A DKKA leány csapatainak 2015-16-os bajnoki szezon értékelése

Az elmúlt szezon összegzésekor sok mindent figyelembe kell vennem. Első és legfontosabb, hogy honnan indultunk és hogy hova jutottunk, vagyis, hogy az év elején megfogalmazott céljainkat mennyire tudtuk teljesíteni. Ezen az úton az egyik legfontosabb tényező, hogy csapatok és edzők mennyire alkottak egységet, és mindez mit jelentett a klubbon belül. Fontos szegmens, hogy a játékosok mennyire voltak elégedettek, mennyire élvezték a játék örömét. A kosárlabda végül is egy játék, számunkra a világ legszebb játéka, ehhez pedig talán az edző tehet hozzá a legtöbbet.

A legelső lépcsőfok a játék megszerettetése a legkisebbekkel. Idén először alakítottunk ki tiszta korosztályú csapatokat, melyeknél évfolyam felelőst is választottunk. Az ő feladatuk volt a korosztály toborzása, begyűjtése, válogatása, majd felkészítése. Ezt a feladatot a legkisebbeknél Ádám Csilla látta el, az eggyel nagyobbaknál pedig Nagy Krisztina.

DKKA RÓKÁK:

A 2006-ban született apróságok a Kossuth iskolában készültek egész évben. A lányok viadalában, a megyében harmadik helyen végeztek, ez az eredmény pedig lehetőséget biztosított a pécsi régiós jamboreen való részvételre. Ádám Csilla tanítványai ezen a tornán is az előkelő harmadik helyezést értek el. A Baján megrendezett Kosaras Karneválon viszont már első hellyel büszkélkedhetnek, igaz ez a kitüntetés a találékony jelmezüknek köszönhető.

DKKA NYUSZIK:

A Vasvári Általános Iskola testnevelője, Mosolygó Beáta a „Dobd a kosárba!” program edzőjeként évek óta fontos pillére a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémiának. Legkisebbjei ugyan 2006-2007 -ben születtek, de már idén is részvevői voltak a Kenguru kupának. Gyermekei vegyes csapatokkal küzdöttek a szezonban, így nekik nehezebb dolguk volt, hiszen fiúk ellen is számított az eredményük. A Kenguru bajnokság 17. helyén zártak.

DKKA KACSÁK:

Másik vegyes csapatunk irányítása Deme Dóra nevéhez fűződik. A velencei gyerekekre épülő csapat szintén először indult a Kenguru korosztályban. A lelkes gyerekek nagyon élvezték a versenyzést, ami az év végi elszámolásnál a 9. helyet jelentette számukra.

A jövő szezon nagy kérdése, hogy a tehetséges gyerekeket Velencéről hogyan lehet beintegrálni Fehérvárra az akadémiai csapatokba.

DKKA TIGRISEK:

Kováts Nóra újonc volt ebben az évben, csakúgy, mint tanítványai, akik október közepén kezdtek el igazán kosárlabdázni. Lelkesedésével és akaratával lendületet vitt a játékba, így vezetésével új csoport is el tudott indulni a bajnokságban. A 2005-2006-ban született lányokkal a Kenguru bajnokságban versenyeztek és a régióban a második helyezést szerezték meg.

A csapatából négy játékos került be a megyeválogatottak tornájára, ahol a Szolnoki Jamborre gyermek korosztályában első helyen végeztek.

DKKA VADMACSKÁK:

A másik tiszta korosztályú csapatunk a 2005-ben születtet lányoké, amelynek felelőse Nagy Krisztina. Kiváló szervezői és edzői munkáját bizonyítja, hogy igen szép számú társaság gyűlt össze nála. Lelkes kislányaival igazi közösséget alakított ki, mely a bizalomra és a fejlődésre épül. A lányok kiscsibékként követik vezetőjüket, olyannyira, hogy a régióban az első helyig meneteltek. Ezzel kivívták maguknak az országos jamboreen való részvételt a fővárosba. A megyei válogatottak tornájára Nagy Kriszta csapata adta a válogatott gerincét. Szolnokon a negyedik helyen végeztek.

A hazai rendezésű Húsvéti Tornán mindhárom leány kiscsapatunk megmérettette magát az ország legjobbjai ellen. A Csata és a Pécs csapata kimagaslott a mezőnyből, de legalább a lányaink láthatták, hogy van hova fejlődniük. A Csata és a Pécs után a harmadik helyet a DKKA Vadmacskák, 4. helyet a DKKA Tigrisek és az 5. helyen zártak a DKKA Rókák.  A jó hangulatú tornán a házigazdák igen kitettek magukért, a gyerekek a kosárlabda meccsek között süteményekkel, gyümölcsökkel, szendvicsekkel, üdítőkkel frissíthették magukat.

