Jó úton járunk

Lassan húsz éve, Dávid Kornél Kosársuli néven indult a fehérvári utánpótlás kosarasok képzése, akadémiánk alapítója és névadója, Dávid Kornél közreműködésével.  Az egykori NBA-játékos szerint jó az irány, amelyen haladunk.

– A pontos számra már nem emlékszem, 50-60 gyerekkel indult a munka a kilencvenes évek legvégén.  Ez volt az alap, amire építkezhettünk – mondja Dávid Kornél. – Az Alba Regia SC utánpótlás nevelése zajlott nálunk, először a kosársuli keretei között, ebből nőtt ki később a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia. Meggyőződésem, jó úton járunk, nem csak a gyerekek számában, szakmailag is mindig sikerül előrelépnünk. A régebb óta nálunk dolgozó, tehát saját nevelésű edzőinket is igyekszünk tovább képezni, arra ösztönözni, hogy fejlődjenek, modernebb módszerekkel dolgozzanak évről évre. Olyan szakvezetőnek igyekszünk szerződtetni, akik képesek pluszt adni, új módszerekkel ismertetik meg a hosszabb ideje akadémiánkon tevékenykedő szakembereket. Igyekszünk megbecsülni a nálunk dolgozókat, nem csak az újakat, a régieket is. Az utóbbi években a DKKA hatalmas fejlődésen ment keresztül, amikor elindultunk, szó nem volt TAO-ról. Két évtizede Nagy Gábor volt az Alba Regia SC elnöke, a csapat főszponzorával, Minárovits Jánossal nagyon sokat segített, valamint köszönettel tartozunk Balsai Istvánnak, Kiss Norbertnek és Kelemen Bálintnak, sokat tettek az akadémiáért. Ma összehasonlíthatatlanul jobbak a körülmények, mint voltak mondjuk tíz, vagy akár öt éve, a társasági adókedvezménynek köszönhetően. Ez megmutatkozik az infrastruktúrában, nagyon fontos, hogy hét, általunk használt fehérvári általános iskola tornaterme került felújításra, önkormányzati segítséggel. Az eszközök, a felszerelés vásárlása, az utaztatás kapcsán is olyan lehetőségekkel rendelkezünk, amivel fél évtizeddel ezelőtt sem számoltunk. Sportolóink száma örvendetesen nő évről évre, a húsz évvel ezelőtti létszámot megtízszereztük, a legnagyobb létszámmal dolgozó hazai utánpótlás műhelyek közé emelkedtünk. Nem csak Fehérvárról és a megyéből, az ország különböző pontjairól érkeztek hozzánk tehetségek. Jelenleg is sokan érdeklődnek, több gyerek jelezte, itt szeretnék folytatni tanulmányaikat és kosárlabda pályafutásukat.

Utánpótlás csapataink az utóbbi években egyre jobb eredményeket érnek el, lány és fiú vonalon egyaránt, de Dávid Kornél szerint bár a sikerek természetesen fontosak, nem feltétlenül az eredmények hajszolása a cél, hanem minőségi játékosok nevelése.

– Nem csak a legtehetségesebbekre ügyelünk, azokra is figyelünk, akik nem biztos, hogy élsportolók lesznek. A lényeg az, hogy sportot szerető, egészséges emberekké váljanak, akik szurkolóként később mellettünk maradnak. Szinte minden korosztályban bekerültek csapataink az országos, nyolcas döntőbe a fiúknál és lányoknál is, ami egyértelműen jelzi, hogy az irány jó, amelyen haladunk. A folytatásban a még minőségibb munkára kell fektetnünk a hangsúlyt, hiszen az elsődleges feladatunk az, hogy a felnőtt csapatba olyan fiatalokat adjunk, akik pár éven belül bemutatkozhatnak, sőt, kulcsemberré válhatnak. Persze, ez nem egyirányú cselekmény, ehhez fogadó bázis is szükséges, tehát a felnőtt csapatnál is kell lennie fogadókészségnek az általunk nevelt játékosokra. Ez azért nem egyszerű, mert az Alba felnőtt együttese mindig a bajnoki címért küzd, rendszeres szereplője a nemzetközi porondon zajló küzdelmeknek, ezért az akadémiánkról kikerülő játékosoknak sokkal nehezebb a dolguk, mint azoknak fiataloknak, a kevésbé sikeres klubokban várnak a bemutatkozásra.

A DKKA tavaly nyáron litván és francia szakembert is alkalmazott, akik nem pusztán egyéni képzéseket vezényeltek, több korosztállyal dolgoztak. Az együttműködés különösen a francia Matthieu Donnard esetében annyira gyümölcsözőnek bizonyult, hogy vele hároméves szerződést kötöttünk.

– Az akadémia ügyvezetőjével, Matus Gáborral, valamint a fehérvári utánpótlást irányító Farkas Sándorral szorosan együttműködünk, naponta egyeztetünk, a stratégiai kérdésekben közösen döntünk. A gyerekek vannak nálunk a középpontban, arra törekszünk, hogy a hozzánk kerülő fiatalok napról napra fejlődjenek. A jövőben szeretnénk sokkal szorosabb kapcsolatot kialakítani a szülőkkel, hiszen az ő véleményük is fontos az akadémia – reményeink szerint biztató – jövőre szempontjából. Ezúton is kérem a szülőket, bármilyen kérdésük, észrevételük van, tudassák velünk, forduljanak hozzánk bizalommal. 

nyári táborok
Jelentkezz nyári táboraink egyikébe! Kattints a részletekért!