Kosárpalánta Jamboree

Több mint háromszáz, alsó tagozatos általános iskolás pattogtatott, szerepelt remek hangulatú, sportos vetélkedőkben a Vidámparki-tónál található MKOSZ-teremben. Bár hivatalosan a Kosárpalánta dunántúli fináléra került sor, érkeztek nebulók az ország túloldalról is, például Nyíregyházáról, Miskolcról és Kecskemétről. Azt mindenki tudja, a felsorolt városok az ország túloldalán helyezkednek, de a gyerekek engedéllyel mégis pályára léphettek Fehérváron. A keleti rész fináléját Kiskunfélegyházán, a közeljövőben bonyolítják, ám a fentebb említett városok csapatai a döntő idején bajnoki meccseket vívnak a kenguru korosztályban. Ezért kérték, hogy Fehérváron bizonyíthassanak.

– A fehérvári döntőben szerephez jutottak bajnoki versenyrendszerben még nem szereplő együttesek is a versenyző korosztályok mellett. Előbbiek léptek pályára először, majd következtek az idősebbek. A Kosárpalánta négy éve indult, Fehérvár városa úttörőnek számított, innen indult minden. Az első évben mindössze öt csapat részvételével indult a programunk, most több mint csapat gárda vesz részt a küzdelmekben. Akadtak olyan települések – például Pécs, Sopron és Nyíregyháza -, amely több csapatot nevezett. Nagy utat tettünk meg idáig, a szakmai koncepciót Mészáros Áron dolgozta ki, azóta is ő irányítja a munkát. Nagy öröm, hogy látva a kezdeményezés hasznosságát, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége a kezdeményezésünk mellé állt. A kicsik nem csak kosárlabdával foglalkoznak, kitekintenek másfele is, például a gimnasztikával, az atlétikával és küzdősportokkal is megismerkednek. A fő természetesen a kosárlabda, de nem árt, ha más sportágak alapjait is elsajátítják. Ugyanis 6-10 éves gyerekek esetében még nem lehet pontosan tudni, milyen magasra nőnek, mennyire lesznek ügyesek a palánkok alatt – mondta Debrődy István, az ötletgazda.

A fehérvári gálán, a Kosárpalánta Jamboree névre keresztelt, egynapos eseményen az Alba Fehérvár felnőtt együttesének játékosai közül Sir’Dominic Pointer, Joel Nshimba és Filipovics Márkó adott át a díjakat a gyerekeknek, valamint jelen volt az egyetlen magyar NBA-játékos -a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia névadója és alapítója -, Dávid Kornél is.

– Fontos, hogy nagyon sok gyerek sportol a programban. Ez a lényege az egésznek. Az nem biztos, hogy mindannyian kosarasok lesznek, az viszont igen, hogy egészséges, sportot szerető felnőttekké válnak – közölte Dávid Kornél.

A Kosárpalánta óvodás programjában szereplő nebulók záró rendezvényére is Fehérváron kerül sor, a közeljövőben. A korosztályos határok miatt, természetesen kisebb számú résztvevővel.