órát is el lehet vele tölteni, hiszen feladat mindig van.

Miért lesz érdemes a székesfehérvári kosárlabdaszerető közönségnek kilátogatni a mi mérkőzéseinkre is?

Ha rövid és közhelyes szeretnék lenni, akkor azt mondanám, hogy szimpatikus, gyors játékot szeretnénk játszani. Talán az lenne a legjobb, ha megpróbálnánk egy olyan sikeréhes, erős érzelmekkel működő csapatot a pályára küldeni, mint amilyet a női B-csoportos döntőn is láthattunk. Ha ehhez egy kis minőség is társul, akkor olyan csapatunk lesz, amit érdemes élőben is megnézni. Néhány várost leszámítva a női kosárlabdát ma másodvonalasnak gondolják, de ez egy kifejezetten szerethető sportág, amit tisztaszívű és egyenes emberek játsszák. Ha valaki szeretné, az megláthatja benne a szépséget. Azokat az embereket várjuk a mérkőzéseinkre, akik erre nyitottak. Székesfehérvárnak komoly női kosárlabda múltja van, és szeretnénk megmutatni a pályán, hogy jelene is.