Dzunic Branislav

Egyszerűen mi voltunk a legjobbak – szezonértékelő interjú a távozó Dzunic Branislavval

Picture of Petz Gábor

Petz Gábor

Az utolsó edzésekhez és a szezon végéhez közeledve, itt az ideje az évad értékelésének. Elsőként Zöld csoportos bajnokcsapatunk vezetőedzőjével, Dzunic Branislavval beszélgettünk, aki június végén távozik Akadémiánkról.

Hogy telt, telik a bajnoki címet követő időszak a csapatnál?

Volt idő néhány napot pihenni, de május közepe óta ismét dolgozunk. Változó létszámban, a felnőtt és a junior csapattal közösen végezzük az úgynevezett post season edzéseket. Június óta egyéni edzések és edzőtermi gyakorlatok szerepelnek a tervben. Az a legfőbb célja ennek az időszaknak, hogy a játékosok ne eresszenek le a következő szezon alapozására. Ezt a periódust az Akadémia táborával zárjuk június végén.

Kanyarodjunk vissza egy kicsit a Tiszaújváros elleni fináléra. Az ünneplést követően arra hívtad fel a figyelmet, hogy a Phoenix ellen minden mérkőzésünket a végjátékban nyertük meg. Mi volt a különbség, mi billentette felénk a végjátékokat a legfőbb riválisunk és a mezőny többi tagja ellen?

Szerintem nemes egyszerűséggel nekünk volt a legjobb, legerősebb csapatunk a Zöld csoportban. Korábbi válogatottal, A-csoportos tapasztalattal rendelkező játékosokkal. A szezon során összeért a csapat. A játékosok elfogadták egymást és tudtak egymással egy csapatban játszani – ez hozta meg az eredményeket. Egy jó társaság jött össze, amely jól ötvözte a saját nevelésű fiatalokat és a tapasztalt játékosokat. Ráadásul úgy tettük le az asztalra ezt a teljesítményt, hogy nagyon keveset tudtunk együtt edzeni a sérülések miatt. Minőségi keretünk volt, amit ki tudtunk használni.

A play-offban meccset sem vesztett felnőtt férfi csapatunk

Mit gondolsz, mekkora a különbség a Zöld csoport teteje és a Piros csoport második fele között?

Mérvadó lehet, hogy játszottunk egy felkészülési mérkőzést még a bajnokság kezdete előtt a BKG-val, akik az alapszakaszban a 4. helyen végeztek, és a Hepp Kupában találkoztunk a MAFC-cal is, amely döntőt játszott. Ezek a mérkőzések csak a végjátékban dőltek el, ami azt mutatja, hogy ezzel a kerettel a Piros csoportban is helytálltunk volna.

A szezon elejétől jól szerepeltetek, és emiatt sokan várták a csapatot az első helyre. Éreztél ebből a szempontból bármilyen nyomást?

Megmondom őszintén, ezzel nem foglalkoztam. Az volt a feladatom, hogy a lehető legjobban felkészítsem a csapatot és mindent megtegyek, hogy jöjjenek az eredmények. Ha jó vagy és jól dolgozol, akkor jönni fognak a sikerek is. Mi pedig a Zöld csoportban a legjobbak voltunk.

Hogy látod: mennyit fejlődtek a fiataljaink? Megállhatják a helyüket egy osztállyal feljebb is?

Nemcsak ebben az évben dolgoztam velük, így mondhatjuk, hogy ismerem őket. Azt gondolom, hogy van néhány tehetséges játékosunk. Idén beletették a szükséges pluszmunkát, amitől remélhetőleg később még jobb játékosok lesznek. Mindannyiuknak volt kiemelkedő időszakuk. A szezon elején Büki Bence játszott nagyszerűen, de aztán sérülések és betegségek miatt visszaesett a játékideje. Simon Benedek a szezon első felében küzdött a derekával, de kitartó volt, és kiharcolta a lehetőséget. Voltak olyan meccsek, amiken kulcsemberré lépett elő. Szalczgruber Ádámban is komoly potenciál van, de ő a térde miatt elég sok edzésről hiányzott. Mindhárman jó szellemű játékosok, jó versenyzők.

Fiatal játékosaink is komolyan kivették a részüket a csapat teljesítményéből

Mit gondolsz az utánpótlás csapatok idei szerepléséről a férfi vonalon?

A felnőtt mellett leginkább a junior és a kadett együttes munkájára láttam rá az évek során. A juniorok nem érték el a kitűzött célt, az A-döntőt, amiből nyilván le kell vonni a megfelelő tanulságokat. A decemberi szünetig nagyon jól ment minden, aztán az újraindulás után jött két nem várt vereség. Onnantól nem a saját kezünkben volt a sorsunk. A kadettek bejutottak a B-döntőbe, ami jó eredmény. Az U16-osok kevés hiányzóval és komolyabb hullámvölgy nélkül teljesítették az évet. Azt gondolom, hogy sok dologban előreléptek a fiú csapatok, de van még néhány dolog, amiben fejlődni kell akadémiai szinten. Nyilván ezek a folyamatok nem mennek gyorsan. A lehetőségek mindenesetre adottak.

Dzunic Branislav a szezon végeztével távozik Akadémiánkról, és a Kaposvári KK vezetőedzője lesz. Székesfehérvári munkáját köszönjük, és sok sikert kívánunk a további edzői pályafutásához.