Figyelni a tehetségekre

Petz Gábor

Botos Péter

Az egykori kiváló háromszoros bajnok, kupagyőztes kosárlabdázó, a később edzőként bizonyító Gáll Tamás (a képen balra, mellette a férfi szakágat irányító Peresztegi Nagy Ákos) 2016 nyarán került a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémiára. A női szakág vezetését bízták rá akadémiánk vezetői. Gáll a DKKA mellett a női válogatottnál másodedzőként dolgozik Stevan Svitek mellett, ami egyértelműen jelzi, elismerik a tudását. A fiatal szakember Fehérvárra szerződését megelőzően közel egy évtizedet töltött a Zala Volán ZTE felnőtt együttesénél, valamint tevékenykedett a korosztályos válogatottaknál is.

– Zalában lejárt a szerződésem, több lehetőségem volt, a fehérváriak rendkívül szimpatikus ajánlatára mondtam igent. Hosszabb távra tervezek Fehérváron, az utóbbi fél évben már komoly eredményeket értünk el. Nagyon fontosnak tartom, hogy elindultunk az NB I-es, női amatőr bajnokságban, ez az a színtér, ahol a legtehetségesebb fiataljaink bizonyíthatnak. A csapat a felnőttek között versenyez, ugyanakkor a kadett együttesünkre épül, 16 évesek jutnak szóhoz, három, idősebb, szintén tizenéves játékossal kiegészülve. De akad három, 14 esztendős kosarasunk is, nekik különösen fontos, ha csak néhány percre is, de pályára lépjenek, rutint szerezzenek a mérkőzéseken. A klub jövője szempontjából fontos, hogy minél több csapatot versenyeztetünk, még akkor is, ha az NB I-es, amatőr bajnokságban elért eredményeink még nem jók, mindössze három győzelemmel rendelkezünk, a többi meccsünket elveszítettük. Két csapatot előzünk meg. Az eredmény természetesen fontos, de az is legalább ennyire lényeges, hogy minél több gyerekkel szerettessük meg a kosárlabdát, ezt a csodálatos játékot.

A női szakág vezetője elmondta, kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, hogy a legnagyobb tehetségekkel, összesen kilenc lánnyal külön foglalkoznak, hetente két alkalommal. Nem csak egyéni képzés, hanem gyógytorna, gerinctorna is szerepel a programban, valamint rendszeres, sportorvosi mérésekre is sor kerül.

– Mindent elkövetünk, hogy a ránk bízott tehetségek tovább fejlődjenek. Mészáros Áronnal elindítottuk az erőnléti programot, ez egyelőre alapszinten működik, ám a közeljövőben mindenképpen fejlesztjük. Az elmúlt fél év során sok tekintetben elértünk eredményeket, őszintén mondom, jó közegbe kerültem, a kollégák barátságosak velem és segítőkészek. Az akadémia igazgatója, Matus Gábor minden támogatást megad, valamint sokat köszönhetek Farkas Sándornak, a fehérvári utánpótlás vezetőjének, akivel több évtizedes a kapcsolatom, nála kosárlabdáztam, közösen értünk el sikereket Zalában. Meggyőződésem, a közös munkánknak lesz eredménye. A legfontosabb, hogy a gyerekek fejlődjenek.

Gáll Tamás túl azon, hogy a női szakágat irányítja, a felnőtt amatőr csapat mellett az U17-es együttesnek is tart edzéseket, valamint meccsel a bajnoki találkozókon. Annak örül, hogy tétmérkőzéseken is irányíthat együtteseket.

– Néha megkérdezik, edzői pályafutásom során mire vagyok a legbüszkébb. A két nagycsapat, a Sopron és a Pécs mögött kivívott bajnoki és kupa bronzéremre, az U20-as, női válogatottnál elért sikerekre, valamint az előkelő helyezésre az Universiadén természetesen. De arra talán még jobban, hogy válogatott játékosok kerültek ki a kezeim közül. Rasheed Rita, Varga Zsófia, Nagy Dorottya, Zele Dorina, Licskai Zsófia, ők mindannyian viselték a felnőtt címeres mezt. Továbbá egy évet velem dolgozott a ZTE-nél a szerb válogatottal Európa-bajnoki aranyérmet szerző Daniela Page is. Úgy gondolom, tudtam pozitív lökést adni a karrierjében. A DKKA-nál is fontos, hogy a fiatal tehetségek eljussanak a válogatottságig. Korosztályában, a 15 éven aluliaknál már felöltötte a címeres mezt Ehmann Dalma és Tamás Jázmin, remélem, rövidesen mások is követik őket. Sok tehetség pattogtat nálunk. A célunk az, hogy ne feltétlenül másoknak neveljünk, hanem a székesfehérvári kosárlabdának. Nem csak a férfi, a sportág női szakágának is komoly múltja van itt. Építjük a jelent és remélem, lesz jövőnk is.  

 

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS