A 13. helyen zártak Szófiában

A tervek szerint öt fehérvári utazott volna a Szófiában rendezett, U16-os Európa-bajnokságra, két sportvezető, egy edző, valamint két játékos, Takács Martin és Takács Milán. Az ikrek egyike, Martin az utolsó rostán kiesett, a Versecben rendezett nemzetközi torna után, két társával egyetemben kikerült a szűkített keretből. Testvére viszont elutazott Szófiába. A küldöttséget Halm Rolland vezette, a technikai vezetői teendőket Horváth Orsolya látta el, másodedzőként Peresztegi Nagy Ákos tevékenykedett.

A mieink a 24 csapatos mezőnyben a 13. helyen fejezték be a küzdelmeket, a titkon remélt feljutásra – az első három gárda lépett a legmagasabb osztályba – nem volt esélyük. Fiataljaink nyolc mérkőzést vívtak, ötször nyertek, háromszor szenvedtek vereséget.

A mieink eredményei:

Macedónia-Magyarország 57-63

Magyarország-Anglia 61-66

Magyarország-Írország 90-66

Izrael-Magyarország 62-54

Magyarország-Skócia 88-47

Magyarország-Portugália 58-65

Magyarország-Románia 86-61

Koszovó-Magyarország 46-80

A Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia irányító-bedobója, Takács Milán a mérkőzéseken átlagosan 3,6 pontot szerzett. A találkozókon, sorrendben a következő pontmennyiséget produkálta: 3,5,0,1,8,1,7,5. Átlagosan 12,9 percet töltött a pályán, az első négy meccsen kevesebb bizalmat kapott, a folytatásban egyre többet, közel 20 perceket volt a parketten.

– Ez volt az első Európa-bajnokságom, amelyen remekül éreztem magam. Természetesen örültem volna, ha a testrévem is ott van velem, remélem, jövőre mindketten pályára léphetünk a korosztályos viadalon. A hat csapatot számláló csoportból két együttes ment tovább, bíztam abban, hogy továbblépünk. Erre volt is esélyünk, ám az A-divízióból tavaly búcsúzó angolok és izraeliek jobbnak bizonyultak, ők mentek tovább. Előbbiek ellen 17 pontos hátrányból, hatalmas hajrával mentettük döntetlenre a meccset, végül hosszabbításban kikaptunk. Izrael ellen a 3. negyed vége előtt még 8 ponttal vezettünk, azonban következett egy rosszabb etap, veszítettünk. Így a 9-16. helyért mérkőztünk, a portugáloktól a vártnál gyengébb játékkal kikaptunk, a románokat és a koszovóiakat magabiztosan vertük – mondta Takács Milán.

Peresztegi Nagy Ákos, a DKKA férfi szakágának vezetője Váradi Attila szövetségi edző segítőjeként volt jelen a bolgár fővárosban.

– Úgy gondolom, a 13. helynél sokkal jobbat érdemeltünk volna, a helyezésünk nem reális. Utólag derült ki, milyen erős csoportba kerültünk, a végül feljutó Izraellel szoros derbit vívtunk. A folytatásban Portugália ellen produkáltuk a legrosszabb meccsünket, végül két, sima győzelemmel zártuk a tornát. Jó volt a szervezés, a szállás és az étel, méltó egy Európa-bajnoksághoz. Három, nagy csarnokban vívtuk a mérkőzéseinket.

Takács Milán tehát jelen volt, testvére nem. Itthonról szurkolt a társaknak.

– Bíztam abban, hogy én is az utazó keret tagja leszek, előzőleg szóhoz jutottam a felkészülési mérkőzéseken. A nyáron hat hetet töltöttem a válogatottnál, sokat tanultam ezen időszak alatt, úgy gondolom, jobb játékos lettem. Szurkoltam a csapatnak és a testvéremnek. Bízom abban, hogy legközelebb nem búcsúznak el tőlem az utolsó keretszűkítésnél – mondta Takács Martin.