Imádja az edzéseket

Egyetlen hazai, férfi játékos jutott el az NBA-be, a világ legjobb bajnokságába, akadémiánk alapítója és névadója, Dávid Kornél. A 206 centiméterre nőtt center négy együttesben is szerepelt a tengerentúlon. Nagyobbik lánya, Dominika is kosarazott, ám gyorsan búcsúzott, műkorcsolyázni kezdett, ám a jeges sporttól is eltávolodott. Húga, Dávid Mia (a képen balra, mellette Bekk Zsanett edző, Ugrics Blanka és Ehmann Tímea) viszont immár hat esztendeje kosárlabdázik, nem is rosszul. Az előkészítő válogatott keretbe már bekerült, reméli, az U14-es, korosztályos, nemzeti együttesben szóhoz jut a közeljövőben.

– Hétévesen kezdtem kosarazni, természetesen a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémián, ahol azóta is pattogtatok. Nagy Sándor volt a nevelőedzőm, ő irányította az első foglalkozásaimat. Apu a példaképem. Nagyon örülök, hogy néhány mérkőzésen még láttam játszani, Spanyolországban, Vitórában és Gran Canarián, de ezek fátyolos emlékek, ami nem is csoda, hiszen még nagyon pici voltam. Az megmaradt bennem, amikor a mérkőzések előtt felsorakoztak, valamint a győztes meccsek utáni ünneplések.

Amikor édesapja befejezte a kosárlabdázást, a család hazatért és Fehérváron telepedett le, Mia a koronázóvárosban kezdte a sportot.

– A nővéremet követtem a palánk alatt, ám Domi gyorsan abbahagyta, nem is neki való ez a sport, ő visszafogottabb, félénkebb, mint én. Apu rám bízta a döntést, nem erőltette, hogy kosárlabdázzak. Később nagyon sokat segített, megtanított labdát vezetni, dobni, és sokszor elmentünk együtt futni. Amikor ideje engedi, eljön a bajnoki meccseimre, de elég elfoglalt, sokat utazik. Viszont anyukám minden mérkőzésemen jelen van, idegenben is, valamint a nővérem is szurkol nekem. Remélem, büszkék rám, mindannyian.

Mia decemberben töltötte be 13. életévét, októberben szerepelt a Sopronban rendezett, válogatott előkészítőn, három, fehérvári klubtársa, Ugrics Blanka, Ehmann Tímea és Gugolya Eszter társaságában. Dávid Kornél lánya szívből reméli, a korosztályos válogatottba is meghívót kap a közeljövőben. Erősségének a középtávoli dobásokat tartja, ugyanakkor tisztában van a hiányosságaival is, a labdavezetést, a lepattanózást, a betörést még gyakorolnia kell.

– Mindegyik edzőmtől sokat tanultam, a nyár óta Bekk Zsanett irányítja a gyakorlásokat. Imádok edzeni. A mérkőzéseket persze jobban szeretem, mint az edzéseket, de nagyon szeretek tréningezni is, mert tudom, hogy az ott szerzett tapasztalatoknak köszönhetően még jobb lehetek.

Iskolai tanulmányait a Comenius AngolMagyar Két Tanítási Nyelvű Gimnázium és Általános Iskolában folytatja, az általános iskola 7. osztályában. Azt mondja, a sport semmiben sem akadályozza, jut ideje a tanulásra, döntően ötös érdemjegyeket szerez, négyesnél rosszabb jegye nincs. Három tantárgyat kedvel leginkább, az angolt, a földrajzot és természetesen a testnevelést.

Európai nagycsapatba nem vágyik, a magyar válogatottban szeretne kulcsfigura lenni, valamint majdan pályára lépni a tengerentúlon, a világ legerősebb női ligájában, a WNBA-ben.

nyári táborok
Jelentkezz nyári táboraink egyikébe! Kattints a részletekért!