Francia edző az akadémián

Petz Gábor

Botos Péter

Matthieu Donnard
Matthieu Donnard

Vasárnap érkezett, hétfőn állt munkába, öt napon át vezette a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémián az egyéni képzéseket a legügyesebb fiú és lány sportolóinknak. A gall szakember, Matthieu Donnard a Loire folyó környéki régióból, a kulturális és történelmi város címmel rendelkező Le Mans-ból érkezett. Jelenleg a település harmadosztályú, férfi együttesét irányítja, előzőleg dolgozott az U15-os és az U18-as korosztállyal, valamint a klub utánpótlás programját felügyelte.

Kiválóan érezte magát a koronázó városban töltött napok során, az akadémián mindenki kedves, segítőkész volt vele. Amennyiben módja van rá, visszatér.

– Dávid Kornél révén kerültem Fehérvárra, a DKKA alapítója jó kapcsolatot ápol az ügynökömmel. Örültem a meghívásnak, hogy tréningeket vezényeljek az akadémián. Összesen huszonöt sportolónak, fiúknak és lányoknak tartottam edzéseket, bontásban, volt olyan nap, amikor négy gyakorlást vezettem. Nem pusztán labdás, hanem fizikai jellegű edzéseket is tartottam. Úgy gondolom, nem csak a játékosok és fehérvári edzőkollégák számára volt hasznos ez a néhány nap, én is tanultam, fejlődtem. Tudtam, hogy Fehérváron fontos a kosárlabda, a felnőtt csapat nagyon sikeres, múlt hétvégén nyert bajnoki címet, pár hónappal korábban pedig a kupában is a legjobbnak bizonyult. Arról is volt információm, hogy a vezetők nem csak az első csapatra, az utánpótlás nevelésre is nagy figyelmet fordítanak. Az edzések vezetése mellett folyamatosan konzultáltam az akadémia edzőivel, munkatársaival, különösen Matus Gáborral, az ügyvezető igazgatóval és Farkas Sándorral, a fehérvári utánpótlás vezetőjével. Mindenki végig kedves és segítőkész volt velem a sportcsarnokban, csak a legjobbakat mondhatom a DKKA munkatársairól. úgy gondolom, új barátokat szereztem az itt töltött közel egy hét során.

De ami még ennél is fontosabb, nyitott szemmel figyelte az akadémia tehetségeit. Donnard szerint a fiúk és a lányok között is akadnak, akik sokra vihetik a palánkok világában.

– Jó hangulatúak voltak a gyakorlásaink. Őszintén mondom, néhány játékosnak nagy jövőt jósolok, a lányoknál 2-3 sportoló juthat egészen magasra, a fiúknál pedig 8-10 kosárlabdázónak van esélye arra, hogy komoly szinten űzze a sportágat. De neveket nem szeretnék mondani, hosszú idő kell ahhoz, míg valaki az utánpótlás után a felnőtteknél is leteszi a névjegyét.

A tréner elmondta, nem csak a Gáz utcai csarnokban érezte magát remekül, a városban is, amely szerinte gyönyörű. Még soha nem járt Magyarországon, ebből logikusan következően Fehérváron sem.

-A sportcsarnok nagyon jó helyen található, közel a centrumhoz. A belváros nagyon szép, tele van műemlékekkel, valamint élettel, kiváló a település hangulata. A magyar ételek nagyon finomak, az emberek barátságosak. Nem kizárt, hogy a nejemmel és a két lányommal visszatérek, de az is lehet, hogy munka ürügyén is találkozunk még. Köszönöm a fehérvári klub meghívását.    

Az ügyvezető igazgató, Matus Gábor elmondta, jó ideje tervezik, hogy külföldi trénereket hívnak Fehérvárra, akik túl azon, hogy edzéseket vezetnek legtehetségesebb növendékeinknek, tudásukat az edzőkollégáknak is átadják.

-Úgy gondolom, fontos a fejlődés, ráadásul olyan szakembereket igyekszünk meghívni, akik jegyzett, nálunk sikeresebb kosaras kultúrával rendelkező országokból érkeznek. Új módszerekkel ismertetheti meg munkatársainkat, tanulhatunk tőlük. Ezért esett a választásunk Matthieu-re, valamint a jövő héten egy litván edző is ellátogat hozzánk és tölt nálunk közel egy hetet, Farkas Sándor nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően. A hazai szövetség részéről érthető az a törekvés, hogy a honi akadémiák lehetőség szerint külföldi szakembert alkalmazzanak a fiatalok egyéni képzése során, mi igyekszünk ennek a feltételnek is megfelelni. Elképzelhető, hogy nyártól az országhatáron túlról szerződtetünk szakembert. Ez még kicsit távoli, az azonban már biztos, hogy jövő héten egy Baltikumból érkező szakvezető vezényli a nyári foglalkozásokat a kiemelt csoport tagjainak – mondta az ügyvezető.