Gyerekkori mese ihlette

Az U18-as bajnoki döntőn, a nyíregyházi seregszemlén általában a kispadról beszállva segítette társait, két héttel később, a 16 éven aluliak szolnoki fináléja során szinte végig pályán volt. A háromnapos tornán remekelt, komoly érdemeket szerzett az aranyéremben. Fiataljaink az alföldi fináléban az alapszakaszt megnyerő Vasast gyűrték le. Kass Balázs fontos pontokat szerzett, kiválóan osztogatott, valamint a védekezésből is kivette a részét. A seregszemle legjobbjának választották, ő lett az MVP.

– Az idősebbek között, a 18 éven aluliaknál más a szerepem, általában a padról szállok be, szerintem tudok új energiát adni, felpörgetem a többieket. Örülök, hogy mindkét finálén szóhoz jutottam és sikerült hozzátennem a csapat teljesítményéhez. Az U18-as döntőre nagyon összeállt a csapatunk, mindenki figyelt a másikra. Örülök, hogy a Debrecen elleni döntőben sokat voltam pályán és sikerült kivenni a részem a sikerből, leginkább támadásban. Végig kiélezett meccs volt, amiből a végén mi jöttünk ki jobban. Örömmel töltött el, hogy a nagyobbak között is jól tudtam teljesíteni – mondja Kass Balázs.

– Két héttel később pedig következett az U16-os, szolnoki, nyolcas finálé.

– Ott is nagyon jól éreztem magam, ezeknek a tornáknak remek a hangulata. Ami nem is meglepő, hiszen a legjobb korosztályos együttesek jutnak a nyolcas döntőbe, mindenki nyerni akar. Az U16-os válogatottból ismerek néhány játékost – mondhatom, baráti viszonyban vagyunk -, akik a riválisokat erősítik, jó volt velük újra találkozni.

Kass Balázs

– Minden meccsen átlagon felülit nyújtottál az Alföldön, az elődöntőben és a döntőben pedig remekeltél.

Bár a csoportmeccseken sem játszottam rosszul, úgy gondolom, az elődöntőben és a döntőben teljesítettem a legjobban. Az elődöntőben nem ment annyira jól a dobás, inkább védekezésben tűntem ki, jól szedtem a lepattanókat és sok labdát szereztem. A döntő során éreztem a labdát, bejöttek a triplák. Főleg az első félidőben kaptam el a ritmust, valamint a védekezéssel sem volt gond. De nem csak nekem ment jól, az egész csapat kiválót nyújtott. A közösség sikere volt az aranyérem.

 – Szegedről kerültél Fehérvárra, tavaly nyáron. Mi szólt az Alba Fehérvár-DKKA mellett?

– A klub nagyon komoly kosaras hagyományokkal rendelkezik, úgy gondolom, itt zajlik a legjobb utánpótlás nevelés. Az eredmények is ezt igazolják. Azért döntöttem a váltás mellett tavaly nyáron, mert meggyőződésem volt, hogy itt fejlődhetek a legtöbbet. A korosztályos válogatottban több klubtársam szóhoz jut, valamint nagyon fontos, hogy a többi magyar gárdához képest mi hatalmas előnyben vagyunk, sokat utazhatunk, külföldi együttesek ellen bizonyíthatunk. Az EYBL sorozat döntőjében szerepeltünk Lettországban, előzőleg Barcelonában játszottunk a katalánok nemzetközi tornáján. Lényeges, hogy külföldi élcsapatok ellen lemérhetjük, hol is tartunk valójában.

– Mindig kosarasnak készültél, vagy kipróbáltál más sportágat is?

– Nem. Általános iskolás voltam, második osztályos, amikor kipróbáltam, megtetszett, itt ragadtam. Előzőleg, évekkel korábban volt egy kedvenc mesém, amelyben kosaraztak. Ez adta az ötletet a palánkok világához. Jó döntést hoztam, hogy ezt választottam.