A fejlődés egyértelmű

Hat együttes részvételével szerepelt rangos kosártornán az Alba Fehérvár-DKKA U16-os, fiú csapata Barcelonában. Fiataljaink az előkelő 4. helyen végeztek.

A februári nemzetközi kosártornán, a Szent István-kupán jól szerepeltek fiataljaink, valamint az EYBL küzdelemsorozat fehérvári állomását is megnyerték, ezzel bejutottak a rigai fináléba. A két eseményen mutatott jó játéknak köszönhetően kaptak meghívást a Barcelonában rendezett nemzetközi tornára. Matthieu Donnard és Pető Ákos tanítványai legyőzték a cseh válogatottat a spanyol riviérán.

– Örülök, hogy meghívást kaptunk a katalóniai erőpróbára, ami kimondottan erős volt. Színvonalasabb, mint a European Youth Basketball League, azaz a közép-európai együttesek seregszemléje, azonban gyengébb, mint a Szent István-kupa, amely a kontinens elitjét vonultatja fel. A spanyolországi eseményre hirtelen jött a meghívás, nem volt sok időnk felkészülni, inkább a csapatépítést tartottuk szem előtt, mint az eredményességet. A cseheket megvertük, ami bravúr, három mérkőzést pedig elvesztettünk, ami megfelel a realitásoknak. Hasznos túra volt – közölte Matthieu Donnard vezetőedző.

Segítője, Pethő Ákos szerint is feltétlenül hasznos volt a hispániai kirándulás.

– A Szent István-kupán elképesztő erősségű mezőny gyűlt össze ezúttal is, egy győzelmet arattunk, valamint háromszor kaptunk ki, utóbbi meccseken is partiban voltunk. A korosztályos magyar válogatottat magabiztosan vertük, ami alighanem jó ajánlólevél volt a barcelonai eseményre. Februárban jó meccset vívtunk a német Alba Berlinnel, az FC Barcelonával és a szerb Mega Bemax csapatával. Nem sokkal később, az EYBL-tornán négy győzelmet arattunk, majd jött a meghívás Katalóniába, amire örömmel mondtunk igent – jegyezte meg Pethő Ákos.

A kék-fehérek első meccsüket a cseh válogatott ellen vívták, hol egyik, hol a másik fél vezetett, a fehérváriak az irányító, Kass Balázs a záró dudaszó előtt nyolc másodperccel szerzett duplájával fordítottak és nyertek 67-66-ra. A második derbin a Barca 76-53-ra verte az albásokat.

– A csehek elleni meccs után néhány órával ismét parkettre léptünk, játékosaink érthetően fáradtan mozogtak. A hazaiak jobbak voltak, végig vezetve nyertek. Aztán következett a litván Sabonis Academy elleni mérkőzés, 64-53-as vereséget szenvedtünk. A harmadik negyedben feltámadtunk, zsinórban kilenc pontot szereztünk, három egységre zárkóztunk, a rivális visszaverte a támadást, ismét ellépett. Aztán következett a bronzmérkőzés, amelyen újra a Barcelonával mérkőztünk, a forgatókönyv hasonló volt, mint egy nappal korábban, a házigazdák végig vezetve győztek, 69-47-re. A meccs végén nyílt ki az olló, náluk végig pályán maradtak a kulcs-emberek, mi viszont – amikor láttuk, hogy a győzelemre már nincs esélyünk – a zárás előtt azokat szerepeltettük, akik korábban kevesebb lehetőséghez jutottak. A hazaiak előzőleg 10-12 ponttal vezettek, a végén 22 pont lett a differencia.

A tornát a Sabonis BA nyerte, a holland Apollo Amsterdam, a Barcelona, az Alba Fehérvár, a cseh válogatott és a görög Aris Saloniki előtt. Pető Ákos szerint a hellének utolsó helye nem meglepetés, bár ők is erős együttessel rendelkeznek, a többiek jobbak voltak náluk. A döntőt a litvánok hosszabbításban nyerték az Apollo előtt. A fehérváriaknál a nigériai center, Seyi Awogbemi Sodiq végig remekelt, ponterős volt. Kass Balázs főleg a torna elején volt magabiztos, a bedobó, Nagy Viktor pedig a végén. A hárompontosdobó-versenyben Góbi Marcell holtversenyben a harmadik helyen zárt, egy perc alatt 13 labdát küldött a gyűrűbe, a triplák során egy görög fiú célzott a legjobban.

A fehérvári utánpótlást vezető Farkas Sándor szerint a spanyolországi seregszemle jól szolgálta a felkészülést a további, tavaszi feladatokra.

– Az EYBL-tornákon is komoly a mezőny, de ez még erősebb volt. A Csehország elleni győzelem egyértelmű siker, bár a folytatásban háromszor kikaptunk, egyik derbin sem játszottunk alárendelt szerepet. A fejlődés egyértelmű, korábban, amikor egy magyar utánpótlás-együttes külföldön lépett pályára, a kezdés előtt egyetlen kérdés merült fel, 20 vagy 30 pontos vereséget szenved. Ezúttal ilyen gond nem volt, ez a korosztályunk kimondottan erős, tehetséges, jó alkatú kosárlabdázókból áll. A fiúk tehetségesek, komoly potenciál rejlik bennük. Amennyiben fejlődésük töretlen marad, reményeink szerint pár év múlva több játékossal találkozunk majd a felnőtt csapatunk keretében.

nyári táborok
Jelentkezz nyári táboraink egyikébe! Kattints a részletekért!