Célkitűzés és motiváció a női NB1/B csapatnál

Mindenek előtt szeretném megköszönni Gáll Tamásnak és csapatának a bizalmat és az idejüket, amit rám, illetve a Célkitűzés és Motiváció (továbbiakban CÉM) programra fordítottak.

Korábbi cikkben – Interaktív előadások az akadémián címmel – már olvasható információ a program felépítéséről, a benne rejlő lehetőségekről, amiket most kicsit bővebben is kifejtek.

Soha ennyi információ nem zúdult rá még a gyerekekre mint most. Ez nem feltétlenül hátrány, amennyiben megtanulják szűrni ezeket és a számukra lényeges dolgokra tudnak koncentrálni. Az iskolában sajnos nincs „Célkitűzés alapjai” tantárgy, ami sokat segítene a diákoknak a mindennapokban, tanulmányaikban és az idejük hatékony felhasználásában. Örömmel tölt el a tudat, hogy a CÉM program bevezetésével, ismereteim alapján a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia az első a sportegyesületek között, aki lépett ez ügyben utánpótlás szinten is.

A program U16-os korosztálytól már kezdhető, jelenleg csapatszinten működik, azaz az interaktív találkozókon egy csapat tagjai és az edző is jelen van. Ezáltal lehetőség van a sportolóknak is jobban megismerni egymást és az edző is olyan információkhoz juthat egy-egy gyerekkel kapcsolatban, amit az „edzés környezetben” nem feltétlenül tudna megszerezni, megtudni. Minden alkalom természetesen a kosárlabda szellemében történik, azonban az elsajátított ismeretek 100%-ban hasznosíthatóak a mindennapi életben is. Az ifjú kosarasok többek között elsajátítják a célalkotás alapjait és megtudják miért is nagyon fontos. Ezen kívül foglalkozunk azzal is, hogy milyen emberré kell válniuk céljaik eléréséhez, így tárgyalunk Önbecsülési, Önbizalmi kérdéseket is, illetve viselkedést kosárlabda pályán és kívül. Megismerik az időbeosztás alapjait, illetve a hosszabb távú célok tervezésének és ellenőrzésének módját.

A CÉM programban résztvevők nem csak új ismereteket kapnak meg, hanem a találkozók után privát csoportban (CÉM csoport) kontrollálom azt, hogy kinek mit, mikor és hogyan sikerül beépíteni a mindennapokba. Az összes résztvevő így látja mások célját is, segíteni tudnak egymásnak, bármikor fordulhatnak hozzám is kérdéssekkel és motiváló persze, ha látják, valaki elérte célját, mert alkalmazta a tanultakat. Nem mellesleg különböző csapatok tagjai között olyan ismeretségek köthetnek, ahol a sportolók egymást támogatják, ösztönzik céljaik elérésében. Az egyéni és csapat fejlődés mellett a CÉM program lehetőséget biztosít, hogy nagyobb összetartás alakuljon ki az Akadémián kosárlabdázók között.

 

Végezetül szeretnék megosztani pár véleményt a CÉM programban résztvevőktől:

„Barátságos hangulatot tudtál teremteni. Nem hiányzott a humor sem, ami szerintem elengedhetetlen. A foglalkozások hossza ideális,nem volt sem hosszú, sem rövid. Az az érzésem volt, hogy végig fenn tudtad tartani a lányok figyelmét és érdeklődését.”

Gáll Tamás – vezetőedző, női szakágvezető

 

„Nekem nagyon tetszett, hogy jókedvű, lazábbak a beszélgetések és, hogy a kosárpályán is volt egy előadás. Az is tetszett, hogy úgymond „jutalom falatokat” kaptunk. :)„

Szabó Eszter – kosárlabda játékos

 

„Személy szerint nagyon hasznosnak éreztem ezt a 4 találkozót, mert azóta rengeteg feladatnak nekirugaszkodtam és egyre elszántabb vagyok a nyelvvizsgával kapcsolatban is.”

Czompó Cintia – kosárlabda játékos

Antal Balázs