Megérkeztek Rigába fiataljaink

Szerdán este indultak, csütörtökön, a tervezett időben megérkeztek a lett fővárosba az Alba Fehérvár-DKKA 16 éven aluli, fiú kosarasai. A márciusban, Fehérváron rendezett EYBL-középdöntőben legjobbnak bizonyuló fiataljaink pénteken lépnek pályára először, az észt TTU együttese ellen a tízcsapatos nagydöntőben. Játékosaink csütörtökön kora este foglalták el szállásaikat a gyönyörű Hanza-város, Riga óvárosától nem messze található hotelben, a vacsora elfogyasztása után elballagtak a szállástól pár perc sétára található sportcsarnokba. Útközben egy sportparkban is nézelődtek – pár eszközt ki is próbáltak -, valamint megtekintettek egy streetball edzőmeccset is, amelyen két, a mienkhez hasonló korosztályú hazai együttes szerepelt.

Fiataljaink első meccsüket pénteken délben vívják az észt TTU ellen az EYBL fináléjában. Aznap délután is pályára lépnek játékosaink, de hogy ki ellen, az csak az első összecsapást követően derül ki.  Amennyiben első meccsünket hozzuk, úgy pénteken 19.30-kor lépünk pályára, vereség esetén 18 órától. A szombati és a vasárnapi ütközetek menetrendje az előző két nap eredményeinek ismeretében derül ki.

A rigai döntőbe 10 gárda került, az Alba mellett az orosz CSZKA Moszkva, a lett VEF Riga, a lengyel Prokom Trefl Sopot, az olasz Stelazzurra Roma – a taljánokkal előzőleg azonos csoportban szerepeltek a fehérváriak -, az észt TTU Tallinn, a rigai Ridzene BS és az olasz Next Step Academy. Továbbá két, kiemelt brigád is tagja a finálénak, a Gloria BC Moszkva és a szintén az orosz fővárosból érkező Trinta BS. Utóbbi két együttes nem vívott selejtezőt, alanyi jogon csatlakoznak a mezőnyhöz a második, szombati versenynapon.

– A szezon elején azt tűztük ki, hogy ide eljussunk. A célt elértük, de ezzel nem elégszünk meg, ha már itt vagyunk, szeretnénk sikerrel szerepelni. A szovjet utódállamok rendkívül erős együttesekkel képviseltetik magukat, élményt jelent ilyen komoly kosaras hagyományokkal rendelkező országok élcsapataival találkozni – közölte Matt Donnard vezetőedző.

Segítője, Pethő Ákos szintén bizakodóan tekint a hétvégi, lettországi esemény elé. Úgy gondolja, az utóbbi időszak sikerei nem a véletlenek művei.

– Az EYBL alapszakaszában két fordulót rendeztek, előbb Debrecenben, majd Rómában. A Hajdúságban szeptemberben, az olasz fővárosban pedig januárban léptünk pályára. A két erőpróba összesítéséből jól jöttünk ki, 6 győzelemmel és 2 vereséggel. Kilenc együttes szerepelt a csoportunkban, mindkét vereséget a cívisvárosban szenvedtük el, a Jahn Münchentől és a kőbányai Zsiros Tibor Akadémiától, ellenben sikert arattunk a Lido di Roma Basket és a Kolozsvár ellen. Rómában magabiztosabbak voltunk, mindenkit legyűrtünk, a Debrecent, a macedón Fenix KK-t, a finn Honka gárdáját, valamint a cseh Ostravát.

Aztán következett március közepén a fehérvári középdöntő, amelyen ismét nem találtak legyőzőre az albások. A kolozsváriakat, a szolnokiakat, a Stellazzurra csapatát verték, valamint visszavágtak a Jahn Münchennek a debreceni verségért. A koronázóvárosiak az első helyen, a közvetlenül mögöttük végző olaszokkal együtt kerültek a rigai döntőbe.

– Tippelni nem szeretnék, nem ismerjük az ellenfeleket, szeretnénk bizonyítani, hogy nem véletlenül jutottunk idáig. A hétvégi eseményre jó felkészülést jelentett, a két héttel ezelőtti, barcelonai nemzetközi torna, amelyen a hatcsapatos mezőnyben 4. helyen végeztünk, legyőztük a cseh korosztályos válogatottat – jegyezte Pethő Ákos.

nyári táborok
Jelentkezz nyári táboraink egyikébe! Kattints a részletekért!