A gárda előrelépett

Pethő Ákos és Antal Balázs novemberben vette át az Alba Fehérvár NB I/B-ben szereplő csapatának irányítását, Peresztegi Nagy Ákostól, ugyanis utóbbi a felnőttek szakmai stábjában megnövekedett munkája miatt nem tudta teljes erőbedobással dirigálni a második vonalban szereplő együttest. A csapat – a fotón Nyulász Barnabás (8-as mezben) figyeli, hogy Lévi Kevin (balra) és Takács Martin harcol a labdáért – az alapszakaszt 7 győzelemmel és 19 vereséggel zárta.

– A rájátszásban play out-ot játszottunk, az első párharcot a Falco II ellen elbuktuk, a másodikat az Óbudai Kaszások ellen magabiztosan hoztuk, ezzel a 13. helyen fejeztük be a bajnokságot. A szezon egészét nézve az eredményünk megfelelt a realitásoknak. Bár pontosan tudjuk, a sportban nincs ha, de ha egész évben teljes csapattal szerepelünk, meggyőződésem, az 1-8. helyért harcoltunk volna a play off-ban. Amikor átvettük a csapatot Antal Balázs kollégámmal, a legfontosabb volt, hogy a negatív spirálból kikerüljünk, a csapat 0-7-es mérleggel kezdte a szezont. Peresztegi Nagy Ákos minden segítséget megadott a csapattal kapcsolatban, tájékoztatott a játékosok erényeiről, gyengéiről. Nem volt minden kosaras ismeretlen, több fiúval dolgoztam az U18-as csapatban, de akadtak olyanok is, akikkel edzésen nem találkoztam, sportolói szempontból ismeretlenek voltak számomra. Három vereséggel nyitottunk mi is, ebből kettő találkozó egylabdás meccs volt, idegenben az Eger és a Baja ellen itthon egylabdás meccsen veszítettünk, olyan összecsapásokon, amelyeket szerencsével nyerhettünk volna. Ott már érezhető volt, hogy már csak a győzelem hiányzik, játékban egyre jobbak voltunk. Aztán decemberben, karácsony előtt a MAFC II ellen nyertünk, 17 ponttal győztünk, 82-65-re, a következő hat meccsből hármat megnyertünk, elkezdtünk felfele kúszni a tabellán – mondta Pethő Ákos.

A brigád a 13. helyen zárta az alapszakaszt, majd következett a play out a végső helyezésekért. Az Alba második csapata a felnőttek jogán védettséget évez az NB I/B-ben, ki nem eshetnek, semmilyen körülmények között. Hasonlóan a MAFC-hoz, a DEAC-hoz és a Falcóhoz.

-Úgy gondolom, javuló színvonalú a bajnokság, ahogy a legmagasabb osztály nívója is emelkedik. A kettő összefüggésben vagy egymással. Az első csapatból visszajátszók közül Varga Máté végig egyenletes teljesítményt nyújtott, Aleksa Brbaklic és Keller Iván kevés mérkőzést játszott, amikor pályára léptek, extrát nyújtottak. Azért játszottak kevesebbet, mert előfordult, hogy a mi meccsünk ütközött a felnőttek hazai bajnoki, vagy nemzetközi találkozójával. Sérüléséből visszatérve Joel Nshimba meghatározó játékosa volt nem csak a mi csapatunknak, hanem, az egész bajnokságnak. Lévi Kevin és Papp István U20-as játékosként szintén meghatározó volt. Az U18-asok közül Takács Milán nyújtotta a legjobb teljesítményt az NB I/B-ben, valamint Balsay Ádámnak volt nagyon jó szezonja, még úgy is, hogy őt egy hosszan elhúzódó sérülés hátráltatta. A fiataloknak jó tapasztalatszerzést jelentett ez a bajnokság, illetve a felnőtt csapatban keveset játszók számára meccsterhelés szempontjából volt hasznos.

Szeretném, megköszönni Peresztegi Nagy Ákos, Antal Balázs és Góbi Henrik segítségét. Utóbbi helyettesített, ugyanis akadt egy találkozó, amikor korosztályos elfoglaltság miatt nem ülhettem le az NB I/B-s gárda kispadjára. Góbi vezetésével verték fiataljaink a feljutó Budafok együttesét.  Antal Balázs is többször meccselt, ami természetes volt, hiszen az NB I/B-s stáb tagja.