Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia

Edzőink az Alba Berlin vendégei lesznek

Csütörtökön háromfős DKKA-s edzői stáb utazik Berlinbe, ahol partner sportszervezetünknél, az Alba Berlinnél vendégeskedünk. Fiú szakágunk vezetője Matt Donnard, illetve Szigetvári Zoltán és Horváth Richárd lesz az utazókeret, akik a német klub szakmai stábjától tanulhat egy hétvégén keresztül. Ennek apropóján Matt-tel készítettünk interjút, melyben mesélt a berlini turné hátteréről, elképzeléseiről, illetve beszélgettünk a DKKA-s fiúk Szent István kupán történő szerepléséről, valamint az összes fiú csapat szezonközi helyzetéről.

Kezdjük azzal, hogy mit kell tudni az utazásotok részleteiről?

Az idei szezonra az egyik fontos célként tűztem ki, hogy „utaztassuk az edzőinket”. Szerintem az egyik legértékesebb emberi tulajdonság a nyitottság. A pályán és azon kívül is kifizetődő, ha megmérettetsz, ha megfigyelsz, ha utazol és újat tanulsz. A DKKA tapasztalatát, Dávid Kornél és Matus Gábor nemzetközi kapcsolatait is kihasználva, elhatároztuk, hogy néhány edzőnket európai útra visszük, ahol a legmagasabb szinten dolgozó kosárlabda műhelyektől tanulhatunk. Itt az első alkalommal, február 6 és 10. között az Alba Berlin vendégei leszünk. Egyeztettünk Raul Ramirezzel és Carlos Frade szakvezetőkkel, jó barátaink, akikkel egyébként is nagyszerű kapcsolatot sikerült kialakítani. Az U11 és U14-eseket irányító Szigetvári Zoltán, illetve fiatal edzőreménységünk Horváth Richárd utazik velem. Zolinak óriási múltja van Fehérváron és a DKKA-val, nagyon nagyra tartom a pedagógiai érzéket, ahogy a gyerekekkel kommunikál. Ricsi az én padavanom, eltökélten dolgozik, mindig próbálok megosztani vele minden tudást és fejleszteni a kosárlabda nézetét. Mindketten roppant szorgalmasak, nagyon örülök, hogy elfogadták a meghívást erre az útra. Ugyanakkor nem ez az egyetlen tervünk idén, más edzőkkel hasonló utat tervezünk tavasszal Belgrádba, Lyonba és Barcelonába.

Régóta jó kapcsolatunk van az Alba Berlinnel, mit ajánlottak és mik az elképzelések, tervek erre a pár napra?

Valóban, de nem ők az egyetlen külföldi csapat, akikkel jó viszonyban vagyunk. Egyrészt, nyilván Dávid Kornél komoly tiszteletnek örvend világszerte, Európában rengeteg helyen megfordul, saját kapcsolatait építve, az akadémiának is sokat segít. Másodszor hiszek abban, hogy ha jó munkát végzel, ha fejlődsz, ha kockáztatsz, annak előbb-utóbb meg kell, hogy legyen az eredménye. Harmadszor az is nagyon fontos, hogy az ember folyamatosan próbálkozzon. Ha csöndben vagy, nem teszel semmit, nem is épülnek ki a kapcsolataid. Ezeknek hála egyre több, nagyobb klubbal vagyunk remek viszonyban.

A programunk a következőképp alakul. Csütörtök reggel repülünk, délután már van is egy meetingünk az Alba Berlin akadémia vezetőivel és edzőivel. Ezután két utánpótlás-edzést is meglátogatunk, este pedig az Alba Berlin – Real Madrid Euroliga meccset nézzük meg.

Pénteken különböző kosárlabda témákban – teljesítmény, érettség, egyéni képzés, csapat identitás, erőnlét, pszichológiai képzés – lesz értekezletünk, majd további felnőtt és utánpótlás-edzéseken veszünk részt. Szombaton a profi, felnőtt csapat edzője, Aito Garcia mesteredző, európai kosárlabda mentor vendégei leszünk, akinek az edzésére is bemehetünk. A délután további részére szabadok leszünk, megnézzük Berlin nevezetességeit, kicsit kikapcsolódunk. Vasárnapra még jut egy mérkőzés, az Alba Berlin – Gottingen Bundesliga bajnokit nézzük meg, majd hétfő kora reggel indulunk haza.

Először is szeretném, ha edzőink kicsit kiesnének a szokásos rutinból, nyitottak lennének az újra, eltanulnának praktikákat, amiket a DKKA programunkba is beépíthetnek. Másrészt örülnék, ha elmélyülne a szakmai kapcsolatunk Európa egyik nagy csapatával, amiből végeredményben a fehérvári gyerekek profitálnak majd.

Hogy érzed, hol fogjátok konkrétan hasznosítani majd az ott látottakat?

