Jelentős feladatok előtt

Pörögnek az események. A Dávid Kornél kosárlabda Akadémia U14-es együttese december 27-én, Zágrábban kezdi meg szereplését nívós, horvátországi tornán, amelyen – a tavalyi esztendőhöz hasonlóan – ismét rangos ellenfelekkel mérkőzik. Ezzel egy időben, a 16 évesek válogatottja Fehérváron szerepel, a honi szövetség és a DKKA közös rendezésében sorra kerülő Olimpiai Reménységek Tornáján. Eleinte a Visegrádi országok együttesei viaskodtak, a létszám közben négyről nyolcra bővült, lévén négy, szomszédos ország csatlakozott a magyarokhoz, a szlovákokhoz, a csehekhez és a lengyelekhez. Bár iskolai szünet van, a palánkok alatt nincs megállás. Az U12-es fiúk a napokban szerepeltek Budapesten egy tornán, a kenguru, fiúkból és lányokból álló, vegyes csapatunk pedig Mikulás Kupán bizonyított a Vodafone Sportcentrum.

– Az, hogy 14 éven aluli, fiú együttesünk ismét elutazik Zágrábba, a koncepciónk része. Szisztematikus építkezés zajlik nálunk, a cél az, hogy korosztályos együtteseinket folyamatosan versenyeztessük, a hazai bajnoki küzdelmek mellett nemzetközi összecsapásokat is vívjanak. A zágrábi torna remek alkalmat kínál, hogy lemérjük, hol is tartunk valójában, ugyanis az erőpróbára a legjobb horvát csapatok mellett szlovén, bosnyák, olasz, szerb és német együttesek is neveztek. Egy éve a 16 résztvevő közül a 8. helyen zárt 16 éven aluli együttesünk, nem akármilyen mezőnyben, ugyanis a horvát fővárosban parkettre lépett a horvát Cibona, a Cedevita, a Drazsen Petrovics nevével fémjelzett akadémia, a német Alba Berlin, az olasz Nápoly és a szlovén Novo Mesto – mondja Salamon Endre, az akadémia női szakágának vezetője. – Az ünnepek között, Székesfehérváron megrendezésre kerülő válogatott torna is komoly kihívást jelent, biztosra veszem, hogy akik megfordulnak nálunk, remekül érzik majd magukat és jó hírét viszik akadémiánknak és Székesfehérvárnak.

Január 16-án, 17-én és 18-án ismét komoly rendezvény helyszíne lesz a Gáz utcai sportcsarnok, lévén a DKKA U14-es együttese hazai környezetben is bizonyíthat, nemzetközi tornán, szintén erős ellenfelekkel szemben. A fehérvári akadémia vezetői igyekeznek erősíteni a nemzetközi kapcsolatokat is, az U14-es és U16-os, fiú együttes Szlovákiában szerepelt és mérkőzött szlovák, szerb és lengyel gárdákkal, Nyitrán, valamint egy Pozsony melletti településen. Az U16-os lányok is az északi szomszédnál, Léván vizitáltak, az U15-ös együttes pedig Erdélyben, több városban is megmérkőzött román gárdákkal. Állandó a kapcsolat a szlovákiai Somorja, azaz Samorin kosaras klubjával, U17-es és U13-as csapatuk is vendégeskedett a koronázó városban.