DKKA VILLÁMOK:

A gyermek korosztályban a Nagy Sándor és Kruppai Nóra vezette apróságok nagyon szép eredményt értek el. A szezont végig versenyezve a régióban az első helyen zártak, így kiharcolták a miskolci Országos Jamboreen való részvételt. Mindemellett a megye válogatottját alkotó csapathoz 8 fővel járultak hozzá. Óriási siker, hogy Szolnokon megnyerték a „Megye Válogatottak Tornáját”.

DKKA U13:

Tini bajnokság. Két edző, Nagy Sándor és Ádám Csilla foglalkoztak a csoporttal. Ebben a korosztályban kevés a saját korosztályú gyermek, ezért a fiatalabbak játszottak fel. A sok mérkőzés és gyakorlás mindenképpen megérte a fent említett szép eredmény miatt, ám ebben a korosztályban az eredményt tekintve még kevésbé jutottak szóhoz a fiatalabb gyerekek.

DKKA U15:

Serdülő Bajnokság. Kertész Zsolt csapata egész évben keményen dolgozott. Mind a lányoknak, mind az edzőnek új kihívás volt ez az esztendő. Zsolt csapata megérezte és megértette, hogy csak kitartó és kemény munkával lehet eredményt elérni. Mindenkinek be kell állnia a sorba, és csak akkor lehet sikert elérni. Már a felkészülési tornán látszott, hogy jó irányba megy a munka, a „Nemzetközi Batta Kupán” elhoztuk az első helyet. Az őszi felkészülési tornán, a „Pityke Kupán” 5. helyezett lett a csapat, majd a „Húsvéti Nemzetközi Tornán” ismét az első helyen zárt a csapat.

A felkészülési meccsek és tornák, valamint a bajnoki mérkőzések eredményeként a csapat az országos serdülő „B” döntőbe került. Végül is a szezont a „B” döntő második helyével zárták, ami összesítésben a 10. helyet jelenti.

DKKA U17:

Kadett Bajnokság. Zsolnay Gyöngyi és Szondi Ágnes csapata évek óta az élmezőnyhöz tartozik. Alázatos munkával, 5 év alatt egységes csapattá formálódott, kiváló képességű társaság alakult ki. Az év eleji „Nemzetközi Batta Kupán” és a „Húsvéti Nemzetközi Tornán” is a dobogó legfelső fokára állhattak fel a lányok. Az éves összesítésben, elsőéves kadettként, mindössze egy hajszállal maradtak csak le az országos 8-as döntőről. Így a végelszámolásnál a 11. helyet mondhatjuk magunkénak.

DKKA U19:

Junior bajnokság. Az akadémia két csapatot is indított ebben a korosztályban. Az „A” csapatot Bekő Zsolt vezette. A csapat tagjai között junior korú játékostól kezdve egészen fiatalok, vagy éppen újoncok is megtalálhatók. A lányok elszántan versenyeztek egész évben, végül a 21. helyen zárták a szezont. A Pest megyei bajnokság nyílt kategóriájában a lelkesedés már az eredményben is megmutatkozott, a lányok a második helyen végeztek.

A Junior „B” csapat edzője Zsolnay Gyöngyi és Szilassy László volt. A csapat nagy részét a 2000-ben született első éves kadett korosztályú lányok alkották, akikhez egyetlen junior korosztályú lány csatlakozott Mányoky Fanny személyében. Az így felálló kis csapatunk óriási meglepetésre bejutott a „Nemzeti Junior Bajnokság” kiemelt csoportjába, ami azt jelenti, hogy az ország legjobb 11 csapata ellen versenyezhettünk egész évben. Azt gondolom, hogy lányaim ebből tanultak a legtöbbet annak ellenére, hogy néhol nagyarányú vereséget szenvedtünk. Ennek ellenére óriási sikernek tartom, hogy több meccset is tudtunk a szezonban nyerni a 2-3 évvel idősebbek játékosok ellen. Végül a 9-10 helyen zártuk a bajnokságot.

 

Az idei évben csapatainkból többen behívást kaptak a korosztályos válogatott edzéseire:

Tamás Jázmin 2002, Németh Bíborka 2002, Ehmann Dalma 2002

Szabó Eszter 2001, Mányoky Réka 2001

Fülöp Kata 2000, Nagy Annamária 2000, Nagy Krisztina 2000

Góbi Maja 1999

 

Gratulálok a lányoknak, a csapatoknak és az edzőknek az egész éves kitartó munkához, eredményekhez.

Kedves kollégák!

Folytassátok a megkezdett munkát, ne csüggedjetek, ha valami azonnal nem sikerül, kitartónak és türelmesnek kell lennetek. Mindenekelőtt vegyétek figyelembe, hogy a játékosok a legfontosabbak, és ők még gyerekek, a kosárlabda pedig egy játék.

További sok sikert kívánok mindenkinek.

 

Zsolnay Gyöngyi

DKKA női-szakágvezető

  1. június 10.