Mindig is hittem a csapatépítésben, abban hogy megosszuk egymással a tudásunkat, és ahogy már korábban is említettem a nyitott gondolkodásban, a fogékony elmében. A lényeg, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az edzők autonómiája és a sport stratégiánk szigorú szabályai között. Van egy programunk, amit a legfiatalabb és legtapasztaltabb edzőinkkel is elfogadtatunk és ez alapján haladunk évről évre. Ezt a lehetőséget jó esélynek látom arra, hogy ebbe a programba egy kicsit friss levegőt fújjon be.

Kérlek, röviden értékeld azért a fiúk teljesítményét! Itt van például két válogatottunk, Kertész Dávid és Szalczgruber Ádám, akik mindketten részt vettek a múlt hétvégi Szent István Kupán. Kiemelkedő volt a teljesítményük idén, hogy látod a fejlődésüket?

Két évvel ezelőtt döntöttünk úgy, hogy a DKKA utánpótlás programját megreformáljuk, az edzések számát, intenzitását illetően, az edzői programunkat illetően, illetve kiépítettük a gyerekeket középpontba helyező új oktatási sportprogramunkat. Azt gondolom az ő sikerük, ennek a rendszernek az első új sikere. Egyrészt borzasztó büszke vagyok az összes DKKA-s edzőre, akik ezen dolgoznak, a gyerekekre, akik egyre többen vannak és nagyon szorgalmasak. Azonban azt gondolom lépésről lépésre még többet is elérhetünk, annak ellenére, hogy nem azt az utat járjuk, amit más magyar nagyvárosokban. Nem szeretnénk erőszakosan toborozni a gyerekeket, a saját közösségünkben, Fehérváron építjük a DKKA filozófiáját.

A 2004-es fiú korosztályunk nagyon érdekes, roppant tehetséges, képzett játékosaink vannak. Nem feltétlenül a magas, tipikus kosárlabda alkatok, de gyors, kreatív srácok. Valóban Keke és Ádi eljutottak az U16-os A-, és B-válogatottba, büszkék vagyunk rájuk, hogy a Szent István Kupán részt vehettek. Ennek ellenére legalább 2-3 további játékosunk ebből a generációból szintén ott lehetett volna valamelyik válogatottban. Van egy tehetséges, egyénileg szuper képzett csapatunk, akiket kicsit más nézet szerint nevelünk, de egészen biztos vagyok benne, hogy nem csak ketten ütik meg a válogatott szintjét. Ahogy én látom, az MKOSZ utánpótlás-programja és ennek üzenete világos. A programokat drasztikusan adaptálni kell, minden körülmények között elfogadni, fejleszteni és országszerte terjeszteni. A játékosok kiválasztása is ezek mentén halad, nem annyira veszik figyelembe a játékosok technikai tudását, vagy hogy hosszú távon mi lehet belőlük, sokkal inkább a taktikába alkalmazkodásukat.

Végül nézzük a fiú szakág jelenlegi állását. A szezon közepén is túl vagyunk, hol tart a srácok fejlődése?

A játékosok száma az elmúlt két évben nőtt, megdupláztuk az edzőink és az adminisztratív személyzet számát, jó úton haladunk a céljaink elérésében. U11-től U16-ig minden korcsoportban legalább kettő, de valahol öt csapatot is ki tudunk állítani. Ez egyértelműen jó visszaigazolása annak, hogy Székesfehérváron a családok bíznak bennünk, ugyanakkor egyre több másik városból is érkeznek hozzánk játékosok.

Őszintén az eredmények nem igazán érdekelnek. Persze, boldog vagyok, ha győzünk, de jobban törődöm azzal, ahogyan elérjük a sikereket. Összességében elégedett vagyok a fejlődésünkkel U11-től U18-ig, elsősorban az edzőink eltökéltségének és minőségének köszönhetően. A kenguru és gyerek csapatok intenzitása lenyűgöző, kicsit több szenvedélyt várok tőlük és több kockáztatást, bátorságot a pályán.

Az U14 A-csapat a legerősebb bajnokságban játszik, és úgy tűnik kifizetődő döntés volt közülük néhány játékost U16-os korosztályban is játszatni. Néhányan közülük egész messze juthatnak 4-5 év múlva. Az U14 B-, C-, D-csapatok minden nap bizonyítják elszántságukat az edzéseken, de itt legalább 5 játékosnál később érzek berobbanást.

Az U16-os A-keret már a nemzeti bajnokság rájátszásáig eljutott. Tavaly Hegedüs Petivel főleg a 2004-2005-ös korosztályra fókuszáltunk, láttuk bennük a potenciált, most pedig tovább tereljük, hajtjuk őket a fejlődésben. U16 B-, C-, D-csapatok a regionális bajnokságban jól szerepelnek és főleg a csapatszellemük, az agresszivitásuk nyűgöz le a pályán.

A juniorok Blahó Barnival nagyon érdekes első részt produkáltak a bajnokságban. Harmadik helyen végeztek az alapszakasz első körében, nem akármilyen teljesítménnyel. Szeretném, ha minél tovább együtt maradnának, mert nem csak jó kis csapat, de igazi baráti közösség született.